Go to Top

Nižji davek na nepremičnine

Vlada je določila predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o davku na nepremičnine in izpolnila obljubljeno – nižji davek na nerezidenčne nepremičnine. 

Izenačitev obdavčitve

Nižji davek na nepremičninePredlog zakona je določil nižji davek na nerezidenčne nepremičnine. Izenačil je obdavčitev rezidenčnih in nerezidenčnih nepremičnin. Sedaj bodo vse stanovanjske nepremičnine obdavčene z enako davčno stopnjo 0,15 odstotka. Na Ministrstvu za finance opozarjajo, da to pomeni okoli 20 milijonov manj prihodkov.

Podaljšanje rokov

Zakon je tudi podaljšal obdobje za uskladitev podatkov v registru nepremičnin za en mesec, in sicer do konca aprila 2014.

Poleg tega bodo imeli tudi na geodetski upravi več časa za pripravo podatkov za odmero davkov, in sicer do 26. maja. Posledično se tudi za mesec in pol zamika rok za prvo odmero davka .

Obrtniki bodo plačali več

Obrtno-podjetniška zbornica  Slovenije pa opozarja, da bo nepremičninski davek najbolj obremenil malo gospodarstvo, obrtnike in male podjetnike. Davčna stopnja za poslovne nepremičnine je namreč 0,3 odstotka, zato naj bi obrtniki plačevali 244 odstotkov več.

Pripravila M. Guček

Pridružite se nam na naši Facebook strani s klikom na gumb


Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja