Go to Top

Pokojninska reforma: Nova zakonodaja naj bi bila sprejeta do leta 2020

Vlada in socialni partnerji so sprejeli Izhodišča za prenovo sistema pokojninskega in invalidskega zavarovanja. Kaj bo torej prinesla pokojninska reforma, ki naj bi se postopoma uveljavila do leta 2020?

izobraževanje

Prednosti in slabosti samozaposlitve

Kaj vam utegne prinesti samozaposlitev?

Več informacij

Kaj bo prinesla pokojninska reforma?

Pokojninska reforma naj bi v prvi vrsti prinesla dostojno višino pokojnin in finančno vzdržnost pokojninskega sistema. Eden ključnih ciljev je postopno doseči ustrezno višino pokojnin z najnižjo nadomestitveno stopnjo 70 odstotkov. To pomeni, koliko odstotkov plače znaša pokojnina. Torej je predlagan cilj, da bi višina pokojnine znašala vsaj 70 odstotkov plače. Poleg tega pa naj bi pokojninska reforma zagotovila tudi transparentnost delovanja sistema pokojninskega in invalidskega zavarovanja ter dvig zaupanja vseh generacij zavarovancev v sistem.

Informativni izračun plače

Morda vas zanima tudi, kdo se bo lahko upokojil v letu 2017? In kakšni so pogoji za dokup zavarovalne dobe za predčasno upokojitev? Kako pa lahko upokojenci pridejo do dodatnega zaslužka, izveste na brezplačnih seminarjih Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo in Prednosti in slabosti samozaposlitve.

Prijava na izobraževanje

Kakšni so predlagani ukrepi?

Pokojninska reforma naj bi prinesla spodaj navedene ukrepe.

 • Polno uveljavitev načela “vsako delo šteje”. In sicer na način, da se zagotavlja ustrezna socialna varnost tako skozi plačilo prispevkov kot tudi z odmero pravic.
 • Dvig dejanske upokojitvene starosti in podaljševanje delovne aktivnosti z ustreznimi ukrepi na trgu dela za spodbujanje zgodnejšega zaposlovanja mladih in podaljševanja aktivnosti starejših.
 • Poenotenje različnih dob sedaj veljavne zakonodaje v enotni termin “zavarovalna doba” ter ohranitev pričakovanih pravic iz naslova različnih dob.
 • Preglednejšo odmero pokojnine, ki izhaja iz načela enake obravnave žensk in moških. Ter zagotavlja, da se znotraj odmere pravic upoštevajo morebitne razlike med spoloma, ki obstajajo oziroma bodo obstajale na trgu dela.
 • Sistemsko določeno formula za usklajevanje pokojnin. Na ta način se bo lahko preprečilo posege v ureditev in se bo zagotavljalo ohranjanje realne vrednosti višine pokojnin.
 • Na področju invalidskega zavarovanja mora poklicna rehabilitacija postati temeljna pravica iz invalidskega zavarovanja. Pri čemer bo potrebno vzporedno prilagajati tudi sistem zdravstvenega zavarovanja ter varnosti in zdravja pri delu ter drugih sistemov, povezanih z invalidskim zavarovanjem.
 • Dodatno pokojninsko zavarovanje bi določili v smislu nadgradnje višine dohodka v času upokojitve, a ne na račun zmanjševanja pomena I. stebra pokojninskega in invalidskega zavarovanja.
 • Učinkovit nadzor nad plačevanjem prispevkov in zagotavljanje ustrezne varnosti zavarovancev, za katere niso bili ustrezno poravnani prispevki.

Kako je potekala razprava?

pokojninska reformaMinistrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je v začetku leta 2016 pripravilo Belo knjigo o pokojninah.  Ta obravnava temeljna načela pokojninskega in invalidskega zavarovanja kot tudi nabor možnih ukrepov.

Med vlado in socialnimi partnerji je razprava potekala od lanskega poletja do konca marca letos. Na njeni podlagi so bila pripravljena zgoraj predstavljena izhodišča, na katerih bo temeljila pokojninska reforma.

Kot so sporočili z ministrstva za delo, se vlada in socialni partnerji strinjajo, da zadnja pokojninska reforma še kaže pozitivne učinke glede vzdržnosti pokojninskega sistema. “Kljub temu pa je potrebno pravočasno sprejeti zakonske podlage, ki bodo z namenom zagotavljanja dolgoročne vzdržnosti pokojninskega sistema in ustreznih pokojnin omogočile implementacijo novih ukrepov po izteku prehodnih obdobij,” so še zapisali na ministrstvu.

Prijava na izobraževanje

Komentarjev (3)

 • Klepić Hazim 16. Julija 2017 - 21:07 Odgovori

  Živio Nemam kaj komeentarisat mislim da je delovna dob 65 let prevec.

 • KOGA BRIGA 28. Februarja 2018 - 20:42 Odgovori

  Zakone za podaljšanje delovne dobe sprejemajo ljudje, ki si na delovnih mestih po domače rečeno “grejejo rit” – poslanci, ministri, politični izbranci in tudi tisti, ki premalo ali pa lagodno delajo za to kar dobijo – plačila (zasebniki delodajalci, ki plačujejo svoje delavce z minimalnimi izplačili in si na račun izkoriščanja lahko kupujejo in plačujejo nadstandarde). Gotovo niso pod nobenimi fizičnimi in psihičnimi napori, saj za nobene neumnosti, ki jih počnejo, osebno niso oškodovani, ampak gredo grehi – denarni odvzemi na pleča davkoplačevalcev ali pa tistih, ki garajo.
  Kako se lahko zakoni sprejemajo tako nepremišljeno? Še pred nekaj leti je šlo v pokoj ogromno delavcev vsaj deset let mlajših, pa še boljše pokojnine imajo, kot jih bodo imeli delavci 65 leti in 40 let delovne dobe (vsaj jaz -meni je bil podan tak izračun). Odkar so ljudje zaposleni pri privatnikih (vse več zadnjih 20 let), pa bi želeli, da delajo čim dlje za čim manj denarja.
  Starejše izčrpavati do onemoglosti, mlade – polne energije, elana, zdravja pa puščati na cesti. To je moto političnih veljakov. Oboji (mladi in starejši) pa zaradi tega načina življenja zbolevajo. Se čudite, zakaj so tako dolge čakalne vrste? Ja, vse več je bolnih. Nihče noče videti pravega vzroka. Pa saj teh, ki so za takšne zakone (40 let in 65 let), ne briga, kajti oni so priskrbljeni.
  Si bomo znali izboriti človeka dostojno življenje za vsakogar – pri upokojevanju za tiste nad 60 in mlade, ki so zaradi drugačne pokojninske politike brez dela!!!???
  Pa tudi »natolcavnja« o vzdržnosti pokojninske blagajne ne sprejemam. Zaposliti mlade, polne energije, dostojno plačilo vsem, ki delajo, in davki bodo prihajali tako visoko – od več zaposlenih in bolj enakomerno razporejenimi plačami, da ne bo potrebno krasti. Za bogate – nad 3000 evri, je davčna zakonodaja itak super, a dajo premalo, zato naj dela čim več revežev, da bo ta primanjkljaj zapolnjen. Tako deluje miselnost priskrbljenih na vrhu.

 • Andreja Horvat 4. Marca 2019 - 12:31 Odgovori

  Najboljse bi bilo delat do smrti, poznam ogromno. oziroma sem poznala ogromno ljudi z 40 let trajajoco delovno dobo – a pokojnina je trajala 2 meseca, ker so prej umrli. Kje je ta denar? Po drugi strani, pa ce imas denar pri 35 letih v invalidsko. Ljudje, ki pa delajo za 500 evrov in zbolijo dobijo pa 200 evrov. Naj ta drzava naredi red v svojih vrstah pa bo boljse za vse

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja