Go to Top

Počitnice – si jih lahko privoščite?

Enotedenske letne počitnice za vse člane gospodinjstva si je lani lahko privoščilo 72 odstotkov gospodinjstev v Sloveniji, so sporočili s Statističnega urada Slovenije.

Počitnice si je lani privoščilo za 3 odstotke več gospodinjstev kot v letu 2016. To je največ od leta 2005, odkar izračunavajo ta podatek. Je vaša družina med tistimi, ki si počitnic ne more privoščiti, niti teden dni ne? Razmislite o samozaposlitvi – pomagamo vam oceniti poslovno idejo in svetovati pri poslovanju. Na VEM točki Data pa lahko tudi hitro in brezplačno ustanovite podjetje.

Zasluži s svojim hobijem ali idejo

Glede na tip gospodinjstva je bil odstotek takih, ki so si lahko privoščila počitnice, največji med gospodinjstvi z dvema odraslima in z vsaj enim vzdrževanim otrokom (87 odstotkov). Najtežje pa si počitnice privoščijo enočlanska gospodinjstva (60 odstotkov). Podatek so izračunali tudi glede na dohodek gospodinjstva. Od gospodinjstev z najvišjimi dohodki si je počitnice lahko privoščilo 94 odstotkov. Pričakovano najtežje pa tista z najnižjimi dohodki, le 46 odstotkov. Če pogledamo gospodinjstva na ravni statističnih regij, pa ugotovimo, da je bilo takih, ki so si lahko privoščila počitnice, največ v osrednjeslovenski (82 odstotkov), najmanj pa v koroški statistični regiji (64 odstotkov).

Morda bi bila vaša družina finančno na boljšem, če bi drugače uveljavljali olajšave za vzdrževane družinske člane. Preverite z našim spletnim kalkulatorjem!

Finančne in organizacijske prednosti ter slabosti samozaposlitve.

Kam, kako in zakaj potujemo?

počitniceV letu 2017 se je bilo na vsaj enem zasebnem potovanju okoli 1.152.000 ali dve tretjini prebivalcev Slovenije, starih 15 ali več let. Vsi skupaj so se odpravili na okoli 4.288.000 zasebnih potovanj, kar je za 6 odstotkov več kot v letu 2016. Glavni razlog za potovanja je bil odhod na počitnice, med razlogi za počitnice pa so bili najpogostejši sprostitev, počitek in zabava.

Številni Slovenci pa potujejo tudi službeno – preverite, ali vam delodajalec pravilno obračuna potne stroške službenih potovanj. S pomočjo našega spletnega kalkulatorja si lahko izračunate tudi dnevnice. Če se kot delodajalec ali samostojni podjetnik srečujete s težavami v računovodenju ali so te naloge postale preobsežne za vas, se lahko zanesete na računovodski servis Data.

Največ zasebnih potovanj v letu 2017 od vseh (po domovini in po tujini skupaj) smo opravili v mesecu juliju, 21 odstotkov. Najpogosteje (v 88 odstotkih) smo se na zasebnih potovanjih vozili s cestnim motornim vozilom. Na drugem mestu sta bila s po 5 odstotki avtobus in letalo.

Največkrat obiskana država je bila Hrvaška, bila je ciljna država za 64 odstotkov vseh zasebnih potovanj prebivalcev Slovenije v tujino. Sledile so ji Italija (7 odstotkov), Bosna in Hercegovina (5 odstotkov) ter Avstrija (5 odstotkov). V letu 2016 smo anketirance spraševali tudi po tipu destinacije; takrat je bil cilj več kot dveh tretjin zasebnih potovanj v tujino morska obala.

Vir: Statistični urad Slovenije

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja