Go to Top

Oporoka – kdo jo lahko napiše in kdaj je veljavna?

Oporoka je enostranski pravni posel, s katerim posameznik (oporočitelj) odloči, komu bo pripadlo njegovo premoženje po smrti. Kljub temu pa oporočitelj ne more (razen izjemoma) izključiti iz dedovanja nujnih dedičev. Kdo lahko napiše oporoko, kdaj je veljavna in ali se lahko prekliče, preberite v nadaljevanju.

Informativni izračun plače

Brezplačno registrirajte podjetje pri DATA d.o.o. ter se posvetujte s strokovnjaki!

Potrebujete pravni nasvet? Pošljite povpraševanje!

Anja Gašperlin, univ. dipl. prav., DataAnja Gašperlin, univ. dipl. prav., Data

Pri DATA d.o.o. vam nudimo vse podjetniške storitve in svetovanja na enem mestu. Brezplačno registrirajte svoj s.p., d.o.o. ali popoldanski s.p., ter si zagotovite kakovosten računovodski servis. Za vas pa pripravljamo dnevne novičke, na katere se lahko brezplačno prijavite tukaj. Preberite aktualne članke o zaostrovanju vladnih ukrepov, o delu na črno ter se pozanimajte ali delodajalec v skladu z zakonom poskrbi za vaš počitek in odmor.

Pišite nam na data@data.si za vašo ponudbo za svetovanje!

Informativni izračun dohodnine

Oporoka kot enostranski pravni posel

Oporoka je pravni posel za primer smrti, torej v času življenja oporočitelja nima nobenega učinka. Oporočitelj z oporoko določi komu zapušča svoje premoženje, ki ga bo imel ob smrti. Za časa življenja lahko tako oporočitelj s svojim premoženjem (ki je zajeto z oporoko) prosto razpolaga. Oporoko je mogoče tudi kadarkoli preklicati.

Informativni izračun za normirance

Kdaj je oporoka veljavna?

Potrebujete nasvet glede davčnih vidikov oddajanja nepremičnine? Pošljite povpraševanje!

Sabina Dimnik, DataSabina Dimnik, Data

V primerih, ko:

  • jo je sestavila oseba, ki je oporočno sposobna, to je vsaka oseba, ki je dopolnila 15 let in je v trenutku sestave oporoke sposobna za razsojanje,
  • pri njeni sestavi ni bilo napak glede volje oporočitelja (grožnja, sila, zvijača, zmota),
  • je narejena v eni izmed oblik, ki jih za veljavnost oporoke določa zakon.

Zakon o dedovanju določa več možnih oblik oporoke.

Informativni – Avtorska in podjemna pogodba

Lastnoročna oporoka

Posameznik lahko svojo oporoko napiše lastnoročno in jo lastnoročno podpiše. Veljavna je tudi, če na njej ni navedbe kraja in datuma. Kljub temu pa je zaradi morebitnega kasnejšega dokazovanja priporočljivo oporoko opremiti z datumom sestave.

Informativni izračun dnevnice

Pisna oporoka pred pričami

Oporočitelj, ki zna brati in pisati, lahko napravi oporoko tako, da v navzočnosti dveh prič lastnoročno podpiše listino, ki mu jo je sestavil nekdo drug. Hkrati pa pred pričama izjavi, da je to njegova oporoka.

Priči se podpišeta na sami oporoki s pristavkom, da se podpisujeta kot priči. Vendar pa ta pristavek ni pogoj za veljavnost oporoke. Pričama vsebine oporoke ni potrebno poznati.   poroke pred pričami, s katerimi je oporočitelj kaj zapustil oporočnim pričam, njihovim prednikom, potomcem, bratom, sestram ter njihovim zakoncem.

REZERVACIJA TERMINA NA VEM TOČKI DATA

Sodna oporoka

Potrebujete davčno svetovanje? Rezervirajte si termin na 01 600 1530 in zahtevajte ponudbo

Sabina Dimnik, DataSabina Dimnik, Data

Oporoko lahko oporočitelju sestavi tudi sodnik okrajnega sodišča. Sodnik pred tem na zanesljiv način ugotovi identiteto oporočitelja. Sodnik oporoko napiše natančno po izjavi oporočitelja ter ga opozori na morebitna razpolaganja, ki niso v skladu z zakonom. Ko oporočitelj tako oporoko prebere in podpiše, to sodnik potrdi.

Pravila, ki veljajo za sodno oporoko, veljajo tudi v posebnih primerih ko:

  • je sestavljena v tujini, ko jo državljanu Slovenije sestavi konzularni predstavnik ali diplomatski predstavnik Republike Slovenije, ki opravlja konzularne zadeve,
  • je sestavljena na slovenski ladji, ko jo sestavi poveljnik ladje (takšna oporoka sicer preneha veljati po 30-ih dneh od vrnitve oporočitelja v Slovenijo),
  • je sestavljena med izrednim ali vojnim stanjem, ko jo vojaški osebi sestavi poveljnik čete (takšna oporoka sicer preneha veljati po 60-ih dneh od konca izrednega/vojnega stanja oz. po 30-ih dneh od prenehanja vojaške službe).

Pravni nasvet

Ustna oporoka

Pri ustni oporoki gre za izredno obliko, saj lahko posameznik izjavi svojo poslednjo voljo ustno pred dvema pričama le tedaj, ko zaradi izrednih razmer ne more napraviti pisne oporoke. Priče morajo nemudnoma zapisati oporočiteljevo izjavo in jo čimprej izročiti sodišču ali jo ustno ponoviti pred sodiščem in pri tem povedati tudi, kdaj, kje in v kakšnih okoliščinah je oporočitelj izjavil svojo poslednjo voljo. Ustna oporoka neha veljati, ko preteče trideset dni od prenehanja izrednih razmer, v katerih je bila napravljena.

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja