Go to Top

Olajšava za prvi vpis s.p.-ja v register od februarja 2019 pomeni le 262,59 evra minimalnih in obveznih prispevkov v prvem letu!

Pred registracijo podjetja nas potencialni podjetniki radi sprašujejo ali so na voljo kakšne posebne spodbude za podjetnike. Veliko jih sprašuje o subvencijah, pozabijo pa na olajšave, ki Vam pripadajo ob prvem vpisu statusa samostojnega podjetnika.

Ob prvem vpisu v Poslovni register Slovenije (PRS), torej v prvem in nekoliko tudi v drugem letu, samostojni podjetnik plačuje nižje prispevke za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (PIZ).

Informativni izračun plače

Koliko znaša olajšava prvo in koliko drugo leto?

Ustanavljate s.p. ali d.o.o.? Pri nas je to enostavno - rezervirajte si termin na 01 600 1530

Rok Gros, DataRok Gros, Data

Ob prvem vpisu in tako celo prvo leto znaša olajšava 50 % PIZ-ovih prispevkov. V drugem letu olajšava znaša 30 %. V tretjem letu Vam olajšava ne pripada več. Leta se štejejo od datuma prvega vpisa in to ne glede na to da je s.p. ob ustanovitvi bil popoldanski s.p. in te olajšave niste mogli koristit.

Koliko so prispevki od februarja 2019 dalje skupaj z olajšavo?

V februarju 2019 so PIZ-ovi osnovni prispevki za s.p. znašali 245,67 evra. Tako bo podjetnik v prvem letu plačeval teh prispevkov samo 122,84 evra. Če si preberemo članek Socialni prispevki za februar 2019 za dobrih dvanajst evrov višji, vidimo da ostali prispevki znašajo 139,75 evra (zdravstveno zavarovanje, starševsko varstvo in brezposelnost) in tako skupaj prispevki nanesejo 262,59 evra.

Kaj pa olajšava za tretje leto?

Tretje leto in kasneje plačujete polne prispevke. Ti so tudi odvisni od prihodkov podjetja in se jih plačuje, četudi podjetje nima nikakršnih prihodkov v tem obdobju, kot tudi če ne posluje, a ostaja vpisano v register.

Pravni nasvet

Kdaj vam olajšava ne pripada?

Olajšave ni mogoče koristiti, če pri ustanovitvi ne gre več za prvi vpis. Tako npr. podjetnik, ki je v preteklosti že imel popoldanski ali polni s.p. in ga je zaprl – Kako poteka zapiranje s.p.. To velja tudi na primer, če je podjetnik s.p. nekoč imel samo en dan in ga je zaprl. Olajšave tudi ne more koristiti nosilec dejavnosti, ki je že nekoč bil vpisan v razvid samozaposlenih oseb, kot npr. samostojni kulturni delavec, samostojni športnik ipd..

Kako poteka plačevanje prispevkov, olajšava ali ne?

Potrebujete računovodsko svetovanje? Rezervirajte si termin na 01 600 1530 ali zahtevajte ponudbo!

Marina Arh, DataMarina Arh, Data

Samozaposleni podjetnik, ki nima računovodkinje, mora sam poskrbeti za obračunavanje in plačevanje prispevkov. Potreboval bo tudi kvalificirano digitalno potrdilo in mesečno bo moral dostopati do eDavkov. V primeru neplačevanja navadno sledijo tudi kazni s strani Finančnega urada Republike Slovenije (FURS). Posebej mora biti pozoren novo registrirani s.p., ki bi koristil olajšavo, saj mora to evidentirati na strani eDavkov ob prvem obračunu prispevkov.

Za stranke našega računovodskega servisa Data d.o.o. je za večino teh obveznosti poskrbljeno. Računovodja namreč preveri in pripravi obveznosti za plačilo in jih stranka zatem lahko plača preko spletne banke, UPN obrazca na banki ali pošti.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja