Go to Top

Novosti za kmete pri plačilu socialnih prispevkov

Z začetkom leta 2018 se obetajo novosti za kmete pri plačilu socialnih prispevkov. Finančna uprava RS (FURS) namreč kmetom ne bo več pošiljala položnic po pošti. Kmetje bodo, tako kot samozaposlene osebe in družbeniki, predizpolnjene obračune prispevkov dobili prek portala eDavki.

izobraževanje

Abeceda poslovanja

Na kaj morate biti še posebej pozorni pri hrambi poslovnih knjig? In katerih pomembnih rokov ne smete zamuditi?

Več informacij

Prijava na izobraževanje

Kakšne bodo novosti za kmete?

Na podlagi spremembe Zakona o davčnem postopku (ZDavP-2J) FURS pripravlja novosti za kmete pri plačilu socialnih prispevkov. Ti bodo z letom 2018 začeli prejemati predizpolnjene obračune prispevkov za socialno varnost (POPSV). Finančna uprava jim jih bo vročala elektronsko prek portala eDavki, in sicer najpozneje do 10. v mesecu za pretekli mesec.

novosti za kmete

Zavezancem pa ne bo več pošiljala položnic oziroma plačilnih nalogov (UPN) po pošti. Kmetje bodo morali sami izpolnjevati UPN in izračunane prispevke za socialno varnost plačati pri ponudnikih plačilnih storitev (npr. na banki, pošti, spletni banki itd.) na transakcijske račune, navedene v POPSV. Prispevki za socialno varnost morajo biti plačani najpozneje do 20. v mesecu za pretekli mesec.

Prvič bo FURS za kmete pripravil POPSV za mesec januar 2018. Kmetje ga bodo prek portala eDavki dobili najpozneje do 10. februarja 2018, prispevke pa bodo morali plačati do 20. februarja 2018. Podrobnejše informacije so na voljo v zloženki.

Glede na opisane novosti za kmete, si bodo ti morali pravočasno urediti tudi dostop do portala eDavki. Navodila so dostopna na spletni strani FURS. eDavke lahko kmetje uporabljajo sami ali pa za poslovanje prek sistema eDavki določijo pooblaščenca, ki obveznosti opravi namesto njih (denimo računovodski servis, kmetijski zavod, …).

Morda vas zanima tudi:

Prijava na izobraževanje

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja