Go to Top

Nov biznis – kaj se vprašati?

Vsak nov biznis se najprej začne z načrtovanjem – v glavi, na papirju, med prijatelji, na spletu, v podjetju. Ko se odločate za nov biznis, pa lahko najprej svojo idejo preprosto testirate s šestimi najbolj osnovnimi vprašanji. Za začetek vam ni treba biti ekspert podjetniškega načrtovanja. Za odgovor na to, ali ste z razmišljanjem na pravi poti, bo dovolj, da si iskreno odgovorite na spodnjih šest vprašanj.

1. Kaj bo vaš nov biznis?

Če natanko veste, kaj želite delati oziroma kaj natanko bo predstavljalo vaš nov biznis, ste že odgovorili na zajeten del uganke. Ljudje, ki nekaj bi, a ne vejo kaj, bodo težko uspeli na poslovni poti. Poskusite konkretizirati, kaj natanko boste delali. Osredotočite se tudi na svoj cilj, ki ga želite s svojim novim poslom doseči.

2. Kako?

Nato je čas, da si odgovorite na vprašanje, kako boste prišli do svojega cilja. Pri odgovoru na vprašanje kako morate biti že bolj konkretni. Odgovoriti si morate, na kakšen način boste izpeljali svoj nov biznis in kaj vse potrebujete za to, kako boste oblikovali ponudbo, kako bo izgledal izdelek ali storitev, kako boste izdelek ali storitev postavili na trg in ga predstavili, kako boste izdelek ali storitev tržili. Razmislite o tem, kakšno ceno lahko postavite.

3. Kdo?

Če ne veste, kdo so vaše bodoče stranke, ne morete naprej. Odgovorite si na vprašanje, kdo so vaše bodoče stranke ter kako jih boste našli, pridobili in obdržali. Razmišljajte o njih in nanje poglejte s perspektive naših vprašanj – kdo so, kaj potrebujejo, kako jim lahko pomagate, kje jih najdete, kdaj so najbolj dostopne ter zakaj bi se odločile za vas.

nov biznis

4. Kje?

Nato morate najti način, da boste svoj nov biznis stestirali. To lahko najprej naredite v krogu prijateljev ali na družbenih omrežjih. Sem bi sodil tudi premislek o tem, na kakšen način se boste svojega novega biznisa lotili. Boste odprli popoldanski s. p. ali se odločili za status samostojnega podjetnika? Bo bolj priročno, če odprete d. o. o.?

5. Kdaj?

Sledi vprašanje kdaj. Kdaj je pravi trenutek, da se lotite novega biznisa? Če ste si konkretno odgovorili na zgornja vprašanja in prišli do sem, pravi odgovor: zdaj. Vsekakor pa morate v poslovni svet vstopiti pripravljeni. Ali veste kaj vas čaka? V podjetju Data vam ponujamo kup brezplačnih izobraževanj, s katerimi vas dobro pripravimo na vstop v podjetništvo.

6. Zakaj?

Na to vprašanje ste si verjetno odgovorili še preden ste pričeli odgovarjati na prvo. Torej zakaj bi sploh vstopili v nov biznis. Eno je intimni odgovor vsakega posameznika, kot je na primer, da želite več svobode, kot vam je ponuja služba. Še bolj pomemben pa je ta, da vaš nov biznis ponuja izdelek ali storitev, ki je na trgu še ni, vi pa ste po tem, ko ste si odgovorili na vseh pet vprašanj prepričani, da ga nujno potrebuje. 

Če idejo imate, pa še vedno ne veste, kje bi začeli z njeno realizacijo, vam brezplačno pomagamo tudi mi. Predstavimo vam korake, ki jih morate prehoditi od ideje do realizacije poslovne priložnosti na samostojni podjetniški poti. Pomagamo vam s konkretnimi nasveti, kje preveriti idejo in kako začeti ter kako si pri tem pomagati z različnimi spletnimi orodji. Naš seminar Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo smo pripravili za vse, ki si želijo začeti svoj lasten posel, pa ne vedo, kako narediti prvi korak.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja