Go to Top

Normiranci, kakšne novosti vas čakajo?

Ministrstvo za finance je predstavilo predlagane ukrepe na davčnem področju. Z njimi želijo predvsem bolj sorazmerno porazdeliti davčna bremena. Spremembe lahko pričakujete tudi normiranci. Na vse vaše nove obveznosti, ki vas utegnejo doleteti, vas opozarjamo na našem seminarju Na kaj moram biti pozoren kot normiranec?.

izobraževanje

Na kaj moram biti pozoren kot normiranec?

Na seminarju boste normiranci izvedeli tudi vse o novostih, ki se obetajo.

Več informacij

Normiranci bodo davek plačevali glede na dohodninsko lestvico

Predlog ministrstva je, da se višina normiranih odhodkov s sedanjih 80 odstotkov zniža na 60 odstotkov, davek pa se bo zaračunaval glede na zavezančevo uvrstitev v dohodninski razred. Obdavčitev torej ne bo več 20-odstotna, ampak bodo normiranci plačali davek glede na dohodninsko lestvico. Torej, večji bodo prihodki, višja bo stopnja davka. Zdaj se namreč obdavči 20 odstotkov prihodkov v višini 20 odstotkov davka, torej je dejanski davek štiri odstotke celotnih prihodkov. Poleg tega pa seveda normiranci plačajo še prispevke za socialno varnost.

Meja za vstop v sistem obdavčenja po normiranih odhodkih bo ostala 100 oziroma 50 tisoč evrov, odvisno od tega, ali je vsaj ena oseba polno zaposlena. Normiranci pa naj bi po novem imeli možnost uveljavljali vse druge olajšave, ki jih imajo sicer redno zaposleni, denimo tudi za vzdrževane družinske člane in splošno olajšavo.

Ministrstvo s predlaganimi ukrepi želi doseči večjo učinkovitost in pravičnost sistema normirancev. Nekatere davčne ugodnosti namreč niso prinesle želenih rezultatov oziroma je Finančna uprava RS zaznala veliko zlorab. O tem smo že pisali v prispevku Normirani odhodki: Kakšne zlorabe opaža FURS?.

Prijava na izobraževanje

Koliko davka po trenutno veljavni zakonodaji plačajo normiranci, lahko preverite z našim kalkulatorjem:

Informativni izračun za normirance

Kakšne ukrepe še napovedujejo na finančnem ministrstvu?

normiranciPoleg sprememb pri normirancih na ministrstvu predlagajo tudi drugačno ureditev davčne obravnave povračil stroškov, povezanih z napotitvami delavcev. S tem naj bi omejili tveganje morebitnih neugodnih posledic, ki bi nastopile prihodnje leto, ko bo začel veljati Zakon o čezmejnem izvajanju storitev. Po novem bi se za službeno potovanje za davčne namene štela tudi napotitev na začasno delo v tujino, ki traja neprekinjeno do največ 30 dni, in se povračila stroškov ne bi vštevala v davčno osnovo.

Ministrstvo načrtuje spremembe pri obdavčitvi dohodkov iz delovnega razmerja s tujim elementom. In sicer dodatno zmanjšanje davčne osnove za do 20 odstotkov plače zavezanca, ki je napoten na delo v in iz Slovenije, oz. na letni ravni ne več kot 12.000 evrov.

Prijava na izobraževanje

Spremembe se obetajo tudi na področju trošarin in dodatne splošne olajšave. Preprečiti želijo primere, ko nekdo z nizkimi dohodki zasluži le nekaj evrov več od drugega, a pade v razred s precej nižjo olajšavo. Odpravili bodo torej t.i. stopničavosti dodatne olajšave, po novem naj bi bila ta določena linearno v odvisnosti od dohodka med dohodkovnima mejama 11.166,37 do 13.316,81 evra. Ministrstvo si bo prizadevalo še, da bi bilo plačevanje davkov čimprej možno brez provizij.

Komentarjev (5)

 • RP 23. Junija 2017 - 13:04 Odgovori

  “Ministrstvo s predlaganimi ukrepi želi doseči večjo učinkovitost in pravičnost sistema normirancev.”
  Naj naravnost povedo, da želijo pobrati več davkov!

 • Marija 27. Junija 2017 - 11:08 Odgovori

  Spet novi davki! Kaksna “vecja ucinkovitost” tisto so bedarije…. Edino dobro stvar so unicili, od cesa da ziivimo?

 • Mitja 19. Julija 2017 - 20:59 Odgovori

  Kdaj pa bi naj ti predvideni ukrepi vstopili v veljavo in ali je to dokončno .. ?

  • Dominika Ahačič 20. Julija 2017 - 9:24 Odgovori

   Spoštovani,

   omenjeni predlogi davčnih ukrepov so v javni razpravi. Tako da so spremembe in prilagoditve še možne.

   Lep pozdrav,
   DATA d. o. o.

 • Igor 5. Septembra 2017 - 22:22 Odgovori

  Ali bodo ti ukrepi tudi veljali za kmetijska gospodarstva, katera so obdavčena po normiranih odhodkih?…

  Nevem kaj naj rečem, vsak, ki ima na ministrstvu 5min časa, se spravi spreminjati zakon…
  Ne vidim razloga, zakaj bi bilo potrebno spet (nevem kolikokrat že) spreminjati zakon, ker je bil končno nekako človeški do nas…zakaj ne kaznujete z visokimi kaznimi tiste, kateri so zlorabili zakon, ker zaradi njih bomo nastradali vsi…
  Če bo sprememba zakona sprejeta, se nam bo veliko bolj splačalo po dejanskih stroških, in bomo navsezadnje plačali še manj davka kot do sedaj…kaj čez eno leto ga boste pa spet spreminjali, ker se boste spomnili, da pa tudi ta zakon ni uredu, res živimo v butalski državi, v kateri vladajo uradniki…
  Igor

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja