Go to Top

Nočno delo med drugim prepovedano starejšim delavcem

Določbe glede nočnega dela urejajo določbe Zakona o delovnih razmerjih (ZDR-1).

Delovni čas nočnega delavca

Delovni čas nočnega delavca ne sme v obdobju štirih mesecev trajati povprečno več kot osem ur na dan. Delovni čas nočnega delavca, ki dela na delovnem mestu, na katerem iz ocene tveganja izhaja večja nevarnost za poškodbe ali zdravstvene okvare, ne sme trajati več kot osem ur na dan.

Nočno delo med drugim prepovedano starejšim delavcemDelodajalec se mora pred uvedbo nočnega dela, če se nočno delo redno opravlja z nočnimi delavci pa najmanj enkrat letno, posvetovati s sindikati pri delodajalcu o določitvi časa, ki se šteje kot čas nočnega dela, o oblikah organiziranosti nočnega dela, o ukrepih varnosti in zdravja pri delu ter o socialnih ukrepih.

Z zakonom ali kolektivnimi pogodbami na ravni dejavnosti se lahko določi, da se časovna omejitev dnevne delovne obveznosti nočnega delavca, upošteva kot povprečna omejitev v obdobju, daljšem kot štiri mesece, vendar ne daljšem kot šest mesecev.

Kdo ne sme opravljati nočnega dela?

Mladoletni delavci

Delavec, ki še ni dopolnil 18 let starosti, ne sme delati med 22. uro in šesto uro naslednjega dne. Izjema so primeri, ko gre za opravljanje dela s področja kulturne, umetniške, športne in oglaševalne dejavnosti. V tem primeru delavec, ki še ni dopolnil 18 let ne sme delati med 24. in četrto uro naslednjega dne.

Višja sila

Delavec, ki še ni dopolnil 18 let starosti, lahko izjemoma dela ponoči le v primeru višje sile. Kot višja sila se šteje delo, ki  traja določen čas in je izvršeno takoj, polnoletni delavci pa niso na razpolago v ustreznem številu.

Obvezen nadzor za mladoletne delavce

V primeru opravljanja nočnega dela delavca, ki še ni dopolnil 18 let starosti, mora delodajalec zagotoviti nadzor s strani polnoletnega delavca.

Zagotovljen počitek

V primeru opravljanja nočnega dela delavca, ki še ni dopolnil 18 let starosti, mora delodajalec delavcu zagotoviti ustrezen počitek v naslednjih treh tednih.

Starejši delavci

Starejšemu delavcu delodajalec brez delavčevega pisnega soglasja ne sme odrediti nadurnega ali nočnega dela.

Kdaj je delavec dolžan opravljati nadurno delo?

Mogoče bi vas zanimalo tudi:

Če potrebujete svetovanje s področja delovnega prava, lahko pokličete naše kadrovske svetovalce na 01 600 1530 ali jim pišete na [email protected].

Pošljite povpraševanje

Želite v svojem podjetju angažirati novo osebo,  pa ne razmišljate o pogodbi o zaposlitvi za novega »sodelavca«, pa ne veste, kaj je za vaše podjetje v tem trenutku najbolj optimalno s stroškovnega vidika? Obiščite seminar Poznate vse oblike dela in zaslužka ter njihovo obdavčitev?

Prijava na izobraževanje

Pripravila: Anja Grahek


Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja