Go to Top

Znesek denarnega nadomestila za brezposelnost

Znesek denarnega nadomestila za brezposelnost

Znesek denarnega nadomestila za primer brezposelnosti  pripada določenim osebam . Kdaj so osebe do tega upravičene ter kakšne so predpisane višine denarnega nadomestila za brezposelnost?

izobraževanje

Prednosti in slabosti samozaposlitve

Samozaposlitev je lahko rešitev!

Več informacij

Za brezposelno osebo se šteje iskalec zaposlitve, ki je zmožen za delo, prijavljen na zavodu, aktivno išče zaposlitev in je pripravljen sprejeti ustrezno oziroma primerno zaposlitev, ki mu jo ponudi zavod ali drug izvajalec storitve posredovanja zaposlitve. Ta oseba:

Prijava na brezplačno izobraževanje

Vse brezposelne osebe v evidenci Zavoda RS za zaposlovanje (ZRSZ) se zavarujejo za  primer brezposelnosti. Zavarovanje traja od začetka pravnega razmerja, ki je podlaga za obvezno zavarovanje, do prenehanja takšnega razmerja.

Prijava na brezplačno izobraževanje

Znesek denarnega nadomestila za brezposelnost

Brezposelna oseba lahko uveljavlja denarno nadomestilo v trajanju:

  • treh mesecev za zavarovalno dobo od devet mesecev do pet let,
  • šestih mesecev za zavarovalno dobo od pet do 15 let,
  • devetih mesecev za zavarovalno dobo od 15 do 25 let,
  • 12 mesecev za zavarovalno dobo nad 25 let,
  • 19 mesecev za zavarovance, starejše od 50 let, in za zavarovalno dobo več kot 25 let,
  • 25 mesecev za zavarovance, starejše od 55 let, in za zavarovalno dobo več kot 25 let.

Znesek  denarnega nadomestila

Denarno nadomestilo se prve tri mesece izplačuje v višini 80 odstotkov od osnove, v nadaljnjih devetih mesecih pa v višini 60 odstotkov od osnove. Po izteku tega obdobja se denarno nadomestilo izplačuje v višini 50 odstotkov od osnove.

Najnižji znesek denarnega nadomestila ne sme biti nižji od 350 evrov, najvišji pa ne višji od 892,50 evra.

Prijava na brezplačno izobraževanje

Če je bil zavarovanec v zadnjih devetih mesecih več kot polovico časa zaposlen s krajšim delovnim časom od polnega, ki v povprečju ni presegel 15 ur na teden, ali je opravljal delo v tem obsegu na drugi pravni podlagi, se višina denarnega nadomestila odmeri sorazmerno.Doplačilo in vračilo dohodnine

Zavarovancu pripada nadomestilo za tiste dneve, ki se ob upoštevanju 40 urnega delovnega časa kot polnega delovnega časa in petdnevnega delovnega tedna štejejo kot delovni dnevi, in za dela proste dneve, določene z zakonom.

Osnova za odmero denarnega nadomestila je povprečna mesečna plača zavarovanca, prejeta v obdobju osmih mesecev pred mesecem nastanka brezposelnosti. Osnova za odmero denarnega nadomestila za zavarovanca, mlajšega od 30 let, če je bil pred nastankom brezposelnosti zavarovan najmanj šest mesecev v zadnjih 24 mesecih, je njegova povprečna mesečna plača, prejeta v obdobju petih mesecev pred mesecem nastanka brezposelnosti.

Samozaposlitev je lahko rešitev!

Postopek registracije samostojnega podjetja je na VEM točki brezplačen. Rezervirajte si svoj termin na 01 600 1530 ali nam pišite na data@data.si!

Bogdana Rejc, DataBogdana Rejc, Data

Zakon pa določa tudi Aktivno politiko zaposlovanja (APZ). Gre za nabor ukrepov na trgu dela, ki so namenjeni povečanju zaposlenosti in zmanjševanju brezposelnosti, večji zaposljivosti oseb na trgu dela in povečanju konkurenčnosti in prožnosti delodajalcev. Prednost pri vključevanju v ukrepe APZ imajo osebe, ki prejemajo denarno nadomestilo za primer brezposelnosti ali socialno varstvene prejemke, osebe iz ranljivih skupin na trgu dela ter brezposelne osebe, ki še niso bile vključene v noben ukrep APZ.

Prijava na brezplačno izobraževanje

Zakon o urejanju trga dela (ZUTD) pa v 34. členu določa tudi spodbujanje samozaposlovanja. To je namenjeno uresničitvi podjetniške ideje in ustvarjanju delovnih mest v mikro podjetjih in spodbujanju opravljanja katerekoli samostojne dejavnosti. Izvaja se kot pomoč pri samozaposlitvi in subvencioniranje samozaposlitve.

Vse spodbude glede samozaposlitev pa redno objavljamo tudi na naši spletni strani. Vabljeni k ogledu najbolj aktualnih spodbud Aktualni razpisi za podjetja in Aktualni EU razpisi.

Najvišji in najnižji znesek denarnega nadomestila za brezposelnost.

Klikni in deli

Smo v vas prebudili željo po podjetništvu? Potrebujete nasvet podjetniškega strokovnjaka? Nikar ne oklevajte in skupaj z njim poiščite rešitev! Svoj individualni termin si lahko zagotovite na data@data.si oziroma na 01 600 1530, več o podrobnostih pred ustanovitvijo oziroma registracijo podjetja pa lahko preverite tudi na brezplačnem seminarju!

Vir: Zakon o urejanju trga dela (ZUTD)

Prijava na brezplačno izobraževanje

Projekt je sofinanciran s pomočjo Evropskega sklada za regionalni razvoj, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter SPIRIT Slovenija, javna agencija.

SPIRIT Slovenija, javna agencija Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo Evropski sklad za regionalni razvoj

Komentarjev (2)

  • Anton žnidaršič 24. oktobra 2016 - 7:22 Odgovori

    Kam se lahko poda oseba(zavarovan kot kmet- invalid)?Ki nemore opravljati več svojega dela.Prispevke pa mora plačevat.
    Verjetno bi bilo bolje za njega,da nikoli nebi plačeval prispevkov in se bi rajši pridružil črnim CIGANOM in bi vse skozi dobival podporo.Je pa res,da nebi mu trebalo iti na invalitsko komisijo.

    • sanja pleše 8. Novembra 2016 - 18:10 Odgovori

      na štrik

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja