Go to Top

Mladi zaradi nizkih plač ostajajo doma

Ob mednarodnem dnevu mladih, 12. avgustu, po svetu poudarjajo: mladi ljudje se morajo čimprej po zaključku izobraževanja zaposliti.

To namreč pomeni, da se mladi lahko osamosvojijo, izkoristijo svoje potenciale in si ustvarijo družino.

Naše ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti sporoča, da na področju zaposlovanja mladih beležijo napredek in izboljšave. Junija 2018 je bilo v evidenci brezposelnih registriranih 13.411 brezposelnih oseb v starosti od 15 do 29 let. To je za 2.445 oseb oziroma 15,4 odstotka manj kot junija 2017. V primerjavi z majem se je brezposelnost mladih znižala za 4,3 odstotka.

Izkušnje naših podjetniških strokovnjakov kažejo, da imajo mladi zelo dobre poslovne ideje, zato imajo dobro priložnost, da dodatno zaslužijo ali se celo samozaposlijo.

Zasluži s svojim hobijem ali idejo

Mladi se namreč pogosto odločajo za vstop v podjetništvo. Ustanovitev podjetja je na VEM točki Data hitra in brezplačna. Pred tem korakom pa se morate dobro pozanimati, kakšno obliko podjetja boste izbrali in če bo vaša poslovna ideja sploh privabila dovolj kupcev. Vse to lahko preverite na našem brezplačnem seminarju Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo. Pred registracijo podjetja pa vas vabimo še na brezplačno izobraževanje o vsem, kar potrebujete za registracijo s.p. ali d.o.o. Preverite tudi, kako zaposlovanje mladih in vstop v podjetništvo spodbuja naša država.

Skupinsko svetovanje bo koristilo vsem, ki želijo razumeti razliko med s.p. in d.o.o. ter spoznati postopke pred, med in po ustanovitvi svojega podjetja.

Prihodek nižji od 1.000 evrov

mladiSicer pa mladi iz Srednje Evrope, Balkana in baltskih držav v povprečju na mesec ne zaslužijo več kot 1.000 evrov neto. Opazna je sicer razlika med starejšimi milenijci, rojenimi v 80-ih letih, ki imajo večletne delovne izkušnje, in mlajšimi milenijci, rojenimi v 90-ih letih, ki na trg dela šele vstopajo. Plača slednjih je v povprečju za 25 odstotkov nižja od plače malce starejših vrstnikov.

Razlika v višini neto plače med mlajšimi in starejšimi milenijci je značilna tudi za Slovenijo. Plača prvih v povprečju znaša 839 evrov, plača drugih pa 986 evrov (koliko je to bruto, izračunajte z našim spletnim kalulatorjem). Pogosto delajo prek podjemne pogodbe ali opravljajo študentsko delo. S pomočjo našega spletnega izračuna lahko preverite, kakšni so stroški za plačilo prek podjemne ali avtorske pogodbe, pa tudi za študentsko delo.

Izračun za avtorsko in podjemno pogodbo 

Poleg nizkih prihodkov imajo mladi težave tudi pri urejanju lastnih domov. Zato se od staršev odselijo kasneje kot mladi z Zahoda. V Sloveniji se ženske od staršev v povprečju odselijo pri 27-ih, moški pa pri 29-ih letih. V državah zahodne Evrope mladi svoje družinske domove zapuščajo veliko prej. Mlade Finke se denimo od staršev odselijo v povprečju stare 21,1 leta, moški pa 22,8 leta.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja