Go to Top

Minimalna plača: dodatki bodo plačani posebej

Poslanci državnega zbora so potrdili spremembe Zakona o minimalni plači, s katero minimalna plača ne bo več vsebovala dodatkov za delo ob manj ugodnih urah in dnevih. Delavci, ki prejemajo minimalno plačo, bodo sedaj dobili posebej plačane dodatke za nočno, nedeljsko in praznično delo.

Do sedaj je Zakon o minimalni plači določal, da delavci, ki delajo nočno, nedeljsko ali praznično delo, dobijo enako minimalno izplačilo kot tisti, ki ne delajo ob manj ugodnih urah in dnevih. Trenutno minimalna plača znaša bruto 790,73 evra, kar je neto 561,46 evra mesečno (brez prevoza in malice). Po novi odločbi v zakonu, pa bodo delavci dobili posebej plačane še dodatke za delo ob manj ugodnih urah in dnevih.

evro in minimalna plača

Problem je bila neustrezna definicija minimalne plače

Minimalna plača je bila prvotno uvedena z Dogovorom o politiki plač in drugih prejemkov zaposlenih v gospodarstvu v letu 1995. Trenutno veljavni Zakon o minimalni plači je vstopil v veljavo leta 2010, vendar ni rešil problema neustreznega dojemanja minimalne plače.

Sindikati so s predlagano spremembo minimalne plače želeli zagotoviti primerno zakonsko ureditev plače. Z doseženim so zadovoljni, saj se bo s tem vzpostavila enakopravnejša obravnava delavcev, ki delajo ob manj ugodnih urah in dnevih, torej opravljajo nočno, nedeljsko in praznično delo.

Informativni izračun plače 2015

V Luksemburgu delavci z minimalno plačo 1.923 evra

V Evropski Uniji ima minimalno plačo urejeno 22 držav članic, v preostalih državah pa najnižjo plačo določajo s kolektivnimi pogodbami. Višina minimalne plače se med nekaterimi državami članicami Evropske Unije močno razlikuje. Razlika je najbolj opazna ob primerjavi Bolgarije, ki ima mesečno minimalno plačo 184 evrov in  Luksemburga, kjer delavci prejmejo minimalno plačo v višini 1.923 evrov. V Sloveniji imajo delavci podobno minimalno plačo kot jo imajo delavci na Malti in v Španiji, ter nižjo kot jo imajo v Veliki Britaniji, na Irskem in v Nemčiji.

Med 22 državami članicami se razlikuje tudi definicija minimalne plače, v nekaterih zakonih je namreč izrecno navedeno, kaj je všteto v minimalno plačo in kaj ne. Ponekod dodatke k minimalni plači urejajo predzakonski predpisi, kolektivne pogodbe ali pravne prakse.

izobraževanje

Prednosti in slabosti samozaposlitve

Vse o tem, kako je sestavljena vsaka plača delavcev, lahko izveste na našem seminarju, kjer vam predstavimo tudi vse druge podrobnosti statusa samozaposlitve v primerjavi s statusom redne zaposlitve.

Več informacij

Kakšna je letošnja minimalna plača, si lahko prebere tukaj. O minimalni plači in spremembah pa smo že pisali tudi v prispevku Dodatki k plači tudi do 200 odstotkov urne postavke in v prispevku Minimalna plača na pragu sprememb.

 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja