Go to Top

Mejni prehodi so vrata v Hrvaško: jih poznate?

Mejni prehodi med Hrvaško in Slovenijo so kopenski, in sicer mednarodni in obmejni

Mejni prehodi med Hrvaško in Slovenijo so še posebej oblegani poleti. Ne boste verjeli, koliko jih je! Na prestop meje čakajo turisti, ki si želijo dopustovanja na hrvaških plažah. Precej manj je službenih potovanj.

 Informativni izračun plače

Mejni prehodi s Hrvaško so tudi prehodi na zunanji schengenski meji

Potrebujete pravni nasvet? Pošljite povpraševanje!

Anja Gašperlin, univ. dipl. prav., DataAnja Gašperlin, univ. dipl. prav., Data

Mejni prehodi na jugu Republike Slovenije odpirajo vrata v Republiko Hrvaško. Ti so hkrati tudi kopenski mejni prehodi na zunanji schengenski meji. Vseh je kar 57! Od tega je mejnih prehodov za mednarodni promet 32, preostali veljajo za obmejni promet. Z vlakom lahko med Slovenijo in Hrvaško potujete skozi osem mejnih prehodov.

Na 32 mejnih prehodih lahko ob izpolnjevanju pogojev za vstop v Hrvaško vsak odpotuje v to še posebej poleti zelo priljubljeno državo. Posebne omejitve pa veljajo za tovorni promet.

Ste pri svojem poslovanju že iskali odgovore na naslednja vprašanja: Kdaj in kako sestavim potni nalog?

Omejitve na mejnih prehodih za mednarodni tovorni promet

Na nekaterih mejnih prehodih so omejitve za določene kategorije potnikov oz. vrste vozil.

Tako lahko na mejnih prehodih Podgorje, Slovenska vas, Rigonce, Orešje, Imeno, Rogatec, Ormož in Gibina zavrnejo nadaljevanje poti tistim, ki nimajo pravice do prostega gibanja po pravu Evropske unije.

Preverite višino dnevnic za službene poti 

podjetniško svetovanje

Kalkulator za obračun dnevnic 

Skozi mejne prehode Sočerga, Rigonce, Vinica in Imeno pa bodo imela težave pri vstopu tovorna vozila, katerih največja dovoljena masa presega 7,5 tone. Omejitve tovornih vozil so tudi na mejnih prehodih Sečovlje (Sicciole) – kontrolna točka, Podgorje, Slovenska vas, Orešje, Rogatec, Ormož in Gibina. Skoznje lahko potujejo tovorna vozila, katerih največja dovoljena masa ne presega 3,5 tone.

Mejni prehodi so vedno odprti, izjema je Podgorje

Želite registrirati s.p.?

Neprekinjeno so odprti vsi mejni prehodi. Izjema je mejni prehod Podgorje, ki je odprt od 1. junija do 31. avgusta od 6. do 24. ure in od 1. septembra do 31. maja od 6. do 22. ure. Medtem ko mednarodni železniški promet prehaja mejo v skladu z mednarodnim železniškim voznim redom. Zaprt je železniški mejni prehod Imeno.

Prevoz na delo in povračilo stroškov po novi Uredbi

Mejni prehodi za obmejni promet so odprti le za upravičence

Na mejnih prehodih za obmejni promet vam bodo dovolili prečkati mejo, če imate obmejne dovolilnice ali uživate pravico Evropske unije do prostega gibanja.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Preden se odpravite v našo južno sosedo, se splača preveriti, na katerih mejnih prehodih je čakanje najkrajše, kakšni so pogoji za vstop v državo in ukrepe na mejah. Prehajanje državne meje je zaradi koronavirusa še težje.  Čakanje tako letos nekoliko podaljšuje nadzor nad tem, ali potniki izpolnjujejo dodatne pogoje za prehod meje.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja