Go to Top

Kriptovalute: spoznajte priložnosti in tveganja

SPOT

Kriptovalute so v javnosti predstavljene predvsem kot izjemna priložnost za hiter in zajeten zaslužek. Vendar se lahko na tem področju tudi izjemno hitro opečete.

Vabljeni na brezplačen dvodnevni seminar, s pomočjo katerega boste bolj varni v svetu kriptovalut. Priznani davčni in pravni svetovalci bodo v organizaciji podjetja Data, d.o.o., predstavili osnovne pojme in koncepte tehnologije bločnih verig.

Opozorili vas bodo na tveganja in načine, kako se lahko izognete nevarnostim. Lahko boste sami trgovali s kriptovalutami, naučili pa vas bodo tudi, kako optimizirati poslovanje s kriptovalutami z upoštevanjem relevantne davčne zakonodaje. Z novo pridobljenim znanjem boste lahko tudi ocenili, ali je popularen ICO (način zbiranja zagonskih sredstev pri tehnoloških podjetij) primeren tudi za financiranje vaše podjetniške ideje.

Usposabljanje izvajajo:

 • Boštjan Koritnik, tajnik in asistent na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani, direktor GLEDOS;
 • Dean Zagorac, tehnični urednik revije Pravnik in član več ICO projektov;
 • Domen Romih, davčni svetovalec v Odvetniški pisarni Jadek & Pensa d.o.o.;
 • Aljaž Jadek, odvetnik v Odvetniški pisarni Jadek & Pensa d.o.o., vodja delovne skupine za regulativo Blockchain Think Tank

Termin seminarja:      sreda, 24., in četrtek, 25. 10. 2018 od 9.00 do 14.00

Lokacija seminarja:     Letališka cesta 16, Ljubljana (v prostorih B&B, d.o.o.)

Dolžina seminarja:      10 ur (dvakrat po 5 ur)

Komu je namenjen:     podjetnikom, bodočim podjetnikom in vsem, ki razmišljate o podjetniški poti.

Udeležba na seminarju je brezplačna. Prijave sprejemamo:

– na elektronskem naslovu [email protected] in

– na telefonski številki 01 600 1530.

Več o vsebini:

1. dan: sreda, 24. oktobra 2018, od 9.00 do 14.00 

Kako se v svetu kriptovalut izogniti pastem?

kriptovaluteCilj predavanja prvega dne je predstavitev osnovnih pojmov, povezanih z bločnimi verigami. Poseben poudarek bo na kriptovalutah, najpogostejših pasteh in nevarnostih na tem področju in seveda – kako se jim izogniti. V medijih in tudi sicer v javnosti se namreč izpostavlja predvsem priložnosti za (hiter) zaslužek s to nedvomno izjemno obetavno tehnologijo in na njej utemeljenih produktih. Vendar pa vse te možnosti prinašajo tudi nekatera tveganja. Na eni strani je treba razumeti nihanja vrednosti in vzporednice z organiziranimi trgi vrednostnih papirjev, na drugi pa tudi možnosti prevar in tehnološko pogojene nevarnosti ukvarjanja s kriptovalutami. Velja tako za trgovanje z njimi kot za t. i. rudarjenje.

Po predavanju boste razumeli temeljne pojme in koncepte tehnologije bločnih verig. Lahko boste sami začeli nabavljati kriptovalute, trgovati z njimi oziroma izvajati transakcije na varen in zakonit način. Hkrati boste lažje ocenili, ali je ICO primeren način za zbiranje zagonskih sredstev podjetniške ideje.

Osnovni pojmi in uvod (2 uri)

 • Predstavitev osnovnih pojmov: bločna veriga (tudi veriga podatkovnih blokov), kriptovaluta, pametne pogodbe…
 • Trg kriptovalut v primerjavi s trgom vrednostnih papirjev.
 • Kaj je ICO in kako oceniti potencial prevare.

Kriptovalute (3 ure)

 • Prednosti in slabosti kriptovalut.
 • Kratka predstavitev vidnejših kriptovalut: bitcoin, ethereum, ripple, litecoin, monero.
 • Kako lahko sam postanem del sveta kriptovalut: pregled borz kriptovalut in odprtje računa, kratek pregled denarnic (hladna, vroča, namizna, mobilna, spletna in papirnata) in njihova namestitev, plačevanje s kriptovalutami in prejemanje kriptovalut, čas in stroški transakcij.
 • Bitcoin debetne kartice in bitcoin bankomati.
 • Psevdonimne in anonimne kriptovalute.
 • ICO – kriptovalute kot nov način financiranja zagonskih podjetij in drugih projektov: s konkretnimi aktualnimi primeri in s poudarkom na slovenskih primerih.
 • Rudarjenje oziroma kako kriptovalute nastajajo.
 • Kriptovalute in varnost: najpogostejše pasti in nevarnosti ter kako se jim izogniti – s poudarkom na nihanju vrednosti in na vzporednicah z organiziranimi trgi vrednostnih papirjev.
 • Uporabne informativne spletne strani za spremljanje dogajanja na področju kriptovalut in tehnologije bločnih verig.

2. dan: četrtek, 25. oktobra 2018 od 9.00 do 14.00

Optimizirajte poslovanje s kriptovalutami z upoštevanjem davčne zakonodaje

kriptovalute 2Tehnologija veriženja podatkovnih blokov je deležna hitrega razvoja in velike medijske pozornosti. Vse več je primerov njene anticipirane in dejanske uporabe. Običajno je, da se najprej razvije novo družbeno razmerje in šele nato sledi sprejem pravnih pravil, ki urejajo to novo družbeno razmerje. Trenutno smo v obdobju, ko se prva pravna pravila, ki bodo urejala tehnologijo veriženja blokov, šele oblikujejo. To obdobje pa je ključno za nadaljnji razvoj uporabe kriptovalut in implementacije novih poslovnih modelov in pametnih pogodb. Obstoječa regulacija lahko povzroča trenja pri uporabi nove tehnologije, zato je dobro poznati omejitve ter se izogniti potencialnim težavam pri poslovanju, hkrati pa optimizirati to poslovanje z upoštevanjem relevantne davčne zakonodaje.

 

Regulacija kriptovalut, novih poslovnih modelov in pametnih pogodb – davčni in pravni vidiki  (5 ur)

 • Regulacija novih poslovnih modelov in kriptovalut.
 • Samoregulacija.
 • Regulacija pametnih pogodb.
 • Davčni vidiki kriptovalut, novih tehnologij in novih poslovnih modelov.

Udeležba na seminarju je brezplačna. Prijave sprejemamo:

– na elektronskem naslovu [email protected] in

– na telefonski številki 01 600 1530.

Projekt je sofinanciran s pomočjo Evropskega sklada za regionalni razvoj, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter SPIRIT Slovenija, javna agencija.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja