Go to Top

Konec epidemije! Bomo lahko šli na kavo v lokal?

Konec epidemije v Sloveniji pomeni, da bodo s ponedeljkom pričeli veljati milejši ukrepi za trgovinsko dejavnost, gostinske storitve in za (manjše) nastavitvene obrate. NIJZ je že podal smernice za način delovanja. Kakšne so, si preberite v nadaljevanju!

NOVO: BREZPLAČNI WEBINARJI

Imate več vprašanj kot odgovorov glede poslovanja v času epidemije in po njej? Lahko se prijavite na katerega izmed naših brezplačnih webinarjev, kjer bodo naši podjetniški svetovalci odgovarjali na vaša vprašanja glede registracije podjetja (s.p. in d.o.o.) ter vam dali nasvet kako svoj hobi spremenite v posel. Delodajalci pa se lahko na webinarju seznanite tudi z vsemi pravnimi možnostmi, ki jih imate v času koronavirusa.

Informativni izračun plače

Podjetje Data d.o.o. je informacijska točka za podjetnike in potencialne podjetnike – ostaja to tudi po razglasitvi konca epidemije!

Ustanavljate s.p. ali d.o.o.? Pri nas je to enostavno - rezervirajte si termin na 01 600 1530

Manja Veličkovič, univ. dipl. prav., DataManja Veličkovič, univ. dipl. prav., Data

Pri podjetju Data d.o.o. smo tudi več kot samo to – smo računovodski servis, točka za davčno svetovanje in nudimo tudi storitve naše pravne službe. Imamo posebni oddelek za tujce – tako podjetnike, kot tudi samozaposlene! Pišite nam na data@data.si za Vam prilagojeno ponudbo!

ZNESEK REGRESA 2020

S 14. majem razglašen konec epidemije, a ukrepi se bodo sproščali postopoma!

Z 18. majem bo omogočeno opravljanje vseh dejavnosti na področju ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom, z le redkimi izjemami na področju turizma. Konec epidemije pomeni, da bodo v splošnem še vedno veljala splošna higienska priporočila in načela NIJZ. Konec epidemije pomeni, da bodo posamezni ukrepi še naprej v veljavi, a prilagojeni panogam in obratom.

Vas zanima kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

Konec epidemije – ukrepi za prodajalne in trgovine!

Konec epidemije pomeni, da se za prodajalne ohranja minimalni obratovalni čas, med 8:00 in 18:00 uro. Ne bo veljala  več restrikcija in časovna omejitev za nakupovalni čas ranljivih skupin. Trgovine ostajajo zaprte ob nedeljah tudi sedaj, ko je konec epidemije.

Kaj drugi korona paket prinaša delodajalcem?

Konec epidemije, a nekateri ukrepi v gostinstvu ostajajo…

Konec epidemoje ne pomeni konca vseh ukrepov. Poleg splošnih določil, tako za izvajalce kot goste, v restavracijah in gostinskih lokalih, ukrepi NIJZ zahtevajo  opravljanje dejavnosti na bolj varen način. Tako je za delo v kuhinji priporočena uporaba zaščitne opreme, če se za to opredeli specialist medicine dela.

Za jedilnice, teraso ali vrt je priporočen sistem ločenega vhoda in izhoda, razporeditev miz z zadostno medsebojno razdaljo ali uporabo pregrad. Zahtevana je odstranitev samopostrežnih artiklov. Jedilni pribor naj bo primerno očiščen in postrežen na primerno higieničen način. Preprečevanje zbiranja gostov naj vključuje označbe razdalje med čakajočimi ali sistem predhodnih rezervacij.

Ne glede na konec epidemije je še vedno predvideno razkuževanje miz po vsakem gostu, uporabljen tekstil je potrebno prati pri 60 °C ali z dodanim sredstvom za dezinfekcijo perila. Odsvetovana je uporaba blazin. Kljub temu, da je konec epidemije se še vedno zahteva redno razkuževanje površine blagajne, blagajniškega pulta in terminala POS po vsaki uporabi ter umivanje ali razkuževanje rok.

Krizni dodatek za delavce, ki delajo je obvezen!

Konec epidemije ne pomeni avtomatično tudi razveljavitev prepovedi uporabe otroških igral in artiklov, kot so igrače, časopise, revije.

Konec epidemije, a boste sanitarije lahko uporabili le, če se boste ustrezno zaščitili

Uporaba sanitarij s strani gostov mora biti posamična in ti morajo nositi masko oz. drug način zaščite. Prepovedana je uporaba sušilnikov rok in prostori morajo biti zračeni z zunanjim zrakom. Čiščenje sanitarij je predvideno vsako uro oziroma prilagojeno obiskom.

Izračun: KRIZNI DODATEK

Konec epidemije odpira vrata manjših nastanitvenih obratov

V ponedeljek bodo lahko pričeli poslovati tudi manjši turistični objekti, z manj kot 30 nastavitvami. Za večje hotele se pričakuje odprtje malce kasneje in zdravstveno-higienske smernice bodo usklajene in objavljene v naslednjem tednu.

Tudi hostli in planinske koče bodo lahko odprli svoja vrata gostom, a le pod določenimi pogoji. Pri teh nastavitvah bosta lahko v isti sobi le največ dve osebi, razen če gre za člane istega gospodinjstva.

V nastavitvenih enotah je dovoljeno ponujati le eno ali dvoposteljne sobe – še te le s prilagoditvami. Oddajanje več posteljnih sob je dovoljeno le gostom iz istega gospodinjstva. Odstraniti je potrebno dekorativne elemente oblazinjenega pohištva – kot so npr. blazine ali pregrinjala. Dovoljeno je dnevno čiščenje le ob gostovi želji.

Na recepcijo morajo obiskovalci vstopati posamično. Promocijskih materialov se ne izroča brez zahteve obiskovalca.

Izplačujete minimalno plačo? Preverite izračune Mega zakona!

Bolj podrobna navodila na spletni strani NIJZ! Ukrepi se sproti dopolnjujejo!

Še vedno se bo moralo dejavnosti prilagoditi tako, da bo zagotovljen minimalen stik s potrošniki ter dodatnimi zahtevami, ki jih navaja Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ).

Kaj drugi korona paket prinaša samozaposlenim?

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja