Go to Top

Kdo mora pridobiti energetsko izkaznico?

Energetska izkaznica je javna listina s podatki o energetski učinkovitosti stavbe s priporočili za povečanje energetske učinkovitosti. Bistven del energetske izkaznice ni zgolj podatek o rabi energije, temveč predlagani ukrepi za povečanje energijske učinkovitosti, ki so del energetske izkaznice.

Kdo mora pridobiti energetsko izkaznico?

Energetska izkaznica je namenjena predvsem kupcem, da se lahko še pred nakupom stavbe seznanijo z njeno energijsko učinkovitostjo, kot tudi z možnimi ukrepi za povečanje energijske učinkovitosti. Prav tako je energetska izkaznica namenjena  najemojemalcem, da imajo informacijo o energetski učinkovitosti stavbe (ali stanovanja).

Podjetja, ki se ukvarjajo z oddajanjem nepremičnin, se bodo z novim letom srečala z izdelavo energetskih izkaznic. Od novega leta je pri oglaševanju nepremičnin za eno leto ali dlje treba imeti izdelano energetsko izkaznico za nepremičnino, ki jo oddajate.

Energetske izkaznice ni potrebno pridobiti pri oddaji v najem za obdobje, krajše od enega leta. Energetska izkaznica prav tako ni potrebna za stavbe ali posamezne dele stavb, ki so že oddani.

Energetsko izkaznico vam izdela neodvisni strokovnjak (z licenco) za izdelavo energetskih izkaznic na osnovi predpisanega obrazca Zahteva za izdelavo energetske izkaznice. Izdajo pa jo pravne osebe z javnim pooblastilom pristojnega ministrstva.

Od 22. marca 2015 bo energetsko izkaznico treba priložiti tudi pri kupoprodajni ali najemni pogodbi. Od 9. julija 2015 pa bo treba energetsko izkaznico pridobiti za vse nove stavbe in vse javne stavbe, katerih površina je večja od 250 kvadratnih metrov. Popravki datumov so možni, saj se zapleta pri izdelavah energetskih izkaznic za celotni blok, za kar je treba pridobiti soglasje vseh etažnih lastnikov.

Veljavnost energetske izkaznice je 10 let. Lahko pa lastnik stavbe predhodno naroči izdelavo nove energetske izkaznice, če se energetska učinkovitost stavbe bistveno izboljša.

Cena izdelave energetske izkaznice za tipično enodružinsko hišo naj bi se gibala med 150 in 400 evri. Če boste po novem letu oglaševali nepremičnino brez energetske izkaznice, vam grozi kazen 250 evrov na oglas, za nepremičninske agencije pa med 600 in 2.500 evri.

Pripravila: Anja Grahek

 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja