Go to Top

Kapital za ustanovitev podjetja – denar ali osnovna sredstva?

Kapital za ustanovitev podjetja ni potreben v primeru, da se odločite za ustanovitev podjetja z osnovnimi opredmetenimi sredstvi. Kdaj lahko d.o.o. ustanovite pri nas na DATA točki in kdaj ne? Razmišljate o ustanovitvi s.p. ali d.o.o.? Pokličite nas na 01/600 15 30 ali data@data.si. Termin za ustanovitev podjetja lahko rezervirate tudi preko spletnega obrazca!

Izračun plače

Kapital za ustanovitev podjetja – denar ali osnovna sredstva?

Veliko bodočih podjetnikov sprašuje ali lahko d.o.o. ustanovite brez kapitala in odgovor je pritrdilen. Vendar pa takega d.o.o. na DATA točki ne morete ustanoviti, ampak boste morali k notarju. V čem je razlika? Kadar bodoči družbenik kapital za ustanovitev podjetja nameni v osnovnih sredstvih (stroji, nepremičnine…), mora postopek registracije d.o.o. opraviti pri notarju. Poleg stroška notarja bo moral plačati še strošek sodnega cenilca, ki mu bo ocenil vrednost osnovnih sredstev. Če pa je kapital za ustanovitev podjetja v denarju, je postopek registracije možen na DATA točki in ni povezan s stroški.

Ustanovitev podjetja

Ustanovitev podjetja

Normiranec sp – kaj morate vedeti?

Pogoji za registracijo d.o.o. na DATA točki

Odločili ste se, da boste postopek ustanovitve d.o.o. opravili na DATA točki in torej za kapital za ustanovitev podjetja namenili denar. Kateri pa so še drugi pogoji za registracijo d.o.o. na DATA točki?

  1. Bodoči družbeniki in zastopniki podjetja morajo biti pri postopku registracije osebno prisotni.
  2. Za postopek potrebujejo veljaven osebni dokument.
  3. Ustanovitveni kapital d.o.o. mora biti vplačan v denarju in v najmanjšem znesku 7.500 evrov.
  4. Overjeno izjavo lastnika objekta za poslovni naslov, če bo naslov d.o.o. na lokaciji, katere lastnik ni nihče od družbenikov ali zastopnikov podjetja.

Interni akti podjetja

Kapital za ustanovitev podjetja – čigav denar je kapital po ustanovitvi podjetja?

Na postopek registracije d.o.o. na DATA točko ni potrebno prinesti kapitala. Najprej vam svetovalec DATA točke pripravi vso potrebno dokumentacijo za ustanovitev d.o.o.. Svetovalec vam izroči dokumente, ki so potrebni za odprtje začasnega računa na banki. Ko se zglasite na izbrani banki, uredite odprtje začasnega računa, kamor položite ali nakažete kapital v znesku vsaj 7.500,00 evrov. Banka vam izda potrdilo o vplačilu kapitala, ki ga v originalu vrnete svetovalcu DATA točke. Takrat svetovalec elektronsko odda vlogo na sodišče. Približno v tednu dni je vaše podjetje registrirano. Sklep, ki ga prejmete s sodišča vam omogoča, da na banki začasni račun spremenite v poslovni račun. Od tega trenutka dalje je kapital last podjetja in ga lahko porabite za namene poslovanja d.o.o.

Vas zanima v katerih drugih primerih boste postopek registracije podjetja morali opraviti pri notarju? Lahko ustanovni kapital po ustanovitvi podjetja dvignete v celoti in ga vrnete osebi, ki vam je posodila denar za odprtje d.o.o.? Za kaj vse lahko po ustanovitvi porabite kapital? Odgovore poznamo svetovalci podjetja DATA, ki vam lahko svetujemo pred odprtjem d.o.o. Pišite nam za individualni posvet na data@data.si ali nas pokličite na 01/600-1530.

Prijavite se na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja