Go to Top

Junija je bila povprečna plača v Sloveniji nižja

Statistični urad RS je objavil poročilo o gibanju plač v juniju, torej mesecu, ko se je začel umirjati prvi val epidemije in so se zaključili nekateri ukrepi, ki jih je sprejela vlada za ublažitev posledic krize. Povprečna plača je bila junija nižja.

Informativni izračun plače

Vas zanima, kako lahko pridete do dodatnega zaslužka? Ste že razmišljali o tem, da bi svoj hobi ali dobro idejo spremenili v dober posel? Sama zamisel vam dobička še ne bo prinesla. Potrebujete dober načrt in premik k dejanjem! Zato se udeležite našega brezplačnega seminarja “Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo” ali pa pobrskajte po številnih ostalih seminarjih in izobraževanjih, ki vam lahko pripomorejo pri uspešni poslovni poti! Pišite nam na [email protected].

Zasluži s svojim hobijem ali idejo

Junija je bila povprečna plača nižja

Junija je bila povprečna plača nižja, zaradi prenehanja plačevanja kriznega dodatka zaposlenim.

BRUTO NETO PLAČA

Kakšna je bila povprečna bruto plača junija?

Povprečna bruto plača je junija znašala 1812,72 evra, kar je nominalno 4,2 odstotka, realno pa 5,4 odstotka manj kot maja. Povprečna neto plača je bila s 1175,47 evra nominalno za 5,5 odstotka in realno za 6,7 odstotka nižja kot maja. Če primerjamo povprečno bruto plačo letos s tisto iz lanskega leta, pa je bila višja, in sicer nominalno za 5,5 odstotka, realno pa za 5,8 odstotka.

Delno subvencioniranje skrajšanega polnega delovnega časa

Najvišja in najnižja povprečna bruto plača junija

Delodajalci, potrebujete pomoč pri urejanju delovno-pravnih razmerij? Pošljite povpraševanje!

Manja Veličkovič, univ. dipl. prav., DataManja Veličkovič, univ. dipl. prav., Data

Povprečna bruto plača za junij je bila v primerjavi s plačo za maj nižja tako v javnem sektorju za 4,6 odstotka (v institucionalnem sektorju države je bila nižja za 5,1 odstotka), kot v  zasebnem sektorju – za 3,3 odstotka.

Najvišja povprečna bruto plača junija je bila v dejavnosti oskrba z električno energijo, plinom in paro, kjer je znašala 2905,56 evra. V tej dejavnosti se je glede na povprečno bruto plačo za maj tudi najbolj zvišala, za 12,2 odstotka, in sicer predvsem zaradi višjih izrednih izplačil, izplačanih s plačo za junij.

Delno subvencioniranje skrajšanega polnega delovnega časa

Povprečna bruto plača za junij se je v primerjavi s povprečno bruto plačo za maj najbolj znižala v dejavnosti zdravstvo in socialno varstvo, za 13,7 odstotka. Po vsej verjetnosti prav zaradi prenehanja plačila kriznega dodatka zaposlenim v tej dejavnosti.

Pravni nasvet

Povprečna bruto plača v prvem polletju v Sloveniji

V drugem četrtletju letos je povprečna bruto plača v Sloveniji znašala 1878,05 evra, povprečna neto plača pa 1226,70 evra. V prvem polletju je bila povprečna bruto plača pri 1830,91 evra in povprečna neto plača pri 1193,23 evra.

Potrebujete davčni nasvet? Rezervirajte si termin pri našem davčnem svetovalcu! Pišite nam na [email protected].

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja