Go to Top

Izplačevalci dohodkov, oddajte podatke o olajšavah za leto 2020

Izplačevalci dohodkov morajo do konca 31. decembra 2020 posredovati podatke o uveljavljanju olajšave za vzdrževane družinske člane, ki so jih upoštevali pri izračunu akontacije dohodnine. Kam in kako oddati vlogo, če ste med izplačevalci dohodkov?

Informativni izračun plače

Imate otroka in niste prepričani, kateremu od staršev se bolj obrestuje uveljavljati olajšavo? Ali pa imate morebiti več otrok in vas zanima, kako za vas najbolj ugodno razdeliti davčne olajšave? Na naši spletni strani vam je na voljo kalkulator za izračun dohodnine 2019, s katerim lahko izračunate, kako optimalno uveljavljati otroke kot davčno olajšavo. Za dodatno pomoč se lahko vedno obrnete na našo pravno službo in ji za individualno svetovanje pišete na data@data.si.

Vas zanima kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

Izplačevalci dohodkov, rok za oddajo podatkov se bliža!

Izplačevalci dohodkov morajo davčnemu organu do konca leta posredovati podatke o uveljavljanju posebne olajšave za vzdrževane družinske člane. Sem sodijo člani, ki ste jih med letom upoštevali pri zavezancu za dohodnino pri izplačilu dohodka iz delovnega razmerja, pokojnine ali drugega dohodka po 105. členu Zakona o dohodniki (ZDoh-2), pod pogoji iz drugega odstavka 131. člena ZDoh-2.

Potrebujete pravni nasvet? Pošljite povpraševanje!

Anja Gašperlin, univ. dipl. prav., DataAnja Gašperlin, univ. dipl. prav., Data

Izplačevalci dohodkov, vlogo oddate preko eDavkov!

Izplačevalci dohodkov morajo podatke oddati do konca 31. decembra 2020. To storijo preko sistema eDavki, upoštevajoč Pravilnik o vsebini in obliki obračuna davčnih odtegljajev ter o načinu predložitve davčnemu organu.

Če je bila zavezancu pri izračunu akontacije dohodnine upoštevana olajšava za več vzdrževanih družinskih članov, je treba za vsakega vzdrževanega družinskega člana pripraviti ločen zapis. Pri dostavi morebitnih popravkov podatkov se pošljejo vsi podatki in ne le popravljeni zapisi.

Pravni nasvet

Kaj če izplačevalci dohodkov ne oddajo podatkov?

Če izplačevalci dohodkov tega ne storijo, davčni organ ne more izdati pravilnega in popolnega informativnega izračuna dohodnine. To posledično pomeni, da zavezanci za dohodnino morajo vlagati ugovore zoper informativni izračuna dohodnine, kar predstavlja dodatno delo in stroške tako za davčne zavezance kot za davčni organ.

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja