Go to Top

Gradbeništvo v Sloveniji

Gradbeništvo je ena izmed dejavnosti, ki je kar pogosta. V letu 2018 je bilo v Sloveniji 19.220 podjetij, ki so bila registrirana v dejavnosti gradbeništva. Največ podjetij na področju gradbeništva je bilo v 2018 sicer registriranih za dejavnost specializirana gradbena dela (več kot 81 % vseh podjetij na področju gradbeništva). Če ne poznate vseh dejavnosti, naj vas to ne skrbi; svetovalci na naši VEM oz. SPOT točki Data vam bodo z veseljem pomagali pri izbiri prave dejavnosti!

Informativni izračun plače

Ali razmišljate o registraciji podjetja? Vas zanima delo na področju gradbeništva v Sloveniji? Ali veste kakšne so razmere na slovenskem trgu na področju gradbeništva?

V kolikor vas zanima hitra registracija podjetja ali s.p. nas kontaktirajte ali pa si rezervirajte brezplačen termin.

Gradbeništvo v Sloveniji

Potrebujete zanesljiv računovodski servis

Marina Arh, DataMarina Arh, Data

Gradbena podjetja v Sloveniji so v 2018 ustvarila za skoraj 6 milijard EUR prihodka od prodaje. Gradbeništvo v Sloveniji je v letu 2018 prispevalo skoraj 7 % ustvarjene dodane vrednosti. Na področju gradbeništva je bilo zaposlenih 67.582 oseb v letu 2018.

Med gradbenimi podjetji prevladujejo mikro in majhna podjetja. Podjetij, registriranih za gradbeništvo, ki so imela manj kot 10 zaposlenimi je bilo v letu 2017 kar 94 %. Kakšni so kriteriji, na podlagi katerih se družbe razvrščajo po velikosti?

Gradbeništvo je sicer precej odvisno od vremenskih razmer. V zadnjih letih je najvišja porast dela zaznana v mesecu oktobru in novembru, najnižja pa v januarju in februarju.

Pravni nasvet

Gradbeništvo in zaposleni v Sloveniji

V letu 2018 je bilo zaposlenih v gradbeništvu skoraj 70 % državljanov Republike Slovenije, 30 % je bilo tujcev. Med tujci je bilo največ državljanov Bosne in Hercegovine, sledijo jim državljani Kosova, Severne Makedonije in Republike Hrvaške.

Ste vedeli, da se bodo od septembra postopki za pridobitev dovoljenje za zaposlovanje državljanov Republike Srbije izvajali na podoben način kot to velja že sedaj pri zaposlovanju državljanov Bosne in Hercegovine. Zaposlitev hrvaškega državljana v Sloveniji pa že od lani poteka brez omejitev.

Med zaposlenimi v gradbeništvu prevladujejo moški, teh je bilo v letu 2018 več kot 90 %. Več kot 39 % zaposlenih v gradbeništvu je imelo dokončano srednjo poklicno šolo, skoraj 33 % jih je imelo dokončano srednjo strokovno ali srednjo splošno šolo, 13 % je imelo dokončano osnovnošolsko izobrazbo, 11 % zaposlenih je imelo višješolsko ali visokošolsko izobrazbo.

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na [email protected].

Vir: STAT

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja