Go to Top

Dovoljenje za prebivanje

Delo v Sloveniji je mogoče na podlagi delovnega dovoljenja ter dovoljenja za prebivanje. To sta dve različni dovoljenji, ki ju izdajata dva različna organa.

dovoljenje za prebivanjeKaj omogoča dovoljenje za prebivanje?

Dovoljenje za prebivanje omogoča vstop in prebivanje v državi. Delovno dovoljenje je praviloma osnova za pridobitev dovoljenja za prebivanja, ki se izda za enak čas.

Vrste dovoljenj

V Sloveniji poznamo dovoljenje za začasno prebivanje in dovoljenje za stalno prebivanje.

Dovoljenje za začasno prebivanje

Dovoljenje za prvo prebivanje je lahko le dovoljenje za začasno prebivanje. Prošnja se lahko vloži na diplomatsko-konzularnem predstavništvu Republike Slovenije v tujini ali pa jo za vas vloži delodajalec na upravni enoti v Sloveniji.

Za pridobitev dovoljenja morate imeti enega izmed upravičenih razlogov, kot je zaposlitev ali delo, študij, raziskovalno delo, lastništvo nepremičnine in drugi razlogi. Poleg tega pa tudi ostale formalne pogoje, ki se nanašajo na zdravstveno zavarovanje in sredstva za preživljanje.

Dovoljenje za stalno prebivanje

Dovoljenje za stalno prebivanje se lahko izda osebi, če pet let neprekinjeno prebiva v Sloveniji na podlagi dovoljenja za začasno prebivanje ter drugih pogojev.

Dovoljenje se lahko izda tudi pred potekom petih let, če so izpolnjeni določeni pogoji. Izjeme pa veljajo tudi za družinske člane osebe, če ima že dovoljenje za stalno prebivanje.

Za pomoč pri pridobitvi delovnega dovoljenja in dovoljenja za prebivanje pišite na [email protected] ali pokličite na +386 1 6001 530.

Pripravila M. Guček

Pridružite se nam na naši Facebook strani s klikom na gumb


Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja