Go to Top

Dohodnina 2017: še nekaj dni za ugovor

Dohodnina 2017 je zgodba, ki se počasi zaključuje. Če ste informativni izračun prejeli v drugem svežnju, v začetku junija, imate samo še nekaj dni časa za vložitev ugovora.

FURS zavezancem svetuje, naj informativne izračune z naslovom dohodnina 2017 natančno pregledajo. Preverite, če so vključeni podatki o vseh prejetih dohodkih, ki so obdavčeni z dohodnino. Nato podatke primerjajte s podatki o dohodkih, ki ste jih prejeli od svojega izplačevalca. Svetujemo vam, da uporabite naš izračun dohodnina 2017.dohodnina 2017

Če podatki v informativnem izračunu niso pravilni ali so pomanjkljivi ali je davčna obveznost prenizko ali previsoko ugotovljena, morate najpozneje do 2. 7. 2018 podati ugovor. Sicer storite davčni prekršek, za katerega je zagrožena globa od 250 do 400 evrov.

Informativni izračun dohodnine za leto 2017

Še niste uveljavljali posebne olajšave za vzdrževane družinske člane? To lahko storite v ugovoru. O dohodninskem ugovoru smo že pisali.  Na podlagi ugovora bo davčni organ zavezancem izdal dohodninsko odločbo. Kako olajšave vplivajo na dohodnino, lahko izračunate z našim kalkulatorjem.

Potrebujete pomoč pri pripravi ugovora? Nudimo vam davčno svetovanje! Pišite nam na data@data.si ali pokličite na 01 6001 530.

Razmišljate, da bi odprli svoje podjetje? Kljub temu, da je registracija s. p. povsem preprosta, priporočamo, da se pred tem dobro pozanimate o prednostih in slabostih samozaposlitve.

Finančne in organizacijske prednosti ter slabosti samozaposlitve.

Kdaj ugovor ni potreben?

Seveda predvsem takrat, ko se z informativnim izračunom dohodnine strinjate. V tem primeru vam ni treba storiti ničesar. Ugovor na izračun dohodnine prav tako ni potreben, če razlika med zneski dohodkov iz izračuna in zneski dohodkov iz obvestil, prejetih s strani izplačevalcev, v skupnem znesku ne presega enega evra, sporočajo iz FURS-a. Informativni izračun bo po poteku roka za ugovor (2. 7. 2018) samodejno postal odločba.

Nakazilo konec julija

Preveč plačana dohodnina bo letos prišla na vaš račun 30. 7. 2018, rok za doplačilo dohodnine pa se izteče 1. 8. 2018. Če boste vložili ugovor, ti roki ne veljajo, saj informativni izračun dohodnine še ni odločba. Davčni organ bo v tovrstnih primerih izdal odločbo o odmeri dohodnine na osnovi vloženega ugovora. V drugem svežnju bo informativne izračune dohodnine prejelo 568.983 zavezancev. Dobra petina (21,9 odstotka) bo morala dohodnino doplačati, 61 odstotkov zavezancev pa bo 30. julija razveselilo vračilo.  17,1 odstotka zavezancev nima niti vračila niti doplačila dohodnine. Povprečni znesek doplačila znaša 327 evrov, povprečni znesek vračila pa 550 evrov.

Dohodnina – plačilo na obroke

Je doplačilo z imenom dohodnina 2017 za vas nočna mora? Lahko ga plačate na več obrokov ali celo zaprosite za odpisZa obročno plačilo je potrebno vložiti obrazec Vloga za obročno plačilo davka fizične osebe v največ treh mesečnih obrokih. Odobritev obročnega odplačevanja davka v treh delih ni odvisna od socialnega položaja davčnega zavezanca.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja