Go to Top

Dodatek za upokojence odvisen od bruto pokojnine

Dodatek za upokojence oziroma popularno “upokojenski regres” je odvisen od zneska bruto pokojnine. Regres boste upokojenci prejeli 31. julija.

Pisali smo o težavah slovenskih upokojencev, ki ne vedo, kolikšen bo njihov letošnji dodatek za upokojence. Posebno velika razlika je med regresom za prvi in drugi razred. Kdor prejema do vključno 450,00 evra pokojnine, bo namreč prejel 410 evrov regresa. Upokojenci, ki prejemajo od 450,01 evra do 550,00 evra, pa kar 180 evrov manj, torej 270 evrov.

Mnogi upokojenci pa ne poznajo bruto zneska svoje pokojnine, to je znesek, od katerega se odšteje davek in upokojenci na svoje račune prejmejo ustrezno nižji znesek (neto pokojnina). Do oktobra 2011 so vsi vsak mesec prejeli pisni izpisek, na katerem sta bila navedena oba zneska. Zdaj pa mnogi poznajo samo višino zneska mesečnega nakazila. A pozor: to ni znesek, na podlagi katerega je izplačan letni dodatek za upokojence.

Zasluži s svojim hobijem ali idejo

Kako lahko tudi upokojenci pridejo do dodatnega zaslužka, razkrijemo na brezplačnem seminarju Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo. Dodatni zaslužek, ki ga upokojenci prejmejo z opravljanjem osebnega dopolnilnega dela, ne vpliva na višino njihove pokojnine.

Kako izvedeti znesek bruto pokojnine?

Ker je letni dodatek za upokojence trenutno zelo brana tema, smo za pomoč prosili Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (ZPIZ). Objavili smo že njihovo pojasnilo, kako lahko upokojenci izvedo višino svoje bruto pokojnine. “Obvestilo o nakazilu prejmejo uživalci tudi ob prvem nakazilu prejemka po izdani odločbi o priznani pravici do pokojninskega ali invalidskega prejemka skupaj z identifikacijsko številko in varnostno kodo PIN, ki uživalcem omogočata dostop do podatkov o nakazanih zneskih pokojnin in drugih prejemkov preko spleta ter integriranega telefonskega odzivnika,” so nam odgovorili.

Kje dobiti PIN kodo?

A marsikateri upokojenec je svojo identifikacijsko številko in varnostno kodo PIN izgubil ali založil. Zato smo ZPIZ prosili za pojasnilo, kako ju dobita nazaj. Uporabnikom svetujejo, naj v primeru izgube identifikacijske številke in kode PIN izpolnijo in zavodu posredujejo vlogo za izdajo potrdila o dodeljeni identifikacijski številki in kodi PIN. Lahko pa se seveda tudi oglasijo na območni enoti ZPIZ. Vlogo lahko natisnete s spletne strani ZPIZ-a, jo izpolnete in pošljete po pošti.

Naročite se na naše e-novice, da ne zamudite koristnih informacij in zanimivih vsebin.

dodatek za upokojenceSicer pa bo regres za upokojene letos višji za 10 evrov. To smo poročali v enem od letos najbolj branih prispevkov na našem blogu. Tako kot že lani ga bodo prejeli vsi upokojenci, le v različnih zneskih. Tisti, ki prejemajo najnižje pokojnine, bodo prejeli najvišji letni dodatek za upokojence, in obratno: upokojenci z najvišjimi pokojninami so upravičeni do najnižjega zneska (100 evrov).

Višina letnega dodatka oziroma regresa je torej odvisna od višine pokojnine oziroma nadomestila v mesecu izplačila letnega dodatka. Regres za upokojence 2018 bo znašal največ 410 evrov, najmanj pa 100 evrov.

Letni dodatek 2018

Višina pokojnineZnesek letnega dodatka
do 450,00 EUR410,00 EUR
od 450,01 EUR do 550,00 EUR270,00 EUR
od 550,01 EUR do 650,00 EUR210,00 EUR
od 650,01 EUR do 780,00 EUR160,00 EUR
nad 780,00 EUR100,00 EUR

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja