Go to Top

Denarna socialna pomoč se ne bo znižala!

Denarna socialna pomoč bo tudi v naslednjem letu ostala enaka. Vlada je namreč potrdila predlog novele zakona o socialnovarstvenih prejemkih.

Novela ohranja denarno socialno pomoč in varstveni dodatek na enaki višini kot doslej tudi po 1. januarju 2019. Polna denarna socialna pomoč bo tako še naprej znašala 392,75 evra, varstveni dodatek pa 577,34 evra.

Denarna socialna pomočSpomladi sprejeta sprememba zakona je zvišala osnovni znesek minimalnega dohodka, s tem pa se je tudi denarna socialna pomoč dvignila na 385,05 evra. A to naj bi veljalo le za čas od 1. junija do 31. decembra letos. Po 1. januarju 2019 pa bi znesek znova padel na 331,26 evra. Padec bi bil po novem letu še večji, saj se je zaradi vmesne redne letne uskladitve 1. avgusta osnovni znesek minimalnega dohodka še zvišal. Trenutno znaša 392,75 evra, varstveni dodatek pa se je oblikoval pri višini 577,34 evra. Dvostarševska družina z dvema mladoletnima otrokoma brez dohodkov in premoženja tako od 1. 8. 2018 dalje mesečno prejema 1.125,79 evra (denarna socialna pomoč in otroški dodatek).

Minimalna plača letos znaša natanko 842,79 evra bruto. Za izračun neto plače uporabite naš spletni kalkulator!

Informativni izračun plače

Država je do 31. avgusta za transferje za socialno ogrožene namenila dobrih 166 milijonov evrov, do konca leta pa predvidevajo skupno porabo v višini 268,6 milijona evrov. Zaradi pravkar sprejete novele pa bo treba v državnem proračunu za leto 2019 za transfere socialno ogroženim zagotoviti dodatnih 39,2 milijona evrov.

Si želite sami oblikovati prihodnost in ne biti več odvisni od države in socialne podpore? Vse prednosti in slabosti samozaposlitve spoznate na našem brezplačnem izobraževanju! Na VEM točki Data pa lahko hitro in brezplačno odprete s.p. ali d.o.o.

Finančne in organizacijske prednosti ter slabosti samozaposlitve.

Denarna socialna pomoč – kdo je upravičen do nje?

Kdo je upravičen do denarne socialne pomoči, smo že pisali. Denarna socialna pomoč je namenjena vsem tistim, ki nimajo dovolj sredstev za preživljanje, oziroma nimajo premoženja in prihrankov, ki bi jim omogočalo preživetje. Hkrati pa morajo aktivno reševati svojo socialno problematiko.

Socialna pomoč pripada državljanom Republike Slovenije s stalnim prebivališčem v Republiki Sloveniji. Velja tudi za tujce z dovoljenjem za stalno prebivanje v Republiki Sloveniji in stalnim prebivališčem v Republiki Sloveniji.

Kako zaprositi za denarno socialno pomoč in koliko časa jo upravičenec prejema, si lahko preberete v prispevku Socialna pomoč – komu je namenjena?

Zasluži s svojim hobijem ali idejo

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja