Go to Top

Delovni preizkus za 2.000 brezposelnih

Delovni preizkus 2018/2019 je objavljen danes, saj se je prejšnji včeraj (31. julija 2018) iztekel.

Javno povabilo Delovni preizkus 2018/2019 delodajalcem omogoča, da preizkusijo in spoznajo brezposelne na konkretnem delovnem mestu. Na ta način se bo delodajalcem predvidoma predstavilo 2.000 brezposelnih. Prijavijo se lahko delodajalci, ki so pravne ali fizične osebe, vpisane v Poslovni register Slovenije, in izpolnjujejo še vse druge pogoje za prijavo.

Povabilo je odprto do objave obvestila o razdelitvi razpoložljivih sredstev, najdlje do 23. 10. 2019, ko se izteče končni rok za predložitev ponudb. Za ta namen je sicer iz slovenskega proračuna na voljo skupaj 1,8 milijona evrov. Sredstva zadoščajo za vključitev v delovni preizkus predvidoma  2.000 brezposelnih, ne glede na njihovo starost in trajanje brezposelnosti. Zavod RS za zaposlovanje (ZRSZ) sporoča, da je povabilo za oddajo ponudb odprto od srede, 8. avgusta 2018, od 9. ure dalje.  Delodajalci naj ponudbo predložijo na območno službo Zavoda za zaposlovanje, ki je pristojna glede na njihov sedež, ali pa na portalu ZRSZ za delodajalce.

Delovni preizkusS pomočjo delovnega preizkusa bodo vključeni lahko preizkusili svoja znanja, veščine in spretnosti na konkretnem delovnem mestu pri delodajalcu ter si tako izboljšali svoje zaposlitvene možnosti. Delodajalci pa bodo lahko brezposelne spoznali in preizkusili v svojem delovnem okolju še pred sklenitvijo delovnega razmerja. Doslej se je namreč po zaključku delovnega preizkusa pri istem ali drugem delodajalcu zaposlilo približno 70 odstotkov udeležencev programa.

Rešitev za brezposelnost je seveda tudi ustanovitev podjetja. Samozaposlitev namreč prinaša številne prednosti, če le imate dobro poslovno idejo. Na Dati svojo idejo lahko preverite in se s tem izognete marsikateri težavi na podjetniški poti. Več o ustanovitvi podjetja pa lahko izveste na našem brezplačnem skupinskem svetovanju pred registracijo podjetja.

Na VEM točki Data lahko hitro in enostavno odprete s.p. ali d.o.o. Vabimo vas tudi na številnaostala brezplačna izobraževanja za sveže podjetnike.

Zasluži s svojim hobijem ali idejo

Delovni preizkus poteka brez delovnega razmerja

Delovni preizkus poteka brez delovnega razmerja. V tem času so torej brezposelni še vedno prijavljene v evidenci na Zavodu za zaposlovanje. Delovni preizkus praviloma poteka 8 ur na dan in največ 5 dni na teden (ne izvaja se ob nedeljah in praznikih). Traja od najmanj 100 ur do enega meseca. Izjema so invalidi, pri katerih lahko vključitev traja več kot mesec dni.  Delovni preizkus mora potekati pod strokovnim vodstvom mentorja, ki ga zagotovi delodajalec.

Delodajalcem se povrnejo upravičeni stroški

Delodajalci morajo udeležence v času delovnega preizkusa obvezno zavarovati za invalidnost in smrt, ki je posledica poškodbe pri delu. ravno tako morajo zagotoviti morebitna druga obvezna zavarovanja v skladu z zakonodajo.

Za izveden delovni preizkus ZRSZ delodajalcem povrne upravičene stroške. Ti znašajo 206 evrov za udeleženca. Delodajalci iz javnega sektorja pa so upravičeni le do povračila dejanskega stroška zdravniškega pregleda kandidatov.

V okvirih javnega povabila lahko delodajalci oddajo več zaporednih ponudb, vendar morajo biti ob oddaji nove ponudbe vsi delovni preizkusi iz predhodne ponudbe zaključeni in izpolnjeni tudi pogoji glede zaposlitev po zaključenih delovnih preizkusih.

Kandidati morajo opraviti zdravniški pregled

Preden kandidati začnejo opravljati delovni preizkus, morajo z Zavodom za zaposlovanje skleniti pogodbo o vključitvi v program. Uspešno pa morajo opraviti tudi zdravniški pregled, na katerega jih sicer napotijo delodajalci.

Udeleženci delovnega preizkusa prejmejo dodatek za aktivnost in dodatek za prevoz, ki se jim izplačata na podlagi njihove dejanske udeležbe v programu.

  • Dodatek za prevoz: za vsak dan dejanske udeležbe v delovnem preizkusu – 0,13 evra za vsak kilometer od kraja bivanja do kraja delovnega preizkusa in nazaj (kadar je med obema krajema najmanj 1 kilometer v eno smer).
  • Dodatek za aktivnost: 3,00 evre za vsako uro dejanske udeležbe v delovnem preizkusu. Če pa udeleženec prejema nadomestilo za brezposelnost, je dodatek za aktivnost v tem času znaša 1,50 evra za vsako uro udeležbe v delovnem preizkusu.

Vir: Zavod RS za zaposlovanje

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja