Go to Top

Decembrska brezposelnost je bila za petino manjša kot leto prej!

Decembrska brezposelnost je ponovno nižja – dobri ekonomski indikatorji vztrajajo!

Decembrska brezposelnost je načeloma sezonsko višja od prejšnjega meseca, vendar v letu 2022 temu ni bilo tako. Dobri ekonomski kazalci še vztrajajo! Prostih delovnih mest je na zavodu še vedno za desetino več kot lani! Brezposelnost pa lahko rešite tudi sami. Se želite samozaposliti? Potem opravite registracijo s.p.! Ena izmed možnosti je ta, da poslujete kot normiranec s.p. Vas zanima, kako odpreti s.p. in kako poteka postopek? Pokličite nas na 01 600 1530, nam pišite na data@data.si ali pa uporabite spletni obrazec za rezervacijo termina za odprtje podjetja!

Registracija d.o.o. – opravite jo na naši DATA točki!

Decembrska brezposelnost in desetina več prostih delovnih mest kot lani!

Konec decembra je bilo na Zavodu za zaposlovanje registriranih 53.181 brezposelnih oseb. Decembrska brezposelnost je upoštevajoč ta podatek sicer za 1,2 %  višja kot novembra. Toda upoštevajoč sezonsko naravo brezposelnosti je bila decembrska brezposelnost v primerjavi z decembrom leta 2021, manjša za celih 19,4 %!

Informativni izračun plače

Decembrska brezposelnost v primerjavi z letom poprej nižja za 19,4 % – kako bo naprej?

Od 4.419 brezposelnih, ki so se v decembru odjavili, je našlo zaposlitev oz. se jih je samozaposlilo 2.480 oseb. To je nekoliko manj kot v istem obdobju lanskega leta in skoraj četrtino manj kot mesec poprej. Med temi, ki so našli zaposlitev, je bilo največ tajnikov, prodajalcev, delavcev za preprosta dela v predelovalnih dejavnostih, čistilcev, strežnikov in gospodinjskih pomočnikov … Več je bilo tudi novo zaposlenih v uradih, hotelih in drugih ustanovah. Precej zaposlitev je bilo tudi med skladiščniki in uradniki za nabavo in prodajo.

Katera delovna mesta bodo najbolj iskana v letu 2023 si preberite v članku »Pomanjkanje kadra v 2023«.

Minimalna plača v 2023, koliko znaša po novem?

podjetniško svetovanje

Preberite še – Kako odprem podjetje? Kje, koliko časa traja? Kako se pripraviti?

Kaže decembrska brezposelnost na ugodnejši položaj določene vrste iskalcev dela?

Na Zavodu za zaposlovanje je bilo v decembru na novo prijavljenih 5.059 brezposelnih oseb. Decembrska brezposelnost je beležila 371 iskalcev prve zaposlitve. Največjemu deležu, 2.588 brezposelnih, se je iztekla zaposlitev za določen čas. Le 32 brezposelnih se je v evidence zavoda prijavilo zaradi stečajev. 983 prijavljenih je bilo presežnih delavcev.

Preberite tudi – Kilometrina 2022, kaj se je spremenilo?

Je decembrska brezposelnost beležila rast katerega od segmentov brezposelnih?

Če bi primerjali podatke iz meseca novembra, bi ugotovili, da je decembrska brezposelnost beležila do 40,2 % večji delež segmenta presežnih delavcev ter 10,1 % povečanja števila zaradi izteka zaposlitve za določen čas. Za 31,9 % manj pa je brezposelnih iz naslova stečajev. Za skoraj polovico je manj prijav iskalcev prve zaposlitve.

Preberite še – Povračila za prehrano so (lahko) s septembrom višja!

Je potemtakem decembrska brezposelnost pozitiven kazalnik na stane v gospodarstvu?

Čeprav bi ti kazalniki kazali na ohlajanje gospodarstva, je k temu potrebno ponovno opomniti, da je bilo vseh teh kategorij manj v primerjavi z decembrom leta 2021 – vsaka za več kot 10 % manj. To je vsekakor optimističen kazalnik.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja