Go to Top

Davek na nepremičnine leta 2020

Davek na nepremičnine naj bi v Sloveniji začeli zaračunavati leta 2020. Osnutek zakona naj bi v javno obravnavo prišel še letos, sprejeli naj bi ga naslednje leto.

Leta 2019 naj bi tudi potekalo novo vrednotenje nepremičnin. Davek na nepremičnine bo odvisen od vrednosti premoženja. Davčna osnova bo predvidoma posplošena tržna vrednost nepremičnin, kot jo bo Geodetska uprava RS (GURS) ugotovila s sistemom množičnega vrednotenja. Davčne stopnje še niso znane, a višina davka naj bi bila na ravni sedanjega nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča. Sicer pa naj bi bili stanovanjski objekti manj obdavčeni kot gospodarski.

Finančne in organizacijske prednosti ter slabosti samozaposlitve.

Si s svojo plačo ne morete privoščiti nakupa nepremičnine? Razmislite o prednostih in slabostih samozaposlitve!

Davek na nepremičnine tudi za cerkev

Ministrstvo za finance želi v sistem vključiti čim širši krog nepremičnin, brez izjem, kar bi omogočilo nižje davčne stopnje. Tako naj bi zajeli tudi nepremičnine v lasti države in cerkve ter kmetijska in gozdna zemljišča.

Potrebujete davčni nasvet? Rezervirajte si termin na 01 600 1530 in zahtevajte ponudbo

Sabina Dimnik, DataSabina Dimnik, Data

Vrednotenje nepremičnin bo potekalo po lani sprejetem novem zakonu o množičnem vrednotenju nepremičnin. GURS je na podlagi zakona že pripravil osnutke modelov vrednotenja, jih uskladil s strokovno javnostjo, za november pa je predvideno usklajevanje z občinami. Aprila 2019 naj bi izvedli poskusni izračun vrednosti. Takrat bodo lahko svoje pripombe podali tudi lastniki nepremičnin.

Ste lastnik nepremičnine, ki jo oddajate turistom? Uredite svoje poslovanje skladno z zakoni, FURS namreč poostreno ukrepa.

davek na nepremičnineVrednost nepremičnine lahko znižate

Lastniki nepremičnin naj bi avgusta 2019 po pošti prejeli obvestila o pripisani vrednosti njihovih nepremičnin. Takrat bodo lahko uveljavljali posebne okoliščine, ki lahko vsaj v 20 odstotkih vplivajo na vrednost nepremičnine. To so mikrolokacija, kakovost gradnje in zunanji vplivi (poškodbe zaradi neurij, plazov …). O upoštevanju posebnih okoliščin bo lastnik prejel odločbo, na katero bo mogoča pritožba.

GURS je v štirih letih podatke o nepremičninah bistveno izboljšal, zatrjujejo pristojni. Lastnikom sporočajo, da lahko podatke v evidencah uredijo kadarkoli, in jih pozivajo, naj s tem ne čakajo na obvestila o vrednotenju ali celo na davčno odločbo.

Komentarjev (2)

  • anton škof 16. oktobra 2018 - 9:47 Odgovori

    katerega avgusta, dobimo obvestilo o pripisani vrednosti.

    • Data, d.o.o. 16. oktobra 2018 - 11:01 Odgovori

      Spoštovani, glede na to, da naj bi bil zakon sprejet v začetku naslednjega leta, bodo vsi postopki potekali v letu 2019, torej tudi pošiljanje obvestil o pripisani vrednosti nepremičnin, ki naj bi jih lastniki prejeli avgusta 2019. Lep pozdrav, Data, d.o.o.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja