Go to Top

Davčna razbremenitev dela – kdaj?

Davčna razbremenitev dela je eden izmed dejavnikov, ki negativno vpliva na konkurenčnost slovenskega poslovnega okolja in nadaljnjo gospodarsko rast, so prepričani na Ministrstvu za finance. Zato bodo skupaj s predstavniki Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) do maja izvedli pregled širše politike razbremenitve dela pri nas.

>>> Ste odprli podjetje oziroma registrirali s.p. in bi zaposlili sodelavce? Na kaj morate biti pri tem pozorni, vas opozarjamo na brezplačnem izobraževanju Podjetnik sem – kaj pa zdaj?.

Ste ravnokar registrirali svoje podjetje in tako postali podjetnik? Kaj pa zdaj?

Aktivnosti, povezane s pregledom širše politike razbremenitve dela v Sloveniji, bodo strokovnjaki OECD v okviru Centra za davčno politiko in administracijo izvedli do konca maja 2018. Pregled je namenjen prevsem preučevanju obsega in učinkov obstoječih davčnih olajšav in morebitni zamenjavi neučinkovitih olajšav z drugimi ukrepi.

Na finančnem ministrstvu si namreč prizadevajo oblikovati davčno politiko, ki bi omogočala konkurenčnost in nadaljnjo gospodarsko rast. Pri tem ima odločilno vlogo prav davčna razbremenitev dela.

>>> Informativni izračun plače: kakšni so stroški delodajalca in koliko na račun dobi delavec?

Informativni izračun plače

Davčna razbremenitev dela je končni cilj

davčna razbremenitev delaKot pomemben cilj pregleda na Ministrstvu za finance navajajo pripravo ustrezne rešitve za zmanjšanje stroškov dela v povezavi z obveznostmi na področju socialnega zavarovanja. Zlasti v zvezi s pravicami do socialnega zavarovanja in stopnjo solidarnosti v teh sistemih. Med najbolj pogostimi predlogi gospodarstva na tem področju je sicer uvedba t. i. socialne kapice oziroma zgornje meje socialnih prispevkov.

>>> Pri zaposlovanju delavcev ne smete pozabiti na usposabljanje iz varnosti in zdravja pri delu ter ustrezno izpolnjevanje morebitnih potnih nalogov!

V skladu z Zakonom o varnosti in zdravju pri delu (ZVZD-1) je delodajalec dolžan zagotoviti vsem svojim delavcem, tudi študentom in dijakom, usposabljanje iz varstva in zdravja pri delu.

V sklopu analize elementov, s katerimi bi davčna razbremenitev dela lahko postala realnost, bodo aktivnosti strokovnjakov OECD po napovedih ministrstva usmerjene v analizo sistema davčnih olajšav in oprostitev ter posebnih režimov za točno določene skupine zavezancev. Proučevali bodo tudi možnosti za nadomestitev neučinkovitih davčnih olajšav z drugimi ukrepi.

Pri tem bodo upoštevali obstoječo družinsko in socialno politiko. Zato bosta sodelovali tudi ministrstvi za delo in za zdravje. Strokovnjaki bodo namreč pregledali možnosti za izenačitev vseh oblik dela z vidika obremenitve s prispevki za socialno varnost. Preverili bodo tudi, kakšne so možnosti za spremembe financiranja sistema socialnega zavarovanja.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja