Go to Top

Črni petek tudi v Sloveniji

Črni petek oziroma black Friday je ameriški nakupovalni praznik, ki pa se vztrajno širi tudi v druge države sveta. Tudi v Slovenijo.

Tudi vi razmišljate o poslu, v katerem se boste ukvarjali s prodajo? Začnite svojo podjetniško pot ob podpori izkušenih svetovalcev podjetja Data – naslednje leto boste tudi vi imeli gnečo na črni petek!

Potrebujete nasvet o ustanovitvi podjetja? Rezervirajte si termin na 01 600 1530

Bogdana Rejc, DataBogdana Rejc, Data

Črni petek vsako leto sledi zahvalnemu dnevu, ki ga Američani praznujejo četrti četrtek v novembru. Zahvalni dan, ki je izraz hvaležnosti ob žetvi, ima stoletno tradicijo, prvi dokumenti o njegovem praznovanju pa segajo v začetek 17. stoletja. Na ta dan se Američani zberejo v družinskem krogu in si privoščijo pojedino, ki jo večinoma sestavljajo puran, sladki krompir, brusnična omaka in pite. Dan po tem, na črni petek, pa se navsezgodaj, včasih že ponoči, odpravijo v trgovine, kjer jih čakajo številne ugodnosti.

Črni petek tako pomeni tudi začetek prazničnega nakupovalnega obdobja, ki bo trajalo vse do konca koledarskega leta.

Prodaja na stojnicah – uredite jo ustrezno

Številni podjetniki bodo v decembru ugodne cene ponudili tudi na sejmih. Da bo vaša stojnica obratovala skladno z vsemi pravili, obiščite SPOT točko  podjetja Data. Izkušeni referenti bodo poskrbeli, da boste svojo dejavnost ustrezno registrirali. Predlagali vam bodo, kako je lahko urejena prodaja na stojnicah:

Referenti vas bodo opozorili tudi, katera soglasja še potrebujete, preden začnete s prodajo. In da bo vaš posel na res trdnih temeljih, se lahko zanesete na naše računovodske svetovalce.

Zakaj črni petek?

Da se petku po zahvalnem dnevu reče črni, in ne kako drugače, je več razlag. Nekateri so prepričani, da je ime nastalo v 60. letih prejšnjega stoletja v Filadelfiji, izbrali pa naj bi ga tamkajšnji vozniki avtobusov in policisti. Pogosto so namreč na ta dan obstali v cestnih zamaških in bili priča množičnim prometnim nesrečam. Te so nastale zaradi naglice in gneče ljudi, ki so hiteli po nakupih.

Druga razlaga pa je, da je črni petek dan, ko so trgovci končno začeli ustvarjati profit. Svoje račune so začeli pisati s črnim pisalom, ker je šlo za dobiček, in ne z rdečim, ki so ga uporabljali, ko je šlo za izgubo.

Sledi še cyber Monday

črni petekČrni petek se je v zadnjih letih razvlekel na cel konec tedna. Tako se popusti začnejo že na zahvalni dan in trajajo vse do spletnega ponedeljka (cyber Monday). Tega so si leta 2005 izmislili ameriški spletni trgovci. Najprej so popuste ponudili predvsem ponudniki elektronike in računalništva, v zadnjih letih pa jih na ta dan ponujajo praktično vsi (spletni) trgovci.

Ker je spletno nakupovanje tudi pri nas vse pogostejše, se tudi slovenski spletni trgovci težko izognejo ugodnim ponudbam na črni petek in spletni ponedeljek. Na kaj je sicer treba paziti pri uvedbi popustov in razprodaj, smo pisali v prispevku Popusti in razprodaje: Na kaj je treba paziti?.

Črni petek tudi v Sloveniji

Popuste bodo na jutrišnji dan ponudili tudi številni slovenski trgovci. Če Američani na črni petek znižajo cene tudi od 70 do 90 odstotkov, popusti pri nas ne bodo tako visoki. Trgovci najpogosteje ponujajo cene, ki so znižane od 30 do 40 odstotkov. Nekateri pa so se odločili za drugačne ponudbe, denimo 1+1 gratis, podaljšan delovni čas, nočno nakupovanje …

Čeprav so nekatere ponudbe v okviru razprodaj na črni petek res ugodne, niso vse tako dobre kot se zdi na prvi pogled, opozarjajo na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS).

Kot pravijo, je britanska potrošniška organizacija Which ugotovila, da 60 odstotkov cen, ki jih trgovci ponujajo na črni petek, sploh ni najnižjih v celem letu. V približno polovici primerov so bile cene v okviru decembrskih spletnih razprodaj namreč še nižje.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja