Go to Top

Cestnina po vsej Evropski uniji – jim bo tokrat uspelo?

Cestnina naj bi bila v Evropi v roku 8 let obvezna skoraj za vsa vozila na avtocestah. Nemški prometni minister Andreas Schauer namreč v času predsedovanja države Evropski uniji želi po Nemčiji in Evropi uvesti cestnine za vožnjo po avtocestah.

PODJETNIŠKA IZOBRAŽEVANJA NA DATI

Razmišljate, da bi ustanovili svoje podjetje za transport? Potrebujete informacije glede upravitelja prevozov? Za podrobna vprašanja in rezervacijo termina na DATA točki SPOT Registracija nam pišite na [email protected]!

Informativni izračun plače

Cestnina za vožnjo po avtocestah vse bolj razširjena

Plačevanje cestnine postaja vse bolj razširjeno, tako pri nas kot v Evropi. Cestninjenje naj bi težilo k sodobnemu, enotnemu in predvsem pravičnemu sistemu, ki naj bi veljal v vsej EU. Vse bolj se teži k temu, da bi države članice tudi sistem za osebna vozila vodile glede na prevoženo razdaljo in ogljični odtis.

Kakšno pa je dejansko stanje? Na slovenskih cestah se je cestnina pojavila v sedemdesetih letih. Pričelo se je s cestninskimi postajami in fizičnim pobiranjem cestnine, danes uporabljamo vinjete, za vozila nad 3,5 tone pa je v veljavi DarsGo.

BRUTO NETO PLAČA

Na področju cestninjenja v Nemčiji pestro

V Nemčiji je stanje drugačno. Nemčija ima dobro razvito avtocestno omrežje, ki zajema skoraj 13.000 km avtocest. Cestnina se tam za osebna vozila ne plačuje.

Cestnina za avtoceste je bila sicer v Nemčiji načrtovana že v letu 2019.  S takratno uvedbo cestnine za osebna vozila na avtocestah bi Nemčija zbrala okoli 500 milijonov evrov. V povprečju bi znašala 67 evrov na leto, najvišji znesek pa bi segal do 130 evrov. Predvideno je bilo, da bodo morali vozniki kupiti vinjete. Njihova cena bi bila odvisna od prostornine motorja in njihove prijaznosti do okolja.

Informativni izračun dnevnice

Načrte prekrižala odločitev Evropskega sodišča – cestnina je padla v vodo

Delodajalci, potrebujete pomoč pri urejanju delovno-pravnih razmerij? Pošljite povpraševanje!

Manja Veličkovič, univ. dipl. prav., DataManja Veličkovič, univ. dipl. prav., Data

Avstrija je lansko leto na Evropskem sodišču v Luksemburgu dosegla, da Nemčija načrtovanih cestnin za avtoceste ni smela uvesti. Evropsko sodišče je namreč razsodilo, da so bili njihovi načrti diskriminatorni, saj so bili zasnovani tako, da bi obremenjevali le tujce. Vozniki, ki bivajo v Nemčiji, naj bi namreč cestnino dobili povrnjeno v obliki nižjih davkov. Poleg tega naj bi načrtovan sistem cestnin nasprotoval tudi pravilom prostega pretoka blaga in storitev na evropskem trgu.

Andreas Scheuer je že takrat napovedal, da se financiranju cestne infrastrukture s cestninami ne bodo odpovedali, saj takšen način financiranja poznajo v okoli 20 državah v Evropi.  A ob tem velja opozoriti, da druge države, tudi Slovenija, cestnine za avtoceste zaračunavajo enotno in neodvisno od tega, ali je vozilo registrirano v Sloveniji ali v tujini.

MINIMALNI in MAKSIMALNI ZNESEK ZA MALICO

Boj se nadaljuje

Že nekaj časa se je govorilo tudi o uvedbi cestnine za vožnjo po avtocestah na evropski ravni, sedaj smo dobili tudi osnutek dokumenta. V času predsedovanja Nemčije Evropski uniji želi namreč nemški prometni minister Schauer šp Nemčiji in Evropi uvesti cestnine za vožnjo po avtocestah.  Če bodo tega odobrili, bo ta postal uradni predlog Nemčije v času njihovega predsedovanja Evropski uniji, ki bo trajalo do konca leta.

Glede na dokument bi morala biti v roku osmih letih cestnina obvezna skoraj za vsa vozila na avtocestah, vključno s tovornjaki, kombiji in avtomobili. Države članice, ki imajo že vzpostavljen sistem zaračunavanja cestnin, pa bi uporabnine cest začele zaračunavati vsem vozilom, razen avtobusom.

Ena izmed utemeljitev za uvedbo sistema cestninjenja je tudi ta, da naj bi cestnina pripomogla k zaščiti pred podnebnimi spremembami.
Pravni nasvet

Nadaljuje se tudi neenotnost in kritičnost do cestnin

Napovedano je, da naj bi nekatera nemška ministrstva ta projekt poskušala zaustaviti. Osnutku dokumenta naj bi še posebej nasprotovali ministri Socialnih demokratov, ki si oblast delijo s konservativci kanclerke Angele Markel. Koalicijske vrste so Evropsko komisijo že lansko leto pozvale tudi k temu, da preveri, kako je cestnina urejena tudi v drugih državah EU.

Nas čaka ponovitev lanskoletne zgodbe ali bo cestnina uvedena po vsej Evropi?

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na [email protected].

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja