Go to Top

Barvanje pirhov kot podjetniška aktivnost

Barvanje pirhov je običaj, ki ne sme manjkati v času velikonočnih praznikov. Ste tudi sami ročno spretna oseba in razmišljate, da bi med svoje ročno izdelane umetnine uvrstili še barvanje pirhov? Bi s tem lahko tudi kaj zaslužili? Morda ste podjetnik in imate registrirano dejavnost umetniško ustvarjanje, kamor zagotovo sodi tudi barvanje pirhov.

Vas zanima, kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

Potrebujete zanesljivo računovodstvo

Sabina Dimnik, DataSabina Dimnik, Data

Zaslužiti z barvanjem pirhov?

Živimo v takih časih, ko se marsikdo sprašuje, kaj bi kot podjetnik še lahko počel, da bi prišel do dodatnega zaslužka. Sploh tisti podjetniki, katerih dejavnosti so zaradi epidemije korona virusa omejene ali pa jih podjetniki zaradi vladnih ukrepov ne morejo opravljati. Slej ko prej se tak podjetnik znajde pred dilemo ali nadaljevati z dejavnostjo in čakati na boljše čase ali zapreti podjetje. Podjetniški svetovalci na DATA točki SPOT Registracije v pogovoru s podjetniki, ki iščejo alternativne dejavnosti večkrat predlagamo, naj razmislijo, katere veščine še obvladajo in ali bi jih lahko kot dodatne dejavnosti uvrstili med obstoječe dejavnosti svojega podjetja. Zelo pomembno se je pri takem razmišljanju vprašati, kaj je aktualno na trgu, po čem povprašujejo ljudje-potencialni kupci. Barvanje pirhov? Morda. Kaj pri tej aktivnosti lahko predstavlja zaslužek?

Izračunajte si plačo!

Dejavnosti, ki so primerne za barvanje pirhov

Če se podjetnik odloči za barvanje pirhov, potem mora med svoje dejavnosti vključiti šifro dejavnosti 90.030 umetniško ustvarjanje. Ta šifra dejavnosti zajema vse umetniške stvaritve, ki so plod lastnega dela in razmišljanja. Gre za unikatne izdelke. Pirhe lahko nato prodaja in registrira trgovinsko dejavnost.

Izračunajte si, koliko olajšave za otroke vam pripada

Barvanje pirhov je lahko zanimiva delavnica učenja te veščine

Podjetnik lahko organizira delavnice za unikatno poslikavo pirhov. Med svoje dejavnosti mora zato uvrstiti šifro dejavnosti 85.590 Drugje nerazvrščeno izobraževanje, izpopolnjevanje in usposabljanje. Lahko organizira prodajno razstavo unikatno izdelanih pirhov. Mora pa registrirati šifro dejavnosti 82.300-Organiziranje razstav, sejmov, srečanj. Za opravljanje vseh teh naštetih dejavnosti ni potrebno izpolnjevati kakšnih posebnih pogojev kot je na primer izobrazba.

Pravni nasvet

Igre s pirhi

Poleg barvanja pirhov so s pirhi ob veliki noči povezani še drugi običaji in navade:

Skrivanje pirhov: Običaj, ko odrasli otrokom na vrtu ali v stanovanju skrijejo pirhe, ki jih otroci potem iščejo.

Sekanje pirhov: V ali  na travo postavljene pirhe, se mečejo kovanci (da se zasekajo). Danes prirejajo prava tekmovanja v sekanju po različnih krajih v Sloveniji.

Valincanje: To je nekakšno balinanje s pirhi, ki jih spuščajo po dveh vzporedno postavljenih in dvignjenih grabljah.

Zanimivost

Slišali smo, da na svetu obstaja vrsta kokoši, ki nese zlata jajca … Ne čakajte nanjo, zagotovite si posel, ki bo sam od sebe nosil dobiček!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja