Go to Top

Koliko dopusta vam pripada

Koliko dopusta vam pripada

Koliko dopusta vam pripada – verjetno vam je znano, da vam mora vaš delodajalec vročiti odločbo o odmeri letnega dopusta za leto 2017 najpozneje do 31. 3. Odločba vam mora biti vročena pisno, pri čemer vam je lahko vročena tudi preko vašega elektronskega naslova, če gre za elektronski naslov, katerega uporabo vam zagotavlja vaš delodajalec.

izobraževanje

Varstvo in zdravje pri delu

Usposabljanje in test s področja varstva in zdravja pri delu je obvezno za vse delodajalce.

Več informacij

Ali znate sami preveriti, koliko dopusta vam pripada oziroma ali vam ga je delodajalec pravilno odmeril?

Pri določitvi letnega dopusta je potrebno upoštevati določila veljavnega Zakona o delovnih razmerjih (v nadaljevanju ZDR-1), določila morebitne kolektivne pogodbe, ki zavezuje delodajalca, določila internih aktov in pravilnikov delodajalca, ki urejajo to področje, ter določila pogodbe o zaposlitvi. ZDR-1 določa namreč le minimalno število dni letnega dopusta, ki pripadajo delavcem, ter pri odmeri dodatnih dni dopusta upošteva le nekaj kriterijev.

Prijava na izobraževanje

Tako dodatni dnevi po zakonu pripadajo le staršem otrok, ki so mlajši od 15 let, delavcem, ki so starejši od 55 let, invalidom, delavcem z najmanj 60-odstotno telesno okvaro, delavcem, ki negujejo in varujejo otroka, ki potrebuje posebno nego in varstvo, ter delavcem, ki še niso dopolnili 18 let.

Če vašega delodajalca ne zavezuje nobena kolektivna pogodba in dodatni kriteriji za odmero letnega dopusta niso opredeljeni v vaši pogodbi o zaposlitvi ali kakšnem internem aktu ali pravilniku delodajalca, vam torej ne pripadajo dodatni dnevi letnega dopusta za delovno dobo, nočno delo, delo ob nedeljah in praznikih, za odgovornost ali zahtevnost dela itd.

Prijava na izobraževanje

Odmera dodatnih dni dopusta po ZDR-1

Kriterij za odmero dopustaŠtevilo dodatnih dni dopusta
Delavec, ki ima otroka mlajšega od 15 let (za vsakega otroka posebej)1
Delavec, ki je starejši od 55 let3
Delavec invalid3
Delavec z najmanj 60-odstotno telesno okvaro3
Delavec, ki neguje in varuje otroka, ki potrebuje posebno nego in varstvo3
Delavec, ki še ni dopolnil 18 let7

Kolektivne pogodbe različno določajo kriterije za odmero dodatnih dni letnega dopusta. Eden najpogostejših kriterijev je delovna doba delavca, pri čemer je lahko kot kriterij opredeljena skupna dosežena delovna doba delavca ali pa le delovna doba pri zadnjem delodajalcu. Nadalje so možni kriteriji za dodatne dni letnega dopusta delo ob nedeljah in praznikih, posebno težko, naporno ali zdravju škodljivo delo, delo v deljenem delovnem času, nočno delo in druge okoliščine.

Prijava na izobraževanje

Kdaj se šteje, da je kriterij za odmero letnega dopusta izpolnjen?

dopusta

Največ dilem imajo delodajalci glede vprašanja, kdaj se šteje, da je bil pri delodajalcu izpolnjen določen kriterij za odmero letnega dopusta. Kot primer naj navedemo delavca, ki bo oktobra letos dopolnil 55 let. V praksi se pogosto zgodi, da delodajalec ob odmeri dopusta (ki mora biti zaključena najpozneje do 31. 3.) takšnemu delavcu ne prizna dodatnih treh dni letnega dopusta. Delavec namreč ob odmeri dopusta še ni bil star 55 let.

V resnici pa se glede zakonskih kriterijev za dodatne dni dopusta šteje, da so izpolnjeni, če so oziroma bodo izpolnjeni kadarkoli v tekočem letu, za katero se odmerja letni dopust. Tudi delavcu, ki šele bo dopolnil 55 let v tekočem letu, mora delodajalec priznati dodatne tri dni letnega dopusta.

Takšno pravilo pa ne velja vedno za kriterije, ki jih za dodatne dni letnega dopusta določajo kolektivne pogodbe. Pri odmeri dopusta je tako vedno potrebno preveriti, kaj določa kolektivna pogodba, ki zavezuje posameznega delodajalca. Nekatere upoštevajo le izpolnjevanje kriterijev pred odmero letnega dopusta, druge pa izpolnjevanje kriterijev kadarkoli med tekočim letom, za katerega se odmerja letni dopust. Enako velja za določila internih aktov in pravilnikov.

Prijava na izobraževanje

Koliko dopusta vam pripada vprašajte  pravnega strokovnjaka

Potrebujete pravni nasvet? Rezervirajte si termin na 01 600 1530 in zahtevajte ponudbo!

Manja Veličkovič, univ. dipl. prav., DataManja Veličkovič, univ. dipl. prav., Data

Iz napisanega nedvomno izhaja, da odmera letnega dopusta nikakor ni enostavna zadeva. Odmero dopusta je treba presojati v vsakem primeru posebej in pri tem upoštevati vse veljavne pravne akte. Poleg tega se zahteva tudi dobro poznavanje sodne prakse, ki je v preteklosti dala odgovore na nekatere dileme okrog odmere letnega dopusta. Če ste torej v dilemi, ali vam je delodajalec pravilno odmeril letni dopust, vam priporočamo, da to za vas preveri naš pravni strokovnjak. Za ponudbo za svetovanje nam pišite na data@data.si.

Pravni nasvet oziroma pomoč pri ustrezni odmeri dopusta seveda lahko dobite tudi delodajalci. Vaša vprašanja pričakujemo na data@data.si.

Avtorica besedila je Darja Golob Koritnik, univ. dipl. prav., Data d. o. o.

Morda vas zanima tudi:

Izobraževanja Data

Ste podjetnik? Iščete nova znanja, informacije s področja podjetništva?

Nudimo širok nabor seminarjev in delavnic pred, med in po registraciji podjetja.

Preverite seznam

Izobraževanja Data

Ste podjetnik? Iščete nova znanja, informacije s področja podjetništva?

Nudimo širok nabor seminarjev in delavnic pred, med in po registraciji podjetja.

Preverite seznam

Komentarjev (18)

  • Nisvet Tursunovic 30. maja 2017 - 21:55 Odgovori

    Pozdravljeni. Imam 54 godine i 25 godina radnog sta za. Od toga imam 10 godina staza u Sloveniji. Koliko meni dana pripada letnog dopusta

    • Dominika Ahačič 31. maja 2017 - 10:13 Odgovori

      Spoštovani,

      zahvaljujem se vam za vaše vprašanje. Zakon o delovnih razmerjih določa le minimalno število dni letnega dopusta, ki pripadajo delavcu. Dodatne dni pa lahko določajo kolektivna pogodba, ki zavezuje delodajalca, interni akti delodajalca ali pogodba o zaposlitvi. Za natančno odmero letnega dopusta je potrebno preveriti vse zgoraj naštete akte. Če v nobenem od teh aktov ni določil o dodatnih dnevih letnega dopusta in vašega delodajalca res ne zavezuje nobena kolektivna pogodba, potem se dopust odmeri le na podlagi zakona o delovnih razmerjih.

      Za natančno odmero letnega dopusta in pravilno tolmačenje določil zakona, vas vljudno vabim na posvet k naši pravnici. Za ponudbo nas pokličite na 01/6001-530 ali nam pišite na data@data.si.

      Lep pozdrav,
      DATA d. o. o.

  • nika g 4. Julija 2017 - 9:11 Odgovori

    zaposlena sem 2 uri dnevno in imam enega otroka. Mi pripada sploh kaj dopusta?

    • Dominika Ahačič 6. Julija 2017 - 10:14 Odgovori

      Spoštovani,

      zahvaljujemo se vam za vaše vprašanje. Vsi zaposleni delavci imajo pravico do letnega dopusta, ne glede na to ali so zaposleni za polni ali krajši delovni čas.
      Za več vprašanj glede regresa vam lahko ponudimo svetovanje pri naši pravnici. Za ponudbo nam pišite na data@data.si ali nas pokličite na 01/6001-530.

      Lep pozdrav,
      DATA d. o. o.

  • Sara Knez 11. Januarja 2018 - 19:28 Odgovori

    Pozdravljeni,zaposlena sem od 1.4.2017 in se nisem do danes dobila regresa. Koliksen del regresa mi pripada,celotni ali sorazmerni? Kako je pa z dopustom…celotni dopust ali sorazmerni?
    Hvala

    • Manca Borko Grimšič 15. Januarja 2018 - 12:00 Odgovori

      Pozdravljeni, oboje vam pripada v sorazmernem deležu; oboje vam bo tudi izračunal delodajalec. Če potrebujete pri tem pravno pomoč, nam lahko pišete na data@data.si. Lep pozdrav, Manca Borko Grimšič, Data d. o. o.

  • breda capuder 21. Januarja 2018 - 15:09 Odgovori

    junija dopolnim 56 let delam kot servirka v domu upokojencev imam 33 let7 mesecev 29 dni pokojninske dobe brez dokupa z dokupom 35let 7 mesecev 16 dni koliko mi pripada dopusta? lp Breda

    • Manca Borko Grimšič 22. Januarja 2018 - 8:48 Odgovori

      Pozdravljeni, koliko dopusta vam pripada, je odvisno od vaše pogodbe o zaposlitvi, kolektivne pogodbe dejavnosti, v kateri delate in splošnih aktov delodajalca. Po zakonu o delovnih razmerjih vam pripada najmanj štiri tedne dopusta, koliko dni pa je odvisno od števila delovnih dni v tednu. Predlagam, da se o dopustu pogovorite z vašo kadrovsko službo, mi pa vam lahko pomagamo s pravnim svetovanjem. Lahko nam pišete na data@data.si za ponudbo. Lep pozdrav, Manca Borko Grimšič, Data d. o. o.

  • Jure Šment 26. Marca 2018 - 5:59 Odgovori

    Kdaj delavcu pripada celotni regres? Ni bilo vćasih tako, če je delavec ki je bil zaposlen od januarja do junija ( 6 mesecev ) upravičen do celotnega regresa? Se po novem izračuna za vsak mesec posebej? Hvala!

    • Manca Borko Grimšič 28. Marca 2018 - 16:10 Odgovori

      Pozdravljeni, prosimo, pišite nam na data@data.si, da vam pripravimo ponudbo za pravno svetovanje. Lep pozdrav, Manca Borko Grimšič, Data d. o. o.

  • Matevž Oblak 11. Aprila 2018 - 7:07 Odgovori

    Pozdravljeni,
    zaposlena sem od 3.1.2018 ali mi vseeno pripada celoten dopust (najman štiri tedne) oziroma ali si lahko vzamem 10 dni dopusta imam delovno dobo 4 mesece?
    lp

    • Dominika Ahačič 17. Aprila 2018 - 15:35 Odgovori

      Pozdravljeni, prosimo, pišite nam na data@data.si, da vam pripravimo ponudbo za pravno svetovanje. Lep pozdrav, Data d. o. o.

  • Jože Lokošek 8. Marca 2019 - 1:13 Odgovori

    KOLIKO UR SE NAJ BI OVREDNOTILO EN DAN DOPUSTA.Jože

    • Data d.o.o. 8. Marca 2019 - 11:47 Odgovori

      Spoštovani,

      dan dopusta mora biti enak delovnemu dnevu, torej toliko ur, kolikor bi bil sicer delavec moral delati na ta dan.

      Lep pozdrav,

      DATA d. o. o.

  • Klavdija Mesner 2. Februarja 2020 - 14:55 Odgovori

    Spoštovani!
    Zanima me,če mi pripada še 1 dan dopusta za otroka,ki bo 5 aprila dopolnil 15 let.Ali nisem več upravičena.Lep pozdrav!

    • Tjasa Dobnik 4. Februarja 2020 - 15:38 Odgovori

      Pozdravljeni.

      Zahvaljujemo se vam za vprašanje. Žal vam natančnega odgovora ne moremo podati, saj je to odvisno od kolektivne pogodbe, ki velja za dejavnost v kateri ste zaposleni.

      Lep pozdrav,
      DATA d.o.o.

  • Stanislav Mavrel 5. Februarja 2020 - 15:32 Odgovori

    Pozdravljeni.Zanima me,koliko letnega dopusta mi pripada po kolektivni pogodbi za kovinsko industrijo ob starosti 53 let in delovni dobi 28let,4mesece? Zaposlen za nedoločen čas.
    Hvala in lep pozdrav

    • Tjasa Dobnik 6. Februarja 2020 - 11:56 Odgovori

      Pozdravljeni.

      Zahvaljujemo se vam za vprašanje. Tovrstna svetovanja so v DATA d.o.o. plačljiva, saj je potrebno preučiti Kolektivno pogodbo, vašo pogodbo o zaposlitvi ter morebitne interne pravilnike vašega delodajalca. Če bi želeli naročiti našo storitev nam sporočite.

      Lep pozdrav,
      DATA d.o.o.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja