Go to Top

Prodaja cvetja – rožice imajo svoj potni list

Prodaja cvetja, ugotavlja Statistični urad RS, se marca vsako leto izrazito poveča. Samo vrtnic uvozijo podjetja, ki se ukvarjajo s prodajo cvetja za več 100.000 tisoč evrov. Razlog je lahko tudi v dveh praznikih, ki jih v mesecu marcu praznujejo ženske. Sicer pa prodaja cvetja v Sloveniji letno generira več milijonov evrov prometa. 

Informativni izračun plače

Prodaja cvetja in ustanovitev podjetja

Prodaja cvetja - rožice imajo svoj potni listČe razmišljate o poslovni ideji in vas vleče med rožice, potem se boste morali ustrezno organizirati, odpreti podjetje, registrirati ustrezne dejavnosti in poskrbeti za pogoje za opravljanje trgovinske dejavnosti, če boste imeli cvetličarno v centru mesta in kupovali cvetje ter ga prodajali cvetličarnam.

 

Prodaja cvetja je mogoča na več načinov

Pred registracijo podjetja na Vem točki, morate razmisliti na kakšen način boste opravljali dejavnost. Prodaja cvetja v cvetličarni? Na stojnici? Prodaja cvetja na veliko, tako, da boste zalagali s svežim cvetjem cvetličarne in druge prodajalne s cvetjem? Ste ročno spretni in z vseh strani dobivate pohvale za svoje cvetlične aranžmaje? Vas bližnji prosijo, da jim z rožicami zasadite vrt oziroma okolico hiše? Če je tako, potem je smiselno pripraviti poslovni načrt in se odločiti za obliko podjetja s katero boste nato prišli na trg.

Na Vem točki DATA smo že registrirali podjetja, katerih dejavnost je prodaja cvetja

Bodoči podjetniki, katerih temeljna dejavnost v podjetju je oziroma bo prodaja cvetja, so vedno zanimivi sogovorniki. Taki kreativni, ustvarjali in polni dobrih idej. Pri postopku registracije zato v obrazec prijave podatkov s.p., ki ga pripravimo za vpis v register podjetij na AJPES, navedemo običajno vse tiste dejavnosti, ki jih bo podjetnik potreboval za nemoteno opravljanje dejavnosti “prodaja cvetja”:

Potrebujete poslovni načrt? Pošljite povpraševanje!

Anja Gašperlin, univ. dipl. prav., DataAnja Gašperlin, univ. dipl. prav., Data

  • 46.220 Trgovina na debelo s cvetjem in rastlinami
  • 46.490 Trgovina na debelo z drugimi izdelki široke porabe (sem lahko uvrstimo umetiške izdelke, razne pentlje, dodatke, ki jih uporabljajo cvetličarji, ovojne papirje, mašne, lončke…)
  • 47.761 Trgovina na drobno v cvetličarna
  • 47.890 Trgovina na drobno na stojnicah in tržnicah z drugim blagom
  • 47.990 Druga trgovina na drobno zunaj prodajaln, stojnic in tržnic (prodaja od vrat do vrat)
  • 53.200 Druga poštna in kurirska dejavnost (dostava cvetja na naslov naročnika)
  • 74.100 Oblikovanje, aranžerstvo, dekoraterstvo (aranžirate notranje prostore, izložbe)
  • 85.590 Drugje nerazvrščeno izobraževanje, izpopolnjevanje in usposabljanje (organizirate delavnice za izdelavo npr. poročnega šopka)
  • 90.030 Umetniško ustvarjanje (izdelujete unikatne cvetlične aranžmaje)

Ne samo, da smo pripravili dokumentacijo za ustanovitev podjetja, katerega dejavnost je prodaja cvetja, podjetniki so nam zaupali tudi vodenje poslovnih knjig, zato jim lahko pomagamo z nasveti pri poslovanju, zaposlovanju delavcev ali družinskih članov, spreminjanju podatkov podjetja in svetovanju glede pogojev za opravljanje trgovinske dejavnosti

Pogoji za opravljanje dejavnosti

Pri dejavnosti trgovine s cvetjem mora podjetnik upoštevati zakonodajo, ki velja za področje trgovine:

  • Zakon o trgovini (ZT-1)
  • Pravilnik o minimalnih tehničnih pogojih za opravljanje trgovinske dejavnosti
  • Zakon o meroslovju (Zmer-1)

In posebne pogoje, ki zadevajo področje Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin: Zakon o zdravstvenem varstvu rastlin.

Kot zanimivost

Za uvoz cvetja je obvezna prijava za fitosanitarni pregled. Uvoznik cvetja poda vlogo fitosanitarni inšpekciji v pisni obliki na mejnem prehodu. Vse rastline za saditev, določena semena rastlin, gomolji, zeleni deli rastlin in cvetje morajo biti pridelani na način, da ob trgovanju ne nosijo s seboj karantenskih škodljivih organizmov. Običajno jih zato pridelujejo registrirani pridelovalci pod nadzorom fitosanitarnih organov države porekla, ki za pošiljko rastlin lahko izdajo fitosanitarno spričevalo, v EU pa jih spremlja rastlinski potni list.

 

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja