Go to Top

Darila – Koliko zapravimo v Sloveniji in kakšna darila kupujemo?

Darila – kolikšen delež plače vsako leto za decembrska darila namenimo Slovenci? Za darila po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije (SURS) v decembru namenimo več kot v kateremkoli mesecu.

Informativni izračun plače

Lahko bi torej rekli, da v prazničnem času v Sloveniji cveti trgovina in prodaja na novoletnih stojnicah. Veste kaj morate urediti, da lahko prodajate na stojnicah? Naši strokovnjaki so vam na voljo za pojasnila. Pišite jim na data@data.si!

dohodnina kalkulator

Božični čas postaja vedno manj duhoven in vse bolj potrošniško usmerjen praznik. Zato so nam za decembrsko veselje pogosto v oporo izplačila v obliki 13. plače, božičnice ali predhodno varčevanje. Nekateri pa svoj proračun okrepijo tudi s pomočjo bančnih posojil – kreditov. Bančna skupina ING je namreč ugotovila, da se v prazničnem času zadolži vsak deseti Evropejec. Dve petini občutita »moralni« pritisk in zapravita več denarja kot je bilo načrtovano.

Predstavitev aktualnih javnih razpisov

Zato je še zlasti pomembno, da nas okrašene izložbe, darila na policah, oglasi na panojih o raznih popustih in akcijah ne premamijo do rdečih števil – pri zapravljanju za darila.

Kakšna darila največkrat kupujemo?

Povečajo se predvsem nakupi elektronskih in gospodinjskih naprav (za okoli 45%), kozmetike ter medicinskih izdelkov (za približno 20%). Porast nakupov beležijo tudi v tekstilnih prodajalnah. Medtem ko v trgovinah z živili zgolj za dva odstotka manj (torej 18%). Decembra 2018 so tako slovenski trgovci obeležili za kar 15,3% večjo prodajo od mesečnih povprečij za koledarsko leto.

Koliko so slovenski trgovci zaslužili v decembru 2019 pa bo znano, ko bo SURS objavil uradne podatke.

Kdo potroši največ?

Povprečen Slovenec zapravi za darila okoli 320 evrov. To je še vedno približno dvakrat manj razsipno kot denimo Angleži, ki bodo letos v povprečju potrošili kar 670 evrov. Slednje predstavlja okoli 40 % več od povprečnega Evropejca. Na vrhu lestvice »mrzlične potrošnje« pa še vedno ostajajo prebivalci najbolj liberalne ekonomije – Američani, ki bodo za letošnje božične praznike porabili okoli 942 oziroma 850 evrov.

Kljub temu, da pretežno število Slovencev (57,6%) zapravi za darila do 20 evrov na obdarovanca, se nam zneski lahko sprva zdijo nizki. Četudi potrošimo dosti manj kot drugi Evropejci, še ne pomeni, da smo z relativno nizkimi zneski tudi izvzeti iz nakupovalnih trendov. Med tistimi, ki pišejo dolge sezname, jih še vedno 17,5% zapravi za darila med 20 in 50 evri, 5,1% med 100 in 200 evri in približno 7% nad 200 evri. Na drugi strani pa najdemo tudi tiste, ki si trgajo iz ust, da bi lahko svojim najbližjim podarili kakšno malenkost.

 

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

Morda vas zanima tudi:

  1. Izplačilo poslovne uspešnosti (božičnica) je lahko NEOBDAVČENO!
  2. Dodatek za delovno dobo – Kako se obračuna? 
  3. Pravica do odpravnine tudi ob prenehanju pogodbe o zaposlitvi za določen čas
  4. Gotovinsko poslovanje med podjetji
  5. Minimalna plača z novim letom višja!

 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja