Go to Top

Upravljavci prevozov – izkoristite edinstveno poslovno priložnost!

Upravljavci prevozov so s spremembo Zakona o prevozih v cestnem prometu postali zelo iskani strokovnjaki. Spremembe zakona med drugim bistveno vplivajo na pogoje za pridobitev licenc za opravljanje prevozov, in sicer na področje upravljavcev prevozov.

Pravniki Data d.o.o. svetujejo podjetjem, ki opravljajo dejavnost cestnega prevoznika, da ne ignorirajo spremembe ZPCP-2G. Svetujejo, da preverite nove pogoje! Na voljo so Vam tudi za individualna svetovanja! Pišite Datinim pravnikom na data@data.si!

Upravljavci prevozov – prevozi zahtevajo ustrezne licence

ZPCP-2G določa, da upravljavec prevoza pomeni fizično osebo, zaposleno v podjetju, ali, če je to podjetje fizična oseba, to isto osebo ali, če je tako določeno, drugo fizično osebo, imenovano s pogodbo, ki dejansko in trajno vodi prevozne dejavnosti tega podjetja.

Pravica za opravljanje dejavnosti cestnega prevoza potnikov  ali blaga v mednarodnem cestnem prometu se pridobi z licenco Skupnosti. Licenca Skupnosti velja tudi za podjetja, ki se ukvarjajo s prevozi v notranjem cestnem prometu. Domača pravna oseba in domača fizična oseba pridobita licenco.

Upravljavci prevozov  – kdo je lahko upravljavec prevoza?

Potrebujete nasvet s področja delovnega prava? Pošljite povpraševanje!

Anja Gašperlin, univ. dipl. prav., DataAnja Gašperlin, univ. dipl. prav., Data

ZPCP-2G je v slovenski pravni red med drugim prenesel Uredbo 1071/2009/ES. Uredba ureja skupna pravila glede pogojev za opravljanje dejavnosti cestnega prevoznika. Iz Uredbe izhaja, da mora podjetje za pridobitev licence za opravljanje registrirane dejavnosti in zakonito opravljanje te dejavnosti, imeti ustrezno strokovno usposobljenost. Usposobljenost se dokazuje s pridobljenim Spričevalom o strokovni usposobljenosti za opravljanje prevozov blaga v cestnem prometu.

dohodnina kalkulator

Upravljavci prevozov: notranji ali zunanji?

Upravljavci prevozov so lahko notranji ali zunanji. Kdo so lahko notranji in/ali zunanji upravljavci prevozov preberite v nadaljevanju.

Notranji upravljavci prevozov:

  1. Če je upravljavec prevozov lastnik (več kot 50%, s.p.) ni omejitev glede števila podjetij in vozil, ni potrebno, da je zaposlen za polni delovni čas.
  2. Če je upravljavec prevozov zaposlen pri prevozniku, mora biti zaposlen za poln delovni čas in je lahko upravljavec samo v enem podjetju. Kot dokazilo mora predložiti pogodbo o zaposlitvi za polni delovni čas in pooblastilo direktorja tej osebi za opravljanje nalog upravljavca prevozov.

Zunanji upravljavci prevozov:

Če je zunanji/pogodbeni upravljavec prevozov se zahteva, da je lahko upravljavec samo v enem podjetju. To podjetje pa ne sme imeti skupno več kot pet vozil. Kot dokazilo mora predložiti pogodbo za nedoločen čas s pooblastilom za izvajanje nalog upravljavca prevozov v imenu podjetja.

Slovenska podjetja, ki že imajo veljavno licenco Skupnosti za prevoz blaga ali potnikov, bodo morala nove pogoje izpolniti v enem letu od uveljavitve tega zakona.

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

 

Morda vas zanima tudi:

  1. Izplačilo poslovne uspešnosti (božičnica) je lahko NEOBDAVČENO!
  2. Dodatek za delovno dobo – Kako se obračuna? 
  3. Zdravniški pregled za službo: kdaj ga je potrebno opraviti?
  4. Gotovinsko poslovanje med podjetji
  5. Minimalna plača z novim letom višja!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja