Go to Top

Erasmus za mlade podjetnike – Sodelovanje v programu

Erasmus za mlade podjetnike bodočim evropskim podjetnikom pomaga pridobiti spretnosti za ustanovitev in/ali uspešno vodenje malega podjetja v Evropi. Novi podjetniki pridobivajo in si izmenjujejo znanje ter poslovne zamisli z izkušenim podjetnikom, pri katerem delajo in z njim sodelujejo od 1 do 6 mesecev.

Program »Erasmus za mlade podjetnike« financira Evropska komisija in se izvaja v številnih sodelujočih državah s pomočjo lokalnih kontaktnih točk, pristojnih za podporo podjetništvu.

Informativni izračun plače

Kdo lahko sodeluje v programu »Erasmus za mlade podjetnike«?

Program »Erasmus za mlade podjetnike« spodbuja sodelovanje: 1. bodočih ali novih podjetnikov in 2. izkušenih podjetnikov.

V programu »Erasmus za mlade podjetnike« lahko sodelujete kot novi podjetnik, če:

  1. na podlagi ustreznega poslovnega načrta resno načrtujete ustanovitev podjetja,
  2. ste v zadnjih 3 letih ustanovili lastno podjetje,
  3. imate stalno prebivališče v eni izmed sodelujočih držav,
  4. imate pripravljen konkreten projekt ali poslovno idejo, ki je predstavljena v poslovnem načrtu,
  5. ste motivirani in se zavezujete, da boste med svojim delom pri izkušenem podjetniku iz druge sodelujoče države z njim sodelovali,
  6. ste pripravljeni prispevati k razvoju podjetja podjetnika gostitelja in za to uporabiti svoja znanja in spretnosti,
  7. ste pripravljeni dopolniti financiranje programa kot je potrebno za pokritje stroškov vašega bivanja v tujini.
  8. Predstavitev aktualnih javnih razpisov

Vaše (prihodnje) podjetje ali dejavnost je lahko s katerega koli področja, prav tako ni starostne omejitve.

V programu »Erasmus za mlade podjetnike« lahko sodelujete kot podjetnik gostitelj, če:

  1. imate stalno prebivališče v eni izmed sodelujočih držav,
  2. ste lastnik/vodilni delavec malega ali srednje velikega podjetja ALI oseba, ki je neposredno vpletena v podjetništvo na ravni upravljanja MSP,
  3. že več let vodite podjetje,
  4. ste pripravljeni deliti svoje znanje in izkušnje z novim podjetnikom ter biti njegov mentor.

Kako sodelovati v programu »Erasmus za mlade podjetnike«?

Novi in izkušeni podjetniki, ki želijo sodelovati v programu podjetniške izmenjave Erasmus se morajo prijaviti prek spletnega orodja in izbrati svojo želeno lokalno kontaktno točko. Lokalna kontaktna točka mora biti dejavna v državi stalnega prebivališča podjetnika, saj bo podjetnika usmerjala skozi ves postopek in mu služila kot kontaktna točka. Podjetniki, ki živijo v eni izmed držav, kjer ni lokalne kontaktne točke, se lahko registrirajo s kontaktno točko, ki se nahaja v drugi evropski državi in jo izberejo sami.

Vas zanima kako odpreti sp ali kako ustanoviti d.o.o.?

Koristi programa »Erasmus« za mlade podjetnike

Kot novi podjetnik boste pridobili koristi z usposabljanjem na delovnem mestu v malem ali srednje velikem podjetju v eni izmed sodelujočih držav. S tem boste lažje dosegli uspešen začetek vašega poslovanja ali okrepili vaše novo podjetje. Nadaljnje koristi vključujejo dostop do novih trgov, mednarodno sodelovanje in morebitne priložnosti za sodelovanje s tujimi poslovnimi partnerji.

Ustanavljate s.p. ali d.o.o.? Pri nas je to enostavno - rezervirajte si termin na 01 600 1530

Manja Veličkovič, univ. dipl. prav., DataManja Veličkovič, univ. dipl. prav., Data

Kot podjetnik gostitelj boste lahko od motiviranega novega podjetnika pridobili sveže zamisli za vaše podjetje. Morda bo to podjetnik s posebnimi spretnostmi ali znanjem s področja, ki ga sami ne obvladate in bi lahko dopolnjevalo vaše. Za večino podjetnikov gostiteljev je bila ta izkušnja tako čudovita, da so se odločili, da bodo ponovno gostili nove podjetnike.

Erasmus za mlade podjetnike je resnično sodelovanje v obojestransko korist, pri katerem lahko oba podjetnika odkrijeta nove evropske trge in različne načine poslovanja ter najdeta nove poslovne partnerje.

Gledano dolgoročno boste pridobili koristi s priložnostmi širokega mrežnega povezovanja in se morda odločili nadaljevati vaše sodelovanje v obliki dolgoročnega poslovnega partnerstva (npr. skupno podjetje, dejavnosti podizvajanja, odnos izvajalec-dobavitelj itd.).

Pravni nasvet

Prijavi je potrebno priložiti  življenjepis, motivacijsko pismo in, za nove podjetnike, poslovni načrt. Povečajte si možnosti za uspešno sodelovanje v programu s tem, da pravočasno pristopite k pripravi potrebne dokumentacije. Rezervirajte si termin za svetovanje glede priprave poslovnega načrta in izpolnjevanja pogojev za sodelovanje na razpisi@data.si ali nas pokličite na 01 600 15 46.

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja