Go to Top

Željni dodatnega zaslužka – čiščenje objektov je izjemna dejavnost za popoldanski s.p.

Velikokrat, ko se nekomu pojavi priložnost za delo, še posebej čiščenje objektov, bodoči nosilci te dejavnosti niti ne vedo, kaj morajo registrirati ali na koga se obrniti za to, da lahko pričnejo z opravljanjem tega dela. Pri našem podjetju Data d.o.o., smo Vam na voljo za brezplačno registracijo statusa samostojnega podjetnika (s.p.). Nudimo tudi podporne storitve, ki jih podjetnik morda potrebuje – računovodske storitve in svetovanja naših strokovnjakov!

Informativni izračun plače

Opravljanje dejavnosti, kot je čiščenje objektov, zahteva registracijo primerne pravno organizacijske oblike…

Za to, da lahko čiščenje in pospravljanje opravljate kot dejavnost, morate imeti registrirano primerno pravno organizacijsko obliko. Na voljo je nekaj opcij, vendar nobena ne predstavlja toliko svobode pri opravljanju dejavnosti in višini prihodkov kot registracija statusa samostojnega podjetnika (s.p.). Druge opcije so veliko bolj obdavčene in obremenjene s prispevki (npr. podjemna pogodba) ali izredno omejevalne pri tem, koliko lahko zaslužite in katere dejavnosti lahko opravljate preko njih (osebno dopolnilno delo).

Status samostojnega podjetnika lahko registrirajo osebe, ki so že zaposlene – bodi si za polni (dopolnilna dejavnost) ali krajši delovni čas, lahko tudi brezposelne osebe, ki se z odprtjem s.p. samozaposlijo in prično plačevati prispevke.

V kolikor vas zanima hitra registracija podjetja ali s.p. nas kontaktirajte ali pa si rezervirajte brezplačen termin.

Za čiščenje kot popoldanski s.p. morate biti že zaposleni, če ne…

Registracija popoldanskega s.p. se načeloma ne razlikuje v ničemer, razen v tem, kako imate urejene prispevke ob registraciji. V kolikor ste že nekje zaposleni za polni delovni čas, torej 8 ur na dan, bodisi za določen čas ali nedoločen čas, lahko odprete popoldanski s.p.. V kolikor ste zaposleni za krajši delovni čas od polnega, potemtakem lahko odprete le s.p. »za razliko do polnega delovnega časa«. V kolikor ste brezposelni lahko odprete le polni s.p..

Glavna razlika med polnim in popoldanski s.p. je ravno v tem, kakšne prispevke si boste plačevali. Nekdo, ki opravlja dejavnost kot je čiščenje in ima registriran popoldanski s.p. plačuje 70,52 evrov mesečnih prispevkov. Pri s.p. za razliko do polnega delovnega časa, si nosilec dejavnosti plačuje proporcionalni del prispevkov do zaposlitve za polni delovni čas. Polni s.p. si plačuje polne prispevke. Polni prispevki znašajo v prvem letu, torej osnovni, minimalni in obvezni, znašajo 385,42 evra. V drugem letu in kasneje, se prispevki popravijo glede na prihodke podjetja.

Pravni nasvet

Čiščenje objektov in obdavčitev kot »normiranec«…

Veliko je govora o »normiranih« in »ne-normiranih« s.p.-jih, kar veliko ljudi zbega. Gre pa dejansko za način upoštevanja stroškov podjetja, kar posledično pomeni način določanja dobička in obdavčitve. Tako je pri »normirancu« avtomatično določeno koliko ima podjetje priznanih stroškov in to je določeno v razmerju 80% od celotnih prihodkov podjetja. Preostalih 20% se smatra kot dobiček in ta je obdavčen z dodatnimi 20%. To je ugodno za storitvena podjetja, kjer so stroški povezani s poslovanjem, torej potni stroški, stroški materiala ipd., izjemno majhni.

Vodenje knjig kot normiranec je enostavnejše in z vidika računovodskega servisa tudi velikokrat cenejše. Normiranci imajo tudi zgornjo mejo zaslužka – ta je 300.000 evrov v dveh zaporednih letih.

Pri nas lahko brezplačno registrirate normiran s.p. in nam prepustite tudi vodenje računovodstva!

Naše podjetje Data d.o.o. nudi najboljše obeh svetov – kot VEM registracijska točka Vam omogoča brezplačno registracijo s.p. ali ustanovitev d.o.o. ter računovodske storitve, vse na eni lokaciji. Po potrebi so Vam na voljo tudi storitve naših pravnih strokovnjakov ali davčnih strokovnjakov, seveda v kolikor se boste razširili in na primer zaposlovali dodatno pomoč za čiščenje. Preverite naše storitve, ki se nahajajo »vse na enem mestu« in pokličite za termin na telefon 01 600 15 30.

>>> Naročite se na naše e-novice, da ne boste zamudili pomembnih novosti s področja podjetništva.

Ob registraciji je potrebno navesti primerno dejavnost za čiščenje

Potrebujete računovodsko svetovanje? Rezervirajte si termin na 01 600 1530 in zahtevajte ponudbo

Pri odpiranju s.p. za čiščenje boste potrebovali osebni dokument in poznati boste morali svojo davčno številko. V primeru da niste lastnik objekta, stanovanja ali hiše, kjer bo sedež Vašega s.p.-ja, boste potrebovali tudi overjeno izjavo lastnika objekta. To lahko overite tudi pri nas – brezplačno.

Registracijo s.p. Vam bo pomagal voditi naš izkušeni referent in ne pozabite navesti dejavnosti katere boste opravljali – za čiščenje objektov je to »Splošno čiščenje stavb« (SKD 81.210), pospravljanje privatnih domovanj in podobno pa spada pod pomoč v gospodinjstvu torej »Druge storitvene dejavnosti, drugje nerazvrščene« (SKD 96.090). Za registrirane dejavnosti lahko Vaše podjetje izstavlja račune.

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali pa jim pišite na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja