Go to Top

Kako odpreti trgovino z oblačili? Na kaj je potrebno paziti?

Modna trgovina z oblačili je pogosta želja bodočih podjetnikov. Vsi se zavedajo, da je uspeh trgovine odvisen od lokacije, izdelka in cenovnega pozicioniranja. Ali morda veste kakšni so pogoji za opravljanje dejavnosti? Ta opravljanje trgovine z oblačili, kot tudi druge trgovine, že dolgo časa ni več zahtevana izobrazba. Vas zanima trgovina z oblačili? Rezervirajte svoj termin in odprite svoje podjetje!

Informativni izračun dohodnine

Trgovina z oblačili in registracija podjetja

V kolikor si želite ukvarjati z dejavnostjo, kot je trgovina z oblačili, morate za to registrirati podjetje. Vsekakor imate na voljo več pravno-organizacijskih oblik, a v glavnem izbirate med statusom samostojnega podjetnika (s.p.) ali družbo z omejeno odgovornostjo (d.o.o.). Obe pravni obliki je mogoče registrirati pri nas brezplačno in postopki so si dokaj podobni. Razlik je preveč in za določitev najbolj ugodne pravno-organizacijske oblike Vam nudimo pri Data d.o.o. davčno svetovanje, kjer lahko izveste, katera je najboljša za Vas.

Kontaktirajte za ponudbo naše davčne svetovalce na data@data.si.

Registracija dejavnosti trgovina z oblačili in registracija »poslovne enote«

Kako odpreti trgovino z oblačili? Na kaj je potrebno paziti?Za opravljanje dejavnosti trgovina z oblačili je potrebno registrirati pravo dejavnost. Registrira se jo ob ustanovitvi na VEM točki, dejavnost pa je možno dodati tudi kasneje, ko podjetje že posluje. Trgovina z oblačili na drobno zahteva registracijo dejavnost po Standardni klasifikaciji »Trgovina na drobno v specializiranih prodajalnah z oblačili« (SKD 47.710). Ne pozabite, da se lahko poslužujete tudi bolj novodobnih prodajnih kanalov, kot je prodaja preko spleta, socialnih omrežij ali pošte. Za to potrebujete šifro dejavnosti »Trgovina na drobno po pošti ali po internetu« (SKD 47.910).

V kolikor boste najeli prostor za trgovino, boste morali najverjetneje do-registrirati »poslovno enoto«. To tudi storite na VEM točki a šele potem, ko je podjetje že vpisano v poslovni register. Razlog za registracijo poslovne enote je v uveljavljanju stroškov za dislocirano enoto.

Bi se radi podali v svet podjetništva? Ustanovitev podjetja je pri nas povsem preprosta.

Zakonodajni pogoji za opravljanje dejavnosti trgovina z oblačili

»Zakon o trgovini (ZT-1)« in »Pravilnik o minimalnih tehničnih pogojih za opravljanje trgovinske dejavnosti«, sta dva glavna zakona, ki se dotikata trgovine in med drugimi tudi trgovine z oblačili. Pomembno je upoštevati minimalne tehnične pogoje v trgovini na drobno, kot so navedeni v pravilniku, ki določa ureditev prodajnega prostora. Tako mora biti zagotovljeno varno gibanje kupcev po trgovini, še posebej kar se tiče razporeditve opreme. Postavljena mora biti tudi kabina za pomerjanje oblačil z ogledalom, obešalnikom in sedežem. Urejen in neoviran mora biti dostop do vhoda, kjer mora biti jasno viden napis z navedbo firme in sedežem trgovca ter morebitnim imenom prodajalne. Razviden mora biti tudi urnik odpiralnega časa trgovine, ki mora biti skladno z zakonodajo in upoštevanjem števila zaposlenih delavcev, njihovimi pravicami, obveznostmi in odgovornostmi iz delovnega razmerja, določene z zakonom, ki ureja delovna razmerja, in kolektivno pogodbo iz dejavnosti trgovine Slovenije.

Zakon o trgovini naroča trgovcu vodenje podatkov o trgovskem blagu v skladu s slovenskimi računovodskimi standardi ali mednarodnimi standardi računovodskega poročanja.

Pravni nasvet

Pri Data d.o.o. vam nudimo računovodske storitve in vso drugo podporo za poslovanje

Podjetje Data d.o.o. Vam nudi računovodske storitve s skoraj 30 let prisotnosti na trgu in podpornimi storitvami za podjetnike, kot so storitve pravne službe v primeru priprave pogodb, davčno svetovanje v primeru uvoza ali izvoza, da navedemo le nekaj. Pokličite nas ali obiščite za ponudbo računovodskih storitev ali kombiniranih storitvenih paketov.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja