Go to Top

Prihaja čas obdarovanj – lepo darilo so lahko tudi boni za masaže

Ste že pisali Božičku ali pa dedku Mrazu? Se je na spisku želja znašla tudi želja, da bi vam dobra moža prinesla kakšne bone za masaže?

Ponudnikov masažnih storitev v Sloveniji je vsako leto več. Ljudje zmeraj bolj cenijo roke, ki se jim za urico – dve prepustijo, da se po tretmaju počutijo kot prerojeni. Osebne storitve so dejavnosti, ki so v razcvetu. Kot gobe po dežju se poleg masažnih salonov ustanavljajo frizerski saloni, saloni za dobro počutje, sproščanje, kozmetični saloni, skratka storitve, ki so namenjene posamezniku in njegovemu dobremu počutju.

V tem članku vam želimo predstaviti pogoje, ki jih mora izpolnjevati podjetnik, ki se je namenil opravljati dejavnosti za nego telesa – masaže.

Informativni izračun dohodnine

Registracija podjetja in vpis ustrezne dejavnosti

 Popolnoma primerna oblika podjetja za storitev masaže je registracija s.p.. Opravite jo lahko na Spot (VEM) točki Data in postopek registracije vam bo vzel pol ure časa. Pri postopku registracije s.p., boste poleg datuma začetka poslovanja, imena podjetja, naslova podjetja, izbrali tudi ustrezno dejavnost iz Standardne klasifikacije dejavnosti 2008 (96.040 Dejavnosti za nego telesa). V to dejavnost spadajo vse masaže, razen fizioterapevtskih masaž.

Iznajdljivi podjetniki, ki se ukvarjajo z masažo, bodo skozi prakso ugotovili, da lahko v masažnem salonu strankam tudi prodajo kremo, s katero stranko masirajo ali pa kakšen drug kozmetični izdelek. Pozabiti ne smejo na registracijo trgovinske dejavnosti.

Ustanovitev podjetja

Pogoji za opravljanje dejavnosti masaže

Dejavnost za nego telesa se lahko izvajajo samo na mestih, v prostorih ali objektih, namenjenih opravljanju registrirane dejavnosti.

Velikokrat nas sprašujete, če bi lahko imeli masažo na terenu. To je dopustno le izjemoma. In sicer v primeru, da stranka zaradi telesne prizadetosti, duševne motnje ali iz drugih razlogov ne more priti v prostore, kjer sicer opravljate dejavnosti.

Lahko pa masažo izvajate denimo v hotelu, če imajo tam ustrezno opremljen prostor. Dejavnosti za nego telesa v okviru promocije zdravja na delovnem mestu v svojih prostorih nudijo tudi nekatera podjetja. Naši podjetniški svetovalci razlagajo, da je to možno, a le, če je v poslovnih prostorih podjetja soba, ki ustreza vsem zakonsko določenim zahtevam za opravljanje dejavnosti.

Informativni izračun plače

Kaj določa pravilnik?

Masaže, boste morali opravljati v prostorih ali objektih, ki ustrezajo zahtevam Pravilnika o minimalnih sanitarno zdravstvenih pogojih za opravljanje dejavnosti higienske nege in drugih podobnih dejavnosti.

MasažePravilnik določa minimalne pogoje za opravljanje naslednjih dejavnosti:

  • frizerske in brivske dejavnosti,
  • kozmetične dejavnosti (ličenja, manikure, nameščanje umetnih nohtov, odstranjevanja dlak in za vse druge postopke, ki se izvajajo v kozmetičnih salonih),
  • dejavnosti salonov za nego telesa (savne in kopeli, solariji, saloni za masažo in za vse druge postopke, ki se izvajajo v salonih za nego telesa),
  • pedikure,
  • dejavnosti piercing-a, tetoviranja in drugih podobnih postopkov.

Dejavnosti za nego telesa, kamor sodijo tudi masaže, se morajo izvajati v skladu z dobro higiensko prakso. Nosilec dejavnosti mora zagotavljati, da oprema, pribor, sredstva in proizvodi, ki jih uporablja, ustrezajo zahtevam pravilnika in drugih predpisov. Oprema mora biti tehnično brezhibna, redno vzdrževana in servisirana v skladu z navodili proizvajalca.

Prav tako mora za opravljanje dejavnosti za nego telesa zagotoviti oskrbo s toplo in hladno pitno vodo, odpadke pa mora zbirati oziroma ločevati v skladu s predpisi, ki urejajo ravnanje z odpadki.

Pravne storitve za delodajalce

Kakšen mora biti prostor, kjer opravljate storitve?

Prostor, v katerem opravljate storitve za nego telesa mora biti:

  • razporejen tako, da omogoča učinkovito čiščenje in razkuževanje,
  • primerno naravno ali umetno prezračen,
  • primerno osvetljen,
  • opremljen s površinami, na katerih se pripravljajo barve ali drugi proizvodi za nego,
  • opremljen s površinami, ki so odporne proti kemikalijam.

 Bi se radi podali v svet podjetništva? Ustanovitev podjetja je pri nas povsem preprosta.

V prostoru mora biti na vidnem mestu nameščeno tudi obvestilo, na katerem so z dobro vidnimi in čitljivimi velikimi tiskanimi črkami dane informacije glede zdravstvenih tveganj in omejitev izvajanja nege oseb, ki imajo nalezljivo okužbo kože, nohtov ali zajedavce na koži ali lasišču.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja