Go to Top

Neizrabljen dopust – kdaj ste delavcu dolžni izplačati nadomestilo?

Pogosta tema svetovanj naših pravnikov je neizrabljen dopust. Na nas se obračajo tako delavci kot delodajalci, ki jih zanima, kdaj se za neizrabljen dopust plača nadomestilo in kdaj ne.

Delavec se letnemu dopustu ne more odpovedati

Neizrabljen dopustEno najpomembnejši pravil, ki jih glede letnega dopusta določa Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1), je to, da se delavec ne mora odpovedati pravici do letnega dopusta. Četudi bi torej delavec podal izjavo, s katero bi se odpovedal pravici do letnega dopusta, bi bila ta neveljavna. Prav tako bi bil neveljaven sporazum, s katerim bi se delavec in delodajalec dogovorila o denarnem nadomestilu za neizrabljen dopust. ZDR-1 pa določa izjemo od tega pravila, in sicer dopušča, da se delavec in delodajalec ob prenehanju delovnega razmerja sporazumeta, da se delavcu neizrabljen dopust izplača. Tak dogovor je torej možen le ob prenehanju delovnega razmerja.

 Bi se radi podali v svet podjetništva? Ustanovitev podjetja je pri nas povsem preprosta.

Delavec mora torej ves dopust, ki mu pripade, tudi izkoristiti. Kaj pa, ko to ni mogoče?

Primer nadomestila za neizrabljen dopust

Neizrabljen dopust je pogosto predmet sporov med delodajalcem in delavci. Do takšnega spora je prišlo tudi med delavcem, ki je bil na bolniški od začetka marca 2017. Pred tem datumom pa ni mogel izkoristiti niti dneva dopusta za leto 2017. Delavec je sedaj, še vedno med bolniško odsotnostjo, podal odpoved delovnega razmerja in zahteva nadomestilo za ves neizrabljen dopust. Na nas se je obrnil delodajalec, saj se boji tožbe s strani delavca, v kolikor mu nadomestila ne izplača.

Neizrabljen dopust

ZDR-1 v 162. členu določa, da je delodajalec dolžan delavcu zagotoviti izrabo letnega dopusta v tekočem koledarskem letu, delavec pa je dolžan do konca tekočega koledarskega leta izrabiti najmanj dva tedna, preostanek letnega dopusta pa v dogovoru z delodajalcem do 30. junija naslednjega leta. Nadalje pa določa, da ima delavec pravico izrabiti ves letni dopust, ki ni bil izrabljen v tekočem koledarskem letu oziroma do 30. junija naslednjega leta zaradi odsotnosti zaradi bolezni ali poškodbe, porodniškega dopusta ali dopusta za nego in varstvo otroka, do 31. decembra naslednjega leta.

Informativni izračun plače

Bistveno vprašanje, na katerega je treba odgovoriti je, ali je delavec imel možnost izkoristiti letni dopust in koliko, preden je nastopil bolniško. Če delavec namreč res ni imel možnosti izkoristiti niti enega dneva letnega dopusta v letu 2017, je delavec upravičen do nadomestila za neizrabljen letni dopust. Predvsem zato, ker bo do izteka odpovednega roka na bolniški in torej dopusta tudi letos ne bo mogel izkoristiti.

Komentarjev (6)

  • Vida Šnepf 27. Decembra 2018 - 12:59 Odgovori

    Torej meni se je pogodba iztekla 31.8.2017 in mi delodajalec ni omogočil izrabe LD, preprosto mi je dal papir kolko mi ostane dopusta za morebitnega novega delodajalca. Čeprav razumem bi mi moral izplačat preostanek dopusta?

    • Data d.o.o. 4. Januarja 2019 - 14:26 Odgovori

      Spoštovani,

      ali vam je bil delodajalec dolžan izplačati neizrabljen letni dopust ali ne, je odvisno od okoliščin, torej od odgovorov na vprašanja, ali vam je bilo omogočeno koriščenje dopusta ali ne. Preveriti je treba vse okoliščine vašega primera. V ta namen vam lahko ponudimo svetovanje pri enem od naših pravnih strokovnjakov.

      Za ponudbo za svetovanje nam pišite na data@data.si ali nas pokličite na 01 6001 528.

      Lep pozdrav,

      DATA d. o. o.

  • Saša B. 16. Januarja 2019 - 8:21 Odgovori

    Spoštovani,

    31. 1. se mi izteče pogodba za določen čas, ker imam še 10 dni dopusta, bi morala biti od petka 18.1. dalje na dopustu. ker pa bi za potrebe zaključitve dela želeli, da namesto 10 koristim 7 dni, 3 dni pa naj bi mi izplačali, me zanima, če je to zakonito in če je za to potrebno skleniti kakšen sporazum

    • Data d.o.o. 18. Januarja 2019 - 15:13 Odgovori

      Spoštovani,

      zahvaljujemo se vam za vaša vprašanja.

      Ponudimo vam lahko strokovni posvet pri naših pravnikih, ki imajo več let izkušenj z delom na delovnopravnem področju. Za ponudbo nam pišite na data@data.si ali nas pokličite na 01/6001-530.

      Lep pozdrav,

      DATA d. o. o.

  • Sandi Ževart 20. Januarja 2020 - 15:20 Odgovori

    Pozdravljeni,

    jaz sem bil v neprekinjenem bolniškem staležu od avgusta 2015 in sem sedaj dobil odločbo iz ZPIZ, da imam od 1.1.2020 pravico do invalidske pokojnine. Za koliko dopusta lahko dam zahtevek, da se mi ga izplača, ker ga nisem imel možnosti izkoristit. Hvala za odgovor

    • Tjasa Dobnik 22. Januarja 2020 - 9:58 Odgovori

      Pozdravljeni.

      Ker ne poznamo vseh podrobnosti, potrebnih za natančnejši odgovor vam lahko podamo le splošno razlago. Delavec je upravičen do nadomestila za neizrabljen letni dopust (npr. bolniška) ob prenehanju delovnega razmerja, če ga do izteka pogodbe o zaposlitvi objektivno ni mogel izrabiti. Bistveno je torej dejstvo, ali je imel delavec dejansko možnost izkoristiti svojo pravico do letnega dopusta, ali pa je to možnost izgubil zaradi nepredvidljivih dogodkov.

      Podrobnejše svetovanje, kjer se poglobljeno posvetimo vašemu primeru je lahko predmet pravnega svetovanja, ki pa je pri nas plačljivo.

      Lep pozdrav,
      DATA d.o.o.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja