Go to Top

Kratkotrajno delo – ali mi lahko pri s.p. pomaga sin?

Podjetnica deluje kot s.p. in ukvarja se z medijskimi storitvami. Ker narava dela zahteva veliko organizacijskih sposobnosti in vključuje razna opravila, bi ji lahko občasno v pisarni pomagal njen sin – je to dovoljeno, kdaj pride v poštev kratkotrajno delo?

Informativni izračun dohodnine

V kolikor podjetnica (s.p.) ne želi (ali ne more) zaposliti svojega sina za morda krajši delovni čas, potem lahko izkoristi možnost prijave kratkotrajnega dela.

Tovrstno delo se ne obravnava kot delo na črno, v kolikor podjetnica sina kot družinskega člana prijavi z M12 obrazcem v zavarovanje. Prijava kratkotrajnega dela na Upravni enoti ni več potrebna.

Ustanovitev podjetja

Kratkotrajno delo – omejitve in obveznosti:

  • delo lahko opravljajo le: zakonec, otroci, ali starši lastnika (ali solastnika npr. družbe)
  • delo mora biti opravljeno BREZPLAČNO (gre za pomoč!)
  • podjetje (s.p. ali družba) ima lahko največ 10 zaposlenih
  • mesečni limit za opravljanje dela je 40 ur
  • prijava v zavarovanje z M12 obrazcem – elektronsko oz. osebno na SPOT (VEM) točki
  • plačevanje prispevka za poškodbe pri delu in poklicne bolezni (4,86 EUR)
  • voditi je potrebno natančno evidenco ur dela družinskega člana

Prispevek za poškodbe pri delu in poklicne bolezni se plačuje mesečno do 20. v mesecu na poseben račun Zavoda za zdravstveno zavarovanje.

Ustanavljate s.p. ali d.o.o.? Pri nas je to enostavno - rezervirajte si termin na 01 600 1530

Bogdana Rejc, DataBogdana Rejc, Data

Podjetnik zdravstveni prispevek pri kratkotrajnem delu plačuje toliko časa, dokler je družinski član z obrazcem M12 – Prijava zavarovanje za primer poškodbe pri delu in poklicne bolezni, prijavljen v zavarovanje. S plačevanjem prispevka preneha ko, bodisi elektronsko prek e-VEM portala ali pa osebno na SPOT (VEM) točki, podjetnik izpolni obrazec M12, ki je tokrat – Odjava zavarovanja za primer poškodbe pri delu in poklicne bolezni. Prispevka od tega dne, ko je podjetnik odjavil družinskega člana, ne plačuje več. Zavod za zdravstveno zavarovanje podjetniku ob prijavi kratkotrajnega dela, pošlje potrdilo o prijavi oz. odjavi le–tega.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja