Go to Top

Božičnica 2018

Božičnica 2018 je mnoge že razveselila v teh dneh, mnogi pa jo še pričakujete. Razmišljate o izplačilu božičnice svojim zaposlenim ali pa kot delavec pričakujete takšno nagrado s strani vašega delodajalca?

Kaj je božičnica?

Božičnica je eden od pogovornih izrazov za nagrado iz naslova poslovne uspešnosti podjetja. Po Zakonu o delovnih razmerjih (ZDR-1) je plačilo za poslovno uspešnost opredeljeno kot sestavni del plače, če je tako dogovorjeno s kolektivno pogodbo ali pogodbo o zaposlitvi. Kot izraz za nagrado za poslovno uspešnost se v praksi uporablja izraze trinajsta plača, božičnica in novoletna nagrada.

Informativni izračun plače

Božičnica 2018 in njena davčna obravnava

Božičnica 2018Davčno ugodnejša obravnava plačila za poslovno uspešnost ne velja za vsa plačila za poslovno uspešnost, ki so dogovorjena v skladu z ZDR-1, ampak so pogoji določeni z davčno zakonodajo.
Zakon o dohodnini (ZDoh-2) določa izvzem dodatka za poslovno uspešnost iz davčne osnove dohodka iz delovnega razmerja do višine 100 % povprečne mesečne plače zaposlenih v Republiki Sloveniji. Če delodajalec izplača višji znesek nagrade, bo ta obdavčena, a le del nagrade, ki presega znesek povprečne mesečne plače zaposlenih v Republiki Sloveniji.

>>> Bi se radi podali v svet podjetništva? Ustanovitev podjetja je pri nas povsem preprosta.

Božičnica 2018 in socialni prispevki

ZDoh-2 ne posega na področje obračunavanja in plačila prispevkov za socialno varnost, kar pomeni, da se od celotne nagrade obračunajo in plačajo prispevki za socialno varnost.

Pravni nasvet

Božičnica 2018 in pogoji za ugodnejšo davčno obravnavo

Da bo božičnica 2018 lahko deležna ugodnejše davčne obravnave, morajo biti izpolnjeni še naslednji pogoji:

  • Določena mora biti ali v splošnem aktu delodajalca ali v kolektivni pogodbi, izplačana pa enkrat v koledarskem letu.
  • Pravica do izplačila nagrade (trinajsta plača, božičnica 2018) mora biti določena v splošnem aktu delodajalca. Z njim morajo biti delavci vnaprej seznanjeni, hkrati pa morajo imeti vsi zaposleni pravico do izplačila dela plače za poslovno uspešnost. Na FURS-u pojasnjujejo, da to ne pomeni, da morajo vsi delavci dobiti absolutno enak znesek, temveč, da del plače prejmejo vsi delavci, ki izpolnjujejo pogoje.
  • Druga možnost pa je, da je božičnica 2018 oziroma pravica do izplačila dela plače za poslovno uspešnost določena v kolektivni pogodbi. V njej so opredeljena merila za pridobitev pravice do izplačila nagrade. Pri tem pa ni nujno, da so pogoji določeni enotno za vse delavce.
  • Božičnica oziroma nagrada za poslovno uspešnost, ki je določena v individualni pogodbi, torej ne more biti deležna ugodnejše davčne obravnave.
  • Ugodnejša davčna obravnava se uporablja za izplačila dela plače za poslovno uspešnost, ki bodo izplačana enkrat v koledarskem letu. Božičnica 2018 mora biti tako nujno v obliki enkratnega denarnega izplačila.
  • Božičnica 2018 mora biti izplačana v denarju. Gre namreč za del plače, ki mora biti v skladu z določili ZDR-1 vedno v denarni obliki.

Komentarjev (2)

  • Marjan zorec 31. Decembra 2018 - 15:04 Odgovori

    Sem invalid 3 kategorije,ker delam po 4 ure sem dobil polovično božičnico.
    Je tako po zakonu.
    Lp Marjan.

    • Data d.o.o. 4. Januarja 2019 - 16:01 Odgovori

      Spoštovani,

      zahvaljujemo se vam za vaše vprašanje.

      Izplačilo t. i. božičnice pomeni izplačilo dela plače za poslovno uspešnost. Delodajalec mora predhodno sprejeti interni akt oziroma pravilnik, v katerem opredeli kriterije za izplačilo dela plače za poslovno uspešnost. Ti kriteriji morajo biti jasno opredeljeni in enaki za vse zaposlene. Višina dela plače za delovno uspešnost je tako lahko odvisna od tega, ali delate za polni ali krajši delovni čas, če je tako opredeljeno v internem aktu vašega delodajalca.

      Lep pozdrav,

      DATA d.o.o.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja