Go to Top

Kaj potrebujete za majhno trgovino ali trgovinico s porcelanom in keramiko?

Poznate idealen prostor, kjer bi lahko stala trgovina in razmišljate o odprtju majhne trgovinice z izdelki iz porcelana ali keramike? Ste povprašali lastnika in ima morda uporabno dovoljenje prostor že nared? Razmišljate že o nabavi majhnih krožničkov in skled, skodelic, pritlikavih vazic in vrčev? Osvežimo, kaj morate kot trgovina postoriti, še preden vljudno sprejmete prvega očaranega kupca.

Informativni izračun plače

Trgovina s porcelanom in keramiko potrebuje registracijo prave dejavnosti

Ustanavljate s.p. ali d.o.o.? Pri nas je to enostavno - rezervirajte si termin na 01 600 1530

Bogdana Rejc, DataBogdana Rejc, Data

Vsako podjetje, ki želi izstavljati račun za določeno dejavnost mora registrirati to dejavnost, kot je zabeležena v Standardni klasifikaciji dejavnosti iz leta 2018. V tej klasifikaciji je trgovina s porcelanom in keramiko zajeta v »Trgovina na drobno v specializiranih prodajalnah s pohištvom, svetili in drugje nerazvrščenimi predmeti za gospodinjstvo« (47.590).

Trgovina in zakonodajne zahteve ter pogoji

Za opravljanje dejavnosti trgovine v splošnem morate poleg registracije podjetja primerne pravne oblike, kot sta s.p. ali d.o.o., tudi izpolnjevati minimalne tehnične pogoje, v kolikor gre za trgovino na drobno – torej prodajo izdelkov končnim uporabnikom.

V okviru minimalnih tehničnih pogojev se znajdejo zahteve kot so opravljanje dejavnosti v prodajalni, torej prodajnega prostora, odprtega prodajnega prostora ali skladišča. Tudi razporeditev opreme mora zagotavljati varno gibanje kupcev in zaposlenih v prodajalni ter varno ravnanje z blagom.

V kolikor se v prodajalni opravlja še kakšna druga dejavnost, mora potemtakem biti prostor s to dejavnostjo vidno ločen od dela prodajalne, ki je namenjen trgovinski dejavnosti ali pa biti razvidno ločen v internem načrtu tega prostora.

V kolikor je prodaja samopostrežna morajo biti kupcem na razpolago nakupovalne košarice ali nakupovalni vozički.

Ustanovitev podjetja

Trgovina mora imeti primerno urejeno okolico

Trgovina mora imeti urejeno zunanjost in okolico, potrebuje tudi neoviran dostop do vhoda. Prav tako potrebuje napis z navedbo firme – na vidnem mestu.

Informativni izračun plače

Trgovina s porcelanom in keramiko - kaj potrebujete?Za trgovino je obvezno vodenje podatkov o trgovskem blagu

V skladu s slovenskimi računovodskimi standardi ali mednarodnimi standardi računovodskega poročanja, mora trgovina zagotoviti evidentiranje poslovnih dogodkov v zvezi s stanjem blaga.

Tako mora biti inšpekcijskim organom na prodajnem mestu dosegljivi: število in datum prevzemnega dokumenta, ime dobavitelja, številka in datum dobaviteljevega dokumenta, ime blaga, merska enota in količino blaga, prodajna cena blaga ter podatke o spremembi prodajne cene blaga.

Podjetnik mora zagotoviti, da ima trgovina določen odpiralni čas prodajalne v skladu s svojo poslovno odločitvijo in ob upoštevanju potreb potrošnikov. Ta urnik mora biti tudi objavljen na vidnem mestu, kjer je vhod.

Potrebujete pravni nasvet? Pošljite povpraševanje!

Manja Veličkovič, univ. dipl. prav., DataManja Veličkovič, univ. dipl. prav., Data

Pri določitvi odpiralnega časa mora trgovina upoštevati število zaposlenih in njihove pravice, obveznosti in odgovornosti iz delovnega razmerja. Dobro je tudi da se s pravnikom pogovori o kolektivni pogodbi iz dejavnosti, kamor spada trgovina.

Dotična pravna podlaga

  • Pravilnik o minimalnih tehničnih pogojih za opravljanje trgovinske dejavnosti
  • Zakon o trgovini (ZT-1)

Pripravil: Rok Gros

SPOT

Projekt je sofinanciran s pomočjo Evropskega sklada za regionalni razvoj, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter SPIRIT Slovenija, javna agencija.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja