Go to Top

Je odprtje kavarne vaš prvi poslovni podvig?

Odprtje kavarne - vaš prvi poslovni podvig? - Podjetništvo | Data d.o.o.

 

 

Ustanavljate s.p. ali d.o.o.? Pri nas je to enostavno - rezervirajte si termin na 01 600 1530

Ste razmišljali o odprtju kavarne? Razmišljate o čarobni in izredno obiskani lokaciji, kamor bodo ljubitelji toplih napitkov z veseljem pogosto zahajali zaradi toplega vzdušja? Potem morate izbrati pravo pravno obliko – torej s.p. ali d.o.o., registrirati podjetje na izbrani SPOT točki in registrirati primerno dejavnost - kavarne.

 

Katera je prava dejavnost, ki jo moram registrirati v primeru odpiranja kavarne?

Z registracijo prave dejavnosti, boste lahko začeli poslovati, kot tudi začeli z izdajanjem računov. Za registracijo gostinskega objekta, kot je kavarna, morate registrirati dejavnost »Slaščičarne in kavarne« (SKD 56.103).

Obratovanje kavarne je regulirano!

Sama registracija dejavnosti je brezplačna in ne zahteva priložitev kakšnih dokazil, morali pa boste seveda izpolnjevati še določene pogoje. Izpolnjevanje teh pogojev potem preverja ustrezna inšpekcijska služba.

Pogoji za delovanje kavarne

Objekt, v katerem je gostinski objekt, mora biti ustrezno označen torej podjetje in sedež gostinca ter vrsto in ime tega obrata ter kategorija obrata. Napisi morajo biti v slovenskem jeziku in vhod v gostinski obrat in napis morata biti osvetljena.

Objekt mora tudi ustrezati minimalnim prostorskim pogojem in imeti primerno urejene zunanje površine. Tako morajo biti površine namenjene dostavi blaga in odvozu odpadkov fizično in vidno ločene od drugih površin. Gostinski obrat, ki je dosegljiv z motornimi vozili, mora gostom zagotoviti parkiranje osebnih vozil, in tako zagotoviti za vsakih 10 sedežev vsaj parkirno mesto za en osebni avto.

Ustanovitev podjetja

Za objekt, kot je kavarna, morate predhodno pridobiti tudi ustrezno uporabno dovoljenje. Le te lahko uredite bodisi na lokalni Upravni enoti, Občini ali Ministrstvu za infrastrukturo in prostor. Možna so tudi odstopanja od minimalnih tehničnih pogojev, bodisi s pridobitvijo soglasja ali v primerih kjer gre za rekonstrukcijo objekta zavarovanega v skladu s predpisi o kulturnih dediščini.

Kavarne morajo torej zadovoljiti minimalen obseg storitev, morajo obratovati po rednem obratovalnem času, ki ga tudi predhodno potrdite na občini. Prijavo za gostinstvo pristojnem organu občine morajo kavarne sporočiti vsaj 15 dni pred začetkom novega koledarskega leta, začetkom obratovanja ali spremembo obratovalnega časa. Ta razpored morajo kavarne tudi objaviti na vidnem mestu in potrjeno kopijo hraniti na inšpekcijskem organu dostopnem mestu.

Odprtje kavarne in upoštevanje omejitve prodaje tobačnih izdelkov in ponujanja alkoholnih pijač

Pri izvajanju gostinske dejavnosti, tudi take kot so kavarne, morate seveda upoštevati omejitve prodaje tobaka, tobačnih in povezanih izdelkov in omejitve prodaje in ponujanja alkoholnih pijač.

V primeru prodaje tobačnih izdelkov mora posameznika ali pravna oseba pridobiti tudi dovoljenje za tovrstno prodajo za vsak poslovni prostor. Tako tudi v primeru kavarne, kjer se izdajajo računi stalno, kot tudi občasno ali začasno.

Postopek pridobitev dovoljenja za prodajo tobaka, tobačnih izdelkov in povezanih izdelkov je na voljo tudi na portalu www.spot.gov.si.

Pravni nasvet

Dotična pravna podlaga

    • Zakon o gostinstvu (ZGos)
    • Pravilnik o merilih za določitev obratovalnega časa gostinskih obratov in kmetij, na katerih se opravlja gostinska dejavnost.
    • Zakon o omejevanju porabe alkohola (ZOPA):
      • Zakon o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov (ZOUTPI)
      • Pravilnik o pogojih, ki jih mora izpolnjevati kadilnica

DATA d.o.o

SPOT

 

Projekt je sofinanciran s pomočjo Evropskega sklada za regionalni razvoj, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter SPIRIT Slovenija, javna agencija.

 
 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja