Go to Top

Delo na silvestrovo – kakšno plačilo vam pripada?

Delo na silvestrovo

Delo na silvestrovo - kakšno plačilo vam pripada?Delo na silvestrovo – Zakon o delovnih razmerjih navaja več vrst dodatkov za delo v manj ugodnih pogojih. Kot npr. dodatek za nedeljsko delo, dodatek za nočno delo, ter dodatek za delo na praznik. Posamezne kolektivne pogodbe določajo tudi druge dodatke za delo v delovnem času, ki je za delavce manj ugoden. Tako Kolektivna pogodba dejavnosti gostinstva in turizma Slovenije  določa, da delavcem pripada tudi dodatek za delo na silvestrovo. V skladu z določilom 64. člena kolektivne pogodbe bo delavec, ki bo delal na silvestrovo, upravičen do dodatka v višini 150 %.  Silvestrovo, ki je 31. decembra, namreč ni državni praznik.

Informativni izračun plače

Kdaj delavcu pripada dodatek za delo na silvestrovo?

Dodatek za delo na silvestrovo pa bo delavcu pripadel samo za ure dela od 18. ure do polnoči. Če bo delavec delo nastopil že pred 18. uro na silvestrovo, mu za ure dela pred 18. uro ne pripada dodatek za delo na silvestrovo.

Kaj pa če bo delavec, ki bo razporejen na delo na silvestrovo, delal tudi preko polnoči, torej npr. do dveh zjutraj 1. januarja? V tem primeru mu za ure dela od 18-ih do polnoči na silvestrovo (31. decembra) pripada dodatek za delo na silvestrovo. Za ure dela od polnoči do dveh zjutraj na dan 1. januar pa dodatek za delo na praznik.  Datum 1. januar je v  v skladu z zakonom državni praznik. V skladu s Kolektivne pogodbo,  delavcu za delo na praznik oziroma prosti dan po zakonu pripada dodatek v višini 150 %.

Ustanovitev podjetja

Delodajalci se pogosto srečujejo s težavami pri obračunu plač za delavce, ki delajo na praznike ali  opravljajo nočno delo.   V naši pravni službi delodajalcem svetujemo in pomagamo pri pravilnem obračunu plač in dodatkov za delavce v posebnih pogojih dela. Za delodajalce pripravljamo tudi pravilnike o razporeditvi delovnega časa in pravilnike o nadurnem delu.

Vabimo vas, da nas pokličete na 01 6001 530 ali nam pišete na data@data.si in se naročite na posvet pri naših pravnih strokovnjakih.  Pri tem si lahko pomagate tudi z našim spletnim kalkulatorjem za izračun plače.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja