Go to Top

Pozor, nadzor stojnic je spet aktualen!

Nadzor stojnic je vsakoletna dejavnost različnih inšpekcij. Pred 1. novembrom so kot vedno pod drobnogledom cvetličarji in vrtnarji.

Med cvetličarji in vrtnarji so lanskega oktobra in novembra opravili 293 pregledov in našli 27 kršitev glede dela, zaposlovanja na črno, neizdajanja računov ter njihovega davčnega potrjevanja. Leta 2016 je bilo kršitev 20, čeprav so opravili več nadzorov (373). Pri svečarjih so lani opravili 15 nadzorov in odkrili pet kršitev. Leta 2016 pa so pri svečarjih opravili 47 nadzorov in odkrili sedem kršitev.

Izognite se kaznim, ki jih izrečejo inšpektorji – na brezplačnih izobraževanjih podjetja Data izveste vse, kar morate vedeti o pravilnem poslovanju. Za začetek vas vabimo na seminar Abeceda poslovanja.

Ste sveži podjetnik brez izkušenj z vodenjem poslov? Ali veste kakšne so vaše nove obveznosti? Znate izstaviti račun?

nadzor stojnicKako potekajo nadzori in na katere kršitve so običajno še posebej pozorni.

  • Nadzore stojnic opravljajo predvsem pri cvetličarjih, vrtnarjih in svečarjih.
  • Nadzori potekajo zadnje oktobrske dni in jih do 1. novembra. Natančnih datumov na finančni upravi ne razkrivajo.
  • Na terenu so predvsem uslužbenci mobilnih oddelkov, preverjajo pa delo in zaposlovanje na črno, izdajanje računov in njihovo ustrezno davčno potrjevanje. Spremljajo jih tudi oboroženi finančni policisti.
  • Ob hujših kršitvah lahko finančna uprava prepove opravljati dejavnost in zapečati poslovne prostore.

S pokopališč k vulkanizerjem

Sicer pa so med krompirjevimi počitnicami tarča inšpektorjev finančne uprave tudi vulkanizerji, saj se bliža zapovedani dan za menjavo avtomobilskih pnevmatik, to je 15. november. Nadzore bodo začeli prve novembrske dni, saj ocenjujejo, da poostrena sezona nadzorov vodi k upadu števila kršitev. Medtem ko so pred dvema letoma oktobra in novembra pri vulkanizerjih opravili 468 nadzorov in odkrili 30 kršitev (6,4 odstotka od vseh nadzorov), so lanskega oktobra in novembra obiskali 320 vulkanizerjev in odkrili “samo” 16 kršitev (pet odstotkov od vseh nadzorov).

Če pa v svojem podjetju zaposlujete delavce, vam priporočamo obisk brezplačnega seminarja o vseh obveznostih, ki jih delodajalcem nalaga slovenska zakonodaja.

Obveznosti delodajalcev od A do Ž

Pisali smo že o tem, katerim pogojem morate zadostiti, če želite postati vrtnar ali odpreti svojo cvetličarno.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja