Go to Top

Regres za letni dopust 2018 – še zadnja možnost

Regres za letni dopust 2018 bi morali vsi delodajalci svojim zaposlenim izplačati najkasneje do 30. junija. Izjema so nelikvidna podjetja. A tudi tem se čas izteka…

Regres za letni dopust 2018 podjetja, ki so nelikvidna lahko zaposlenim izplačajo do 1. novembra. A le, če sta v podjetju izpolnjena dva pogoja:

  • delodajalec se znajde v resnih likvidnostnih težavah in
  • to omogoča kolektivna pogodba, ki velja za delodajalca.

Za poznejše izplačilo morata biti torej hkrati izpolnjena oba navedena pogoja, kar je v praksi po izkušnjah naših pravnikov zelo redko. Tudi v takem primeru pa regres mora biti izplačan, in sicer najpozneje do 1. novembra. Če delodajalci tega ne storijo, jih lahko delavci prijavijo delovnemu inšpektorju.

Obveznosti delodajalcev od A do Ž

Pravniki podjetja Data imajo bogate izkušnje na področju delovnega prava. Svetujejo tako delodajalcem, kakšne so njihove obveznosti pri izplačilu regresa, kot tudi zaposlenim pri uveljavljanju njihovih pravic iz tega naslova.

Koliko znaša regres za letni dopust 2018?

Regres za letni dopust 2018Regres za letni dopust 2018 znaša najmanj 842,79 evra bruto. Neto je odvisen od dohodninskega razreda zaposlenega. Regres pripada vsakemu delavcu, ki mu pripada pravica do letnega dopusta. Izplačati ga morajo vsi delodajalci. Regres so dobili tudi upokojenci.

Tako v javnem kot tudi v zasebnem sektorju je lahko izračun regresa višji od zakonsko določenega minimalnega zneska. Višji regres lahko določa kolektivna pogodba ali interni akti delodajalca.

Ponujamo pravno pomoč pri pripravi internih aktov!
Za ponudbo pokličite na 01 600 15 30 ali pišite na data@data.si.

Komu pripada regres za letni dopust 2018?

Delavcu regres pri delodajalcu pripada za vsak polni mesec zaposlitve v posameznem koledarskem letu. Če delavec dela krajši delovni čas od polnega, mu pripada sorazmerni del regresa. Pisali pa smo že tudi o tem, da lahko delodajalec zahteva vračilo sorazmernega dela regresa, če z delavcem predčasno prekine pogodbo o zaposlitvi, regres pa mu je že izplačal.

Regres za letni dopust 2018 ni izplačan – kaj pa zdaj?

Če regres ni izplačan, vam svetujemo, da pri delodajalcu preverite, zakaj do izplačila ni prišlo in kdaj vam namerava regres za letni dopust izplačati. Če tudi po tem ne pride do izplačila, priporočamo, da od delodajalca pisno zahtevate izplačilo regresa. Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1) namreč pravi, da če delavec meni, da delodajalec ne izpolnjuje obveznosti iz delovnega razmerja ali krši katero od njegovih pravic, kot je denimo obveznost do izplačila regresa, ima pravico pisno zahtevati, da delodajalec svoje obveznosti izpolni. Delodajalec mora v roku osmih delovnih dni po vročeni pisni zahtevi delavca regres izplačati. Preberite, kaj vam preostane, če regresa kljub temu ne dobite.

Zasluži s svojim hobijem ali idejo

>>> Potrebujete nasvet glede delovnopravne zakonodaje? Zanesite se na naše pravne svetovalce!

Komentarjev (6)

  • Sandi 21. Decembra 2018 - 11:09 Odgovori

    Pozdravljeni, zanima me ce mi pripada sorazmerni delez regresa za 2018, ce sem zacel delati dne 6.6.2018?
    Delodajalec trdi da mi ne pepada!?!?!
    Hvala

    • Data d.o.o. 4. Januarja 2019 - 14:10 Odgovori

      Spoštovani,

      zahvaljujemo se vam za vaše vprašanje.

      Pripada vam regres za letni dopust za vsak polni mesec zaposlitve v tekočem koledarskem letu. Višina regresa pa se določi sorazmerno vašemu delovnemu času.

      Za več vprašanj glede regresa vam lahko ponudimo svetovanje pri naši pravnici. Za ponudbo nam pišite na data@data.si ali nas pokličite na 01/6001-528.

      Lep pozdrav,

      DATA d. o. o.

  • Almina Jusic 16. Januarja 2019 - 23:56 Odgovori

    Pozdravljeni zanima me ali me pripada sorazmerni delez regresa za 2018,ce sam zacela delati dne 1.9.2018.Hvala

    • Data d.o.o. 18. Januarja 2019 - 15:12 Odgovori

      Spoštovani,

      zahvaljujemo se vam za vaša vprašanja.

      Pripada vam regres za letni dopust za vsak polni mesec zaposlitve v tekočem koledarskem letu. Višina regresa pa se določi sorazmerno vašemu delovnemu času.

      Za več vprašanj glede regresa vam lahko ponudimo svetovanje pri naši pravnici. Za ponudbo nam pišite na data@data.si ali nas pokličite na 01/6001-530.

      Lep pozdrav,

      DATA d. o. o.

  • Helena Dimnik 22. Marca 2019 - 9:50 Odgovori

    Pozdravljeni, mene pa zanima Avgusta sem dala odpoved in moram vračat sorazmerni del regresa. 842,79€ bruto = 707,94€ neto.
    Od katere vsote sem dolžna vrniti bruto ali neto?

    • Data d.o.o. 22. Marca 2019 - 14:58 Odgovori

      Spoštovani,

      zahvaljujemo se vam za vaša vprašanja.

      Ponudimo vam lahko strokovni posvet pri naših pravnikih, ki imajo več let izkušenj z delom na tem področju. Za ponudbo nam pišite na data@data.si ali nas pokličite na 01/6001-530.

      Lep pozdrav,

      DATA d. o. o.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja