Go to Top

Prispevki za s.p.: znižajte stroške!

Samostojni podjetniki oziroma vse osebe z dejavnostjo morajo vsak mesec plačati štiri različne položnice s prispevki za socialno varnost. Kako lahko znižate stroške s plačilom teh prispevkov?

Pravzaprav večina vsak mesec plača celo pet plačilnih nalogov (UPN). Plačati je namreč potrebno še akontacijo dohodnine. Če ta ne presega 400 evrov, se plača v trimesečnih obrokih. Mesečno to lahko torej pomeni pet plačilnih nalogov (štirje s prispevki in eden z dohodnino) ali 60 na leto.

Z večino obveznosti, ki jih imajo samostojni podjetniki, vas seznanimo na brezplačnem izobraževanju o samozaposlitvi.

Finančne in organizacijske prednosti ter slabosti samozaposlitve.

Registracija s. p. je hitra, brezplačna in enostavna! Rezervirajte si svoj termin na 01 600 1530 ali nam pišite na data@data.si!

Bogdana Rejc, DataBogdana Rejc, Data

Prispevki: namesto petih položnic le tri

prispevkiVeste, da lahko mesečno namesto petih plačilnih nalogov s prispevki izpolnite le tri in si tako zmanjšate stroške bančne provizije? A pozor: na enem plačilnem nalogu (UPN) lahko združite le plačila, ki se nanašajo na isto javnofinančno blagajno oziroma imajo isti račun – IBAN. Osebe z dejavnostjo morajo namreč mesečno plačati prispevke trem različnim javno-finančnim blagajnam:

 • proračunu Republike Slovenije,
 • Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (ZPIZ),
 • Zavodu za zdravstveno zavarovanje (ZZZS).

Za pravilno vodenje računovodstva v vašem podjetju, ki zajema tudi naloge za obračun plač in prispevkov, se lahko zanesete na Datine izkušene računovodje. Veliko skrivnosti za boljše vodenje vaše dejavnosti pa vam razkrijemo na brezplačnem izobraževanju Podjetnik sem – kaj pa zdaj?

Ste ravnokar registrirali svoje podjetje in tako postali podjetnik? Kaj pa zdaj?

Vpišite pravilen sklic

Obvezno je treba izpolniti ločena plačilna naloga za ZPIZ in ZZZS, pri katerih se namesto direktnih sklicevalnih številk (44008 in 45004) lahko uporablja splošni sklic 99996, ki pomeni pokrivanje najstarejše obveznosti znotraj iste blagajne.

Na tretjem plačilnem nalogu, ki je namenjen proračunu Republike Slovenije, pa lahko zavezanci združijo akontacijo dohodnine, prispevek za starševsko varstvo in prispevek za primer brezposelnosti.

Zavezanci morajo biti pozorni zlasti na sklic SI19 DŠ-99996, ki omogoča, da z enim UPN poravnajo vse davke v okviru posameznega prejemnika sredstev. S tem ko zavezanci vpišejo v UPN to referenco (sklic), prostovoljno dopustijo, da se s plačilom pokrivajo najstarejše davčne obveznosti po datumu zapadlosti. Finančna uprava RS svetuje: “Če želijo pokriti točno določene davčne obveznosti, ne svetujemo uporabe splošnega sklica 99996, ampak za vsako vrsto davka poseben UPN.”

Komentarjev (2)

 • UF 12. oktobra 2018 - 15:05 Odgovori

  Nepraktično in komaj kaj prihranka. Na voljo bi moral biti dodaten poseben račun, kamor bi bilo možno nakazilo enkratnega skupnega zneska za vse.

  • Sergeja Širca 12. oktobra 2018 - 15:16 Odgovori

   Spoštovani, hvala za komentar! Lep pozdrav, Data, d.o.o.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja