Go to Top

Poslovni bonton – tudi nad 30 stopinjami

Poslovni bonton, predvsem oblačenje, lahko pomembno vpliva na vaš poslovni uspeh. Zato se ga držite tudi v teh vročih poletnih dneh – z manjšimi prilagoditvami.

Način, kako se oblačite in obnašate v poslovnem svetu – torej poslovni bonton – je prvo, kar sodelavci in nadrejeni, pa tudi stranke in poslovni partnerji pri vas opazijo. Kodeksi oblačenja so v poslovnem svetu precej strogi in ne dopuščajo napak – niti poleti ne. Pisali smo že, kako mora delodajalec urediti delovno mesto ob visokih temperaturah, pa tudi o pravicah delavcev, ko temperatura na delovnem mestu preseže 28 stopinj.

Prvo pravilo: poskrbite za osebno higieno! Redno umivanje, čisti in urejeni lasje, primerna ustna higiena ter urejene roke in nohti so obvezni. Moški vedno poskrbite, da so vaša brada in  brki urejeni.  Za oba spola velja, de uporabljajte preveč dišav in ne nosite zmečkanih, strganih in umazanih oblačil. Na delovnem mestu ni primerno nositi sončnih očal (razen če imate težave z očmi in vas svetloba moti), pokrival ter majic z napisi. Priporočljivo je tudi, da prikrijete tetovaže, če jih imate.

Finančne in organizacijske prednosti ter slabosti samozaposlitve.

Je strog kodeks oblačenja ena od stvari, ki vas zelo motijo na sedanjem delovnem mestu? Razmislite o samozaposlitvi – v svojem podjetju boste sami določali pravila oblačenja. Obiščite naša brezplačna izobraževanja, s pomočjo katerih boste dobro pripravljeni na poslovno pot. Na VEM točki Data lahko hitro in brezplačno odprete s.p. ali d.o.o., v nadaljevanju poslovne poti pa vam Data stoji ob strani tudi z zanesljivimi računovodskimi storitvami in podjetniškim svetovanjem.

Poslovna obleka za moške

V strogem poslovnem svetu je za moške predpisana poslovna obleka:

  • moška obleka (suknjič ter hlače) črne, temno modre ali temno sive barve,
  • srajca z dolgimi rokavi  (tudi poleti!),
  • kravata umirjenih barv,
  • pas,
  • nogavice in kakovostni čevlji na vezalke.

Poslovni bonton za ženske

Ženske imajo več svobode pri izbiri oblačil, vendar tudi za njih velja kar nekaj omejitev.  Ženske se izogibajte oblek, ki preveč razkrivajo, preozkih in prekratkih kril, prevelikega (in tudi preveč) nakita, preveč parfuma in ličil ter prosojnih oblačil. Trend močnejših barv oblačil je ženskam sicer dovoljen, vendar ne pretiravajte z izborom preveč močnih barv naenkrat.

Poslovna obleka za ženske:

  • eleganten enobarvni (siv, črn ali rjav) kostim s krilom (to mora segati vsaj do sredine kolen, ko ženska sedi),
  • bluza (bela ali pastelne barve),
  • zaprti čevlji (tudi poleti!) z nižjo ali srednjo peto,
  • hlačne nogavice (da, tudi nad 30 stopinj!).

Za oba spola velja, da moramo za poslovno profesionalen videz (business formal) izbirati oblačila iz kakovostne volnene mešanice, svile ali lanu. Poslovni vsakdanji način oblačenja (business casual) pa je nekoliko bolj sproščen. Pri moških pomeni manj formalen suknjič, na srajco se ne nosi kravata. Primerne so platnene ali lanene hlače, medtem ko naj kavbojke in bermuda hlače še vedno ostanejo v omari. Ženske si lahko privoščijo suknjič zanimivega kroja in barv, izberejo naj krilo ustrezne dolžine, ki ne razkriva preveč, medtem ko naj tudi kratke hlače počakajo na zares prosti zasebni čas. Tudi športna obuvala in natikači niso dovoljeni.

Pri neformalnem slogu oblačenja, ki ga lahko uporabljajo denimo prodajalci in pisarniški delavci, so najprimernejši  hibridi: elegantne superge, udobni suknjiči, modne hlače, ki segajo do gležnja. Nikakor pa v poslovno podobo ne spadajo kratke ali tri četrt hlače, krila nad kolenom in pajkice. Pri neformalni podobi ženskam poleti ni treba obleči hlačnih nogavic.

Zasluži s svojim hobijem ali idejo

Poslovni bonton tudi poleti

poslovni bontonDa, stroga poslovna oblačila so pri poslovno profesionalnem videzu obvezna tudi poleti. Moški, srajce s kratkimi rokavi odpadejo. Še hujša kombinacija je srajca s kratkimi rokavi in kravato. Če stroge poslovne uniforme ne potrebujete, nadomestite srajco s kratkimi rokavi raje s polo majico. Ali pa dolge rokave srajce takrat, ko je zelo vroče in če situacija to dopušča, zavihajte. V bolj sproščenem videzu si lahko poleti privoščimo svetlejša oblačila in bolj lahkotne tkanine. Zelo primeren je denimo lan.

Teren ali sestanek?

Pri oblačenju za delovne naloge je zelo pomembno, da se oblečete primerno delovnim nalogam, ki vas čakajo v službi. Če je to delo na terenu, se boste oblekli temu primerno in so tudi kavbojke dovoljenje. Če pa je na sporedu poslovni sestanek, je primerna le obleka oziroma poslovni kostim. Predvsem ob petkih, če nimate pomembnih sestankov, je na delovnem mestu dovoljen poslovno vsakdanji stil. Takrat so dovoljene tudi manj formalne bluze in kavbojke.

Stil poslovnega oblačenja pa je odvisen tudi od pravil podjetja, kjer delate. Pozanimajte se, ali obstaja kodeks oblačenja. V nekaterih dejavnostih je predpisan bolj zadržan stil oblačenja, denimo v pravu in financah. V podjetjih, ki se ukvarjajo denimo s trženjem in marketingom, pa je lahko vaš videz bolj sproščen.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja