Go to Top

Obdavčitev nagrade za otroško risbo – da ali ne?

obdavčitev otroške risbice

Vir: Facebook

Obdavčitev nagrade za otroško risbo – kaj pa vi menite?

Pred časom je po družabnih omrežjih zaokrožila objava o otroški risbici, ki jo je zaradi prejete nagrade doletela obdavčitev. Petletna deklica je namreč od lokalne komunale za narisano risbico prejela nagrado v višini 50 evrov. Denar je prejela osebno, piše v zapisu. Nato pa je družino doletelo neprijetno presenečenje: skupaj z informativnimi izračuni dohodnine za zaposlene družinske člane je prišel eden tudi za otroka. Pojasnil jim je obdavčitev in vključeval tudi plačilni nalog. Deklica mora Finančni upravi RS (FURS) plačati 10,56 evra dohodnine.

Ne morem razumeti, da lahko otroku zaračunaš dohodnino za njegovo ustvarjanje. Škoda drugih besed za tako sramoto,”  je zapisal uporabnik Facebooka.

Finančne in organizacijske prednosti ter slabosti samozaposlitve.

Imate kako dilemo, povezano z dohodnino? Naši davčni svetovalci vam bodo z veseljem pomagali. Če pa si želite bolj aktivno oblikovati prihodnost svojih otrok in razmišljate o samozaposlitvi, vam prav tako obljubljamo podporo. Na VEM točki Data lahko ustanovite podjetje, pred tem pa vas vabimo še na številna brezplačna izobraževanja za bodoče podjetnike.

Sicer pa je za novorojenčka običajno prva pošta v domačem nabiralniku prav od finančne uprave. Ob rojstvu namreč vsak prejme davčno številko.

Petletni otrok je za davkarijo popolnoma enak kot 50-letnik. Zakonske izjeme na podlagi starosti pri nas ne obstajajo (razen glede statusa vzdrževanega družinskega člana – preverite, ali uveljavljate olajšave za otroke tako, kot se vam najbolj splača), zato so tudi mladoletni otroci davčni zavezanci.

Prijavite se na naše e-novice, da ne boste zamudili zanimivih zgodb in koristnih nasvetov.

obdavčitevKaj pravi Furs?

Nagrade so namreč v Sloveniji obdavčene, resda le tiste, ki so višje od 42 evrov. V tem primeru se akontacija dohodnine izračuna in plača v višini 25 odstotkov od vrednosti dobitka. Izračun in plačilo akontacije dohodnine je za davčnega zavezanca dolžan opraviti plačnik davka (to je izplačevalec dohodka) na podlagi davčnega obračuna. Torej: če to nagrado prejme petletni otrok, bo prav tako obdavčena.

višina nagrade v €akontacija dohodnine (25%) v €izplačilo nagrade v €
1.000,00250,00 750,00
Zasluži s svojim hobijem ali idejo

In če je akontacija dohodnine nižja od 20 evrov?

Pomembno je vedeti tudi to: če je znesek izračunane akontacije dohodnine nižji od 20 evrov, se akontacija dohodnine ne odtegne in ne plača. Nagrajenec torej prejme celotno vrednost dobitka. Ta znesek pa se vseeno šteje v letno davčno osnovo za odmero dohodnine.

V konkretnem primeru je akontacija dohodnine manj kot 20 evrov, zato je izplačevalec ni plačal. Torej komunalno podjetje ni bilo dolžno plačati akontacije.

Toda: dohodnino mora v tem primeru poravnati prejemnik nagrade. V našem primeru otrok oziroma njegovi skrbniki. Kako pa jo izračunajo? Znesek nagrade v višini 50 evrov se obdavči v skladu z dohodninsko lestvico, to je po najnižji stopnji, ki je 16 odstotkov. Na višino obdavčitve lahko vplivajo tudi drugi dejavniki, npr. če starši uveljavljajo otroka kot vzdrževanega družinskega člana.

Kaj pa, če bi bila nagrada višja od 80 evrov in bi jo prejel mladoletni otrok? Izplačevalec bi moral plačati akontacijo v višini 25 odstotkov. Prejemnik nagrade pa bi prejel povrnjen del akontacije dohodnine (razliko od 16 odstotkov). Velja tudi v primeru, če bi ga eden od staršev uveljavljal kot vzdrževanega družinskega člana.

Vir: cekin.si

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja